Πόσο επικίνδυνος είναι ο παρβοϊός για τις εγκυμονούσες και τα έμβρυά τους;
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) επεσήμανε σε πολλές χώρες της Ευρώπης μια σημαντική αύξηση των περιστατικών λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19 την περίοδο από τα τέλη του 2023 ως το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Η αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, όπως εξηγεί ο Δρ. Ιωάννης Βασιλόπουλος – Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Ιατρός Αναπαραγωγής του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute of Life θέτει σε κίνδυνο ορισμένες ομάδες πληθυσμού, μεταξύ των οποίων και οι εγκυμονούσες.
Για το πόσο επικίνδυνος είναι ο συγκεκριμένος ιός για τις εγκυμονούσες και τα έμβρυα δίνει όλες τις πληροφορίες παρακάτω ο Δρ. Ι. Βασιλόπουλος:
Τι ξέρουμε για το παρβοϊό; Ότι είναι ένας ιός με έξαρση την άνοιξη και στις αρχές καλοκαιριού, που τον αναγνωρίζουμε συνήθως, εκτός από τα άλλα τυπικά συμπτώματα της ίωσης, από το χαρακτηριστικό του εξάνθημα στο πρόσωπο. Παρόλο που προσβάλλει πιο συχνά τα παιδιά, σπάνια μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος είναι πιο αυξημένος για την ομάδα των ανοσοκατασταλμένων. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ωστόσο είναι ότι στην ομάδα υψηλού κινδύνου δεν είναι μόνο οι ανοσακατασταλμένοι αλλά και οι έγκυες. Ο γιατρός τονίζει ότι παρβοϊός B19 (Parvovirus B19) μπορεί δυστυχώς να προκαλέσει δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης. Ο Δρ. Βασιλόπουλος ωστόσο επισημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο με κίνδυνο για επιπλοκές του εμβρύου, όταν η μετάδοση συμβεί στις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή είναι η σοβαρή αναιμία.
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Ο παρβοϊός Β19 μεταδίδεται κυρίως μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων, οπότε προϋποθέτει στενή επαφή με άτομο που έχει λοίμωξη. Η μετάδοση μπορεί να γίνει και από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες και εν συνεχεία μεταφορά του ιού με τα χέρια σε μύτη, μάτια και στόμα.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η υπόνοια νόσησης από παρβοϊό Β19 τίθεται από τον ιατρό με βάση την κλινική εικόνα και το χαρακτηριστικό εξάνθημα στο πρόσωπο, ενώ η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ειδική εξέταση αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του ιού ή με μοριακή εξέταση του αίματος για την ανίχνευση του γονιδιακού υλικού του ιού.
Ποια είναι η θεραπεία;
Καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμη αντιϊική θεραπεία ή εμβόλιο για την θεραπεία του παρβοϊού, οι ήπιες μορφές αντιμετωπίζονται συμπτωματικά με λήψη αντιπυρετικών, καλή ενυδάτωση και ανάπαυση. Σε περίπτωση που η έγκυος νοσεί σοβαρά για την πρόληψη των επιπλοκών χρειάζεται μεγαλύτερη ιατρική επαγρύπνηση και τακτική παρακολούθηση ή και νοσηλεία αν έχει αναπτυχθεί σοβαρή αναιμία, γιατί μπορεί να χρειαστούν να γίνουν μεταγγίσεις.
Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυες και οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν για να μην κολλήσουν
Όπως τονίζει ο γιατρός, μια γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει είτε με φυσιολογικό τρόπο είτε με εξωσωματική είναι εν δυνάμει έγκυος και για αυτό θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα πρόληψης με μεγαλύτερη σχολαστικότητα σαν να είναι όντως έγκυος, σε ό,τι αφορά την μετάδοση ιώσεων, αποφεύγοντας τον συνωστισμό και τις επαφές με άτομα που έχουν συμπτώματα ίωσης ή νοσούν.
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης, αν κάποιος από το περιβάλλον της εγκύου νοσεί;
Αν μια γυναίκα είναι έγκυος κι ένα άτομο από το στενό της περιβάλλον, όπως ο σύζυγός της ή το παιδί της, νοσεί με παρβοϊό, καλό είναι να αλλάξει περιβάλλον για λίγες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το άτομο που νοσεί είναι πιο μεταδοτικό στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν εμφανίζει πυρετό και συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, ενώ είναι λιγότερο ή καθόλου μεταδοτικό στα μετέπειτα στάδια, όπως όταν εμφανιστεί το εξάνθημα της νόσου.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής με τακτικό πλύσιμο χεριών ή χρήση απολυμαντικών μέσων, όταν κυκλοφορεί έξω και δεν μπορεί να πλύνει τα χέρια της.
Έγκυες εργαζόμενες στον τομέα της υγείας ή σε εκπαιδευτικές δομές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και, παρόλο που δεν συνίσταται ο αποκλεισμός από την εργασία ως μέτρο πρόληψης, αν υπάρχουν κατά συρροή κρούσματα παρβοϊού στον χώρο εργασίας, θα πρέπει να ζητήσουν άδεια ή να εργαστούν απομακρυσμένα.