Sex στην 3η ηλικία

Facebooktwitterpinterest

H σεξουαλική λειτουργία αποτελεί σημαντικό παράγοντα της ποιότητας ζωής των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων που δεν έχει μόνο βιολογικό υπόστρωμα αλλά αποτελεί και κοινωνική προκατάληψη. Σύμφωνα με μελέτες υπάρχουν ακόμη και στις μέρες μας δομημένες απόψεις στην κοινωνία που απαξιώνουν το σεξ στην μεγάλη ηλικία θεωρώντας μη αναγκαίο ή απλώς υπερβολικό. Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, μπορεί οι άνδρες και οι γυναίκες της μεγάλης ηλικίας να μειώνουν τους ρυθμούς σεξουαλικών επαφών αλλά δεν σταματούν να το επιθυμούν ακριβώς όπως και οι νέοι.

Νομίζω ότι σ’ αυτήν την ηλικία είναι όμορφο να αισθανόμαστε ότι ο χρόνος δεν μας πλακώνει και ότι έχουμε το δικαίωμα να νιώθουμε ωραία και ελεύθερα, χωρίς όμως να μιμούμαστε και να αντιγράφουμε συμπεριφορές, οι οποίες, δυστυχώς, πολλές φορές, μας κάνουν να νιώθουμε μετά εκτεθειμένοι τόσο στους εαυτούς μας όσο και στο περιβάλλον μας. Όλοι ξέρουμε ότι η κοινωνική αξιοπρέπεια μας δίνει το δικαίωμα να διεκδικούμε αυτό που θέλουμε μέσα από αυτό που είμαστε.

Η σεξουαλική δραστηριότητα ενός άνδρα, ο οποίος ψυχικά επιθυμεί τη σεξουαλική του ζωή, δεν αναστέλλεται και δεν μπορεί να οριοθετηθεί ηλικιακά το τέλος της. Ασφαλώς, ο βιολογικός κύκλος με το πέρασμα των χρόνων εμφανίζει διαφοροποιήσεις ως προς τη συχνότητα και τον αριθμό των σεξουαλικών επαφών. Η αύξηση της ηλικίας συνδέεται με τη μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων στο αίμα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής του άνδρα, καθώς και να αλλοιώσει την λειτουργία πολλών οργάνων. Στον άνδρα η μείωση των ανδρογόνων στο αίμα αποτελεί μια αργά εξελισσόμενη διαδικασία στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης. Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να μειώνεται, ωστόσο η ικανότητα του άνδρα να παράγει σπέρμα διατηρείται μέχρι και τα 90 του χρόνια. Η στύση μετά τα 70-75 χρόνια, είναι πιο περιορισμένη και ο άνδρας χρειάζεται αρκετή διέγερση από την ερωτική του σύντροφο για να πετύχει πλήρη στύση. Επιπλέον, είναι πιθανό να μην επιτυγχάνεται πλήρης στύση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει διείσδυση του πέους στον κόλπο. Η ανερέθιστη περίοδος μεταξύ οργασμών γίνεται μεγαλύτερη και απαιτούνται περισσότερα ερεθίσματα ούτως ώστε να επιτευχθεί στύση.  Όσον αφορά την εκσπερμάτιση, η δύναμη με την οποία εκτοξεύεται το σπέρμα είναι μειωμένη και συνήθως παρατηρείται αύξηση του χρόνου της εκσπερμάτισης ενός άνδρα.

Επιβαρυντικοί παράγοντες για την μύωση της σεξουαλικής λειτουργίας στους άνδρες αυτής της ηλικίας είναι:

  1. Οργανικά προβλήματα. Ακόμα και αν ο άνδρας αντιμετωπίζει οργανικά προβλήματα που αποτελούν αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας, όπως π.χ. η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης, υπάρχουν θεραπευτικές μέθοδοι που επιλύουν τα προβλήματα αυτά και δίνοντας στον άνδρα το δικαίωμα να συνεχίσει να έχει ενεργό σεξουαλική ζωή.
  2. Κατάθλιψη. H κατάθλιψη και η απομόνωση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες που σε συνδυασμό με την απουσία συντρόφου (θάνατοι) κάνουν πραγματικά δύσκολη την σχέση των ανδρών αυτής της ηλικίας.
  3. Φάρμακα. Kάποιες φαρμακευτικές κατηγορίες προκαλούν μείωση της επιθυμίας και πρόβλημα στη στύση.

Ο άνδρας σε αυτή την ηλικία, μπορεί να απολαύσει το σεξ. Καλό, βέβαια, είναι να μην κυνηγάει τις σεξουαλικές επιδόσεις των νεανικών του χρόνων, αλλά να απολαμβάνει τη σεξουαλική ζωή στο βαθμό που του επιτρέπει το σώμα του και που ο ίδιος επιθυμεί.

Σωτήρης Κούκος, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος,

Σωτήρης Κούκος,
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.