Νέα μελέτη: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να καταψύξουν καλύτερης ποιότητας ωάρια

Νέα μελέτη: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να καταψύξουν καλύτερης ποιότητας ωάρια Facebooktwitterpinterest

Πώς ένας αλγόριθμος ενδυναμώνει τους εμβρυολόγους και αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής.

Αυτό που ίσως δεν ξέρουν οι περισσότερες γυναίκες είναι ότι δεν αρκεί να καταψύξουν τα ωάριά τους για να εξασφαλίσουν παράταση της γονιμότητας και ένα ή περισσότερα πολυπόθητα μωρά στο μέλλον.

Ιδιαίτερη σημασία έχει τα ωάρια να είναι ποιοτικώς κατάλληλα, ώστε να επιβιώσουν κατά τη διαδικασία απόψυξης και να γονιμοποιηθούν με τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχοντας αυξημένες πιθανότητες να εμφυτευθούν και να εξελιχθούν σε υγιή έμβρυα.

Πρόσφατη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Life Whisperer στο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), αποκάλυψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μέσω τις επιλογής καλύτερων ποιοτικώς ωαρίων για κατάψυξη.

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί, όμως, η τεχνητή νοημοσύνη στην κατάψυξη ωαρίων; Ο Δρ. Ιωάννης Βασιλόπουλος ειδικός υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και συνεργάτης του Institute of Life εξηγεί ότι ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν νέο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που είναι σε θέση να αξιολογήσει μη επεμβατικά την ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας, αξιολογώντας εικόνες του ωαρίου.

Η τεχνητή νοημοσύνη μέσω αλγόριθμου είναι σε θέση να προβλέψει ποια ωάρια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες  να εξελιχθούν μετά τη γονιμοποίησή τους σε κατάλληλα για εξωσωματική έμβρυα.

 

Πώς γινόταν η επιλογή ωαρίων μέχρι σήμερα

Μέχρι τώρα η εκτίμηση ενός εμβρυολόγου για το δυναμικό γονιμότητας περιλαμβάνει την κατανόηση τριών παραγόντων: την ποιότητα σπέρματος, την ποιότητα των ωαρίων και την ποιότητα των εμβρύων. Μπορούμε να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα των εμβρύων και να κατανοήσουμε την ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, η αξιολόγηση της ποιότητας των ωαρίων παρέμεινε ένα στατιστικό στοίχημα, εξηγεί ο Δρ. Βασιλόπουλος και συνεχίζει: «Όταν κοιτάμε ένα φαινομενικά “καλό” ωάριο, δεν μπορούμε πραγματικά να προσδιορίσουμε με ακρίβεια ποιο θα είναι αυτό που τελικά έχει τις περισσότερες πιθανότητες για μια επιτυχή γονιμοποίηση και εξέλιξη σε υγιές έμβρυο. Η επιλογή του καλύτερου ωαρίου για την επίτευξη και εγκυμοσύνης συνήθως βασίζεται σε στατιστικές μεθόδους που βασίζονται στην ηλικία της γυναίκας. Οι εμβρυολόγοι αναλύουν την ποιότητα των ωαρίων με βάση την ωριμότητα και τα χαρακτηριστικά του ωαρίου, όπως το μέγεθος, την υφή, το σχήμα, τον αποχρωματισμό και τον κατακερματισμό. Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες έχουν αποδειχθεί  υποκειμενικοί και στερούνται συσχέτισης με την πραγματική ποιότητα του ωαρίου».

Όπως τονίζει, πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι τα φαινομενικά υψηλής ποιότητας ωάρια δεν εξελίσσονται πάντα σε βλαστοκύστες, γεγονός που υποδηλώνει ότι άλλοι παράγοντες πέρα από την ποιότητα των ωαρίων συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του εμβρύου. Σε αυτό το σημείο η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι ανοίγει ξεκάθαρα νέους δρόμους.

Πρόσφατα μάλιστα η ισραηλινή εταιρεία γονιμότητας Fairtility ανακοίνωσε στην 39η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στην Κοπεγχάγη την κυκλοφορία του CHLOE OQ, ενός εργαλείου που εξασφαλίζει καλύτερους τρόπους για τη διατήρηση της γονιμότητας.

Dr. Vasilopoulos
Δρ. Ιωάννης Βασιλόπουλος

 

Τι είναι το CHLOE OQ και γιατί ενδυναμώνει τους εμβρυολόγους

Όπως εξηγεί ο Δρ. Βασιλόπουλος, πρόκειται για ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που παρέχει πληροφορίες για την ποιότητα των ωαρίων, προβλέποντας τη δυνατότητα ενός ωοκυττάρου να εξελιχθεί στο στάδιο της βλαστοκύστης μετά τη γονιμοποίηση, προσδιορίζοντας με ακρίβεια ένα κρίσιμο στάδιο που συχνά περιγράφεται ως «στατιστικό στοίχημα» στη θεραπεία γονιμότητας.

«Η ανάλυση ωαρίων, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μέσα από τις βασικές τεχνολογικές δυνατότητες του CHLOE, εκτείνει τις δυνατότητες αξιολόγησης εμβρύου, έτσι ώστε να επιλέγονται τα κατάλληλα ωάρια για κατάψυξη, διασφαλίζοντας αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτή η επέκταση μας επιτρέπει να βοηθήσουμε έναν μεγαλύτερο πληθυσμό υπογόνιμων ζευγαριών που επιδιώκει να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό μέλλον της αναπαραγωγής του», δηλώνει ο Δρ. Βασιλόπουλος, και συνεχίζει:

«Το CHLOE OQ μας βοηθά να καλύψουμε το κρίσιμο κενό, παρέχοντας προβλέψεις βιωσιμότητας των ωαρίων βασισμένες σε στοιχεία για την καλύτερη αξιολόγησή τους. Αυτό μας μεγιστοποιεί τις δυνατότητές μας για κατάψυξη των καλύτερα ποιοτικώς ωαρίων και εμβρύων, που θα οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη εξωσωματική. Η βασική τεχνολογία της CHLOE είναι το πρώτο και μοναδικό εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων που συνδυάζει ανάλυση εμβρύων και ωαρίων που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και παρέχει βιολογικές γνώσεις με όρους που οι επαγγελματίες εξωσωματικής γονιμοποίησης κατανοούν και μπορούν να εμπιστευτούν. Άρα το CHLOE OQ  στην ουσία ενδυναμώνει τους εμβρυολόγους με πληροφορίες ποιότητας ωαρίων για  εφαρμογές κατάψυξης ωαρίων, δωρεάς ωαρίων και IVF».

Σχετικά με το αν εφαρμόζεται στη χώρα μας, ο Δρ. Βασιλόπουλος σημειώνει πως το CHLOE OQ, το οποίο έχει λάβει πιστοποίηση CE, χρησιμοποιείται από το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute of Life με στόχο την αξιολόγηση με τεχνητή νοημοσύνη των ωαρίων, αντικαθιστώντας την υποκειμενική λήψη αποφάσεων με την εξατομικευμένη ανάλυση που βασίζεται σε δεδομένα. «Αποσκοπεί στην ενίσχυση της λήψης αποφάσεων σε τρεις βασικούς τομείς: κατάψυξη ωαρίων, δωρεά ωαρίων και θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης», προσθέτει.

«Θεωρώ ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες διαβεβαιώσεις για την πιθανότητα επιτυχίας μιας μελλοντικής εξωσωματικής γονιμοποίησης», καταλήγει ο Δρ. Βασιλόπουλος. Η χρήση αλγόριθμου φέρνει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στην αξιολόγηση των ωαρίων, αντικαθιστώντας τη γενικευμένη λήψη αποφάσεων με εξατομικευμένη ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης, βάσει δεδομένων που αποκαλύπτουν τις δυνατότητες κάθε ωαρίου που υποστηρίζεται από βιολογικά δεδομένα.

Επίσης, αναμένεται να μειωθεί και το συνολικό κόστος εφόσον θα αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής από την πρώτη προσπάθεια.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.