Τραυματισμοί στο πατινάζ και πώς αντιμετωπίζονται

Τραυματισμοί στο πατινάζ και πώς αντιμετωπίζονται Facebooktwitterpinterest

Το πατινάζ σε παγοδρόμιο είναι ένα δημοφιλές χειμερινό άθλημα που αποτελεί μια διασκεδαστική και ευχάριστη μορφή σωματικής δραστηριότητας για άτομα όλων των ηλικιών. Ωστόσο, όπως κάθε άθλημα, έτσι και αυτό ενέχει τον κίνδυνο τραυματισμού. Οι ποιο συχνοί τραυματισμοί στο πατινάζ περιλαμβάνουν:

  • Διαστρέμματα και στραμπουλήγματα, ειδικά στους αστραγάλους και τα γόνατα.
  • Εξαρθρήματα πχ στους ώμους και τα ισχία.
  • Κατάγματα στα πόδια, τα χέρια λόγω πτώσεων και συγκρούσεων στον πάγο.
  • Διάσειση από πτώσεις ή συγκρούσεις στον πάγο ή από χτύπημα από μπάλα ή λεπίδα πατινάζ.
  • Τραυματισμοί υπέρχρησης, όπως τενοντίτιδα ή κατάγματα λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων.
  • Τραυματισμοί της βουβωνικής χώρας, όπως τα τεντώματα ή οι κήλες.
  • Κοψίματα και εκδορές, λόγω πτώσεων ή συγκρούσεων στον πάγο ή από χτύπημα από λεπίδα πατινάζ.

Αιτίες τραυματισμών στο πατινάζ

Η κακή τεχνική είναι μία από τις κύριες αιτίες των τραυματισμών στο πατινάζ. Η λανθασμένη στάση και κίνηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού, όπως και η ακατάλληλη χρήση του εξοπλισμού. Για παράδειγμα, το να φοράτε παγοπέδιλα που δεν εφαρμόζουν καλά ή είναι φθαρμένα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού. Όσοι είναι νέοι ακόμα στο άθλημα ή εκείνοι που δεν έχουν αναπτύξει την κατάλληλη τεχνική μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού. Η υπερβολική χρήση είναι μια άλλη κοινή αιτία τραυματισμών στο πατινάζ στον πάγο. Το πατινάζ για παρατεταμένες χρονικές περιόδους ή η εκτέλεση επαναλαμβανόμενων κινήσεων μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, όπως διαστρέμματα. Αυτού του είδους οι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν οι μύες και οι αρθρώσεις υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενη καταπόνηση, οδηγώντας σε μικρά σκισίματα στους ιστούς. Επίσης, οι πτώσεις και οι συγκρούσεις με άλλους αθλητές ή αντικείμενα στον πάγο μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματικές κακώσεις, όπως σπασμένα οστά, τραυματισμούς στο κεφάλι και κοψίματα. Όσοι δεν φορούν προστατευτικό εξοπλισμό ή κάνουν πατινάζ με μεγάλες ταχύτητες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού.

Συμπτώματα τραυματισμών στο πατινάζ

Τα συμπτώματα των τραυματισμών στο πατινάζ στον πάγο μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

  • Ο πόνος
  • το πρήξιμο
  • τα διαστρέμματα
  • τα τραύματα
  • οι μελανιές
  • η απώλεια του εύρους κίνησης

είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα σε όσους τραυματισμούς συμβαίνουν σε ένα παγοδρόμιο.

 

Διάγνωση και θεραπεία των τραυματισμών στο πατινάζ

Για τη διάγνωση τραυματισμών που συμβαίνουν στο πατινάζ εκτός από κλινική εξέταση από γιατρό μπορεί να ζητηθούν και ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για να προσδιοριστεί η έκταση του τραυματισμού.

Η θεραπεία για τους τραυματισμούς στο πατινάζ μπορεί να περιλαμβάνει τόσο συντηρητικές όσο και χειρουργικές μεθόδους. Οι συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης τραυματισμών που προκύπτουν στο πατινάζ περιλαμβάνουν:

  • τη μέθοδο RICE (ξεκούραση, πάγο, συμπίεση και ανύψωση) για τη μείωση του πρηξίματος και του πόνου
  • πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
  • φαρμακευτική αγωγή για να βοηθηθεί η διαδικασία ανάρρωσης.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, η μέθοδος της οποίας θα καθοριστεί από το είδος, την περιοχή και τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

 

Ωστόσο υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι πατινέρ για να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού στο παγοδρόμιο. Η εκμάθηση της σωστής τεχνικής είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα. Η προθέρμανση πριν από το πατινάζ είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα.  Οι διατάσεις και η ελαφριά άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των μυών για τις σωματικές απαιτήσεις του πατινάζ στον πάγο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού και στη βελτίωση της απόδοσης. Η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού (πχ κράνος, προστατευτικά καρπών ή γονάτων) είναι επίσης σημαντική για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού. Τέλος, η πραγματοποίηση τακτικών διαλειμμάτων και η εναλλαγή με άλλες δραστηριότητες μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμών από υπερβολική χρήση. Το πατινάζ για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού, γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα και να δίνετε χρόνο στους μύες και τις αρθρώσεις να ξεκουραστούν.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.