Σκολίωση & Παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς!

Facebooktwitterpinterest

Η σκολίωση αποτελεί μια πάθηση που διαγιγνώσκεται όλο και περισσότερο σε παιδιά και εφήβους. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός κ Κωνσταντίνος Σταραντζής επισημαίνει 5 σημαντικά στοιχεία που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει, ώστε να γίνει ασφαλής και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Φροντίστε για την έγκαιρη διάγνωση

Μην αμελείτε να προγραμματίζετε τακτικούς ελέγχους στα παιδιά και να παρακολουθείτε την ομαλή ανάπτυξη του σώματός τους. Αν παρατηρείτε ασυμμετρία στους ώμους ή αν παρουσιάζεται πόνος στη μέση ή την πλάτη ειδικά μετά από άσκηση τότε είναι καλό να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Σπονδυλικής Στήλης για να κάνει μια ακριβή διάγνωση της κατάστασης.

Τα αίτια δεν είναι γνωστά

Σε περίπτωση που το παιδί σας διαγνωσθεί με σκολίωση μη βιαστείτε να την αποδώσετε στη λάθος στάση του σώματός του ή στο βάρος της τσάντας που κουβαλάει στο σχολείο καθώς πρόκειται για μια ιδιοπαθή πάθηση που τα αίτιά της δεν είναι γνωστά. Πολλές μελέτες τα αποδίδουν σε κληρονομικούς και γενετικούς παράγοντες. Φυσικά, καλό είναι να αποφεύγεται το παιδί να μεταφέρει υπερβολικό βάρος καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση.

Η σκολίωση παιδιών οφείλεται σε κληρονομικές καταβολές

Πιθανόν, η σκολίωση να υπάρχει και σε κάποιο άλλο μέλος της ευρύτερης οικογένειας. Πολλοί γονείς, ακούγοντας αυτή την ερώτηση από τον γιατρό ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει κάποιο συγγενικό άτομο με αυτή την πάθηση. Η αλήθεια είναι πως μπορεί τα συμπτώματα να ήταν ήπια και να μην προχώρησε σε παραπάνω εξέταση.

Μόνο λίγες περιπτώσεις απαιτούν χειρουργείο

Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με συντηρητική αγωγή όπως τακτικά ραντεβού στον ορθοπεδικό, παυσίπονα ή φυσικοθεραπείες. Το 30% συνήθως φορά κηδεμόνα ενώ μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των παιδιών χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια διαχειρίσιμη πάθηση όπου τα παιδιά μπορούν, ακόμα και όταν φοράνε κηδεμόνα, να συμμετέχουν στις δραστηριότητές τους.

Και αν χρειαστεί χειρουργική επέμβαση;

Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται εξατομικευμένα και ανάλογα ο γιατρός θα σας ενημερώσει αν θα χρειαστεί να προχωρήσετε σε χειρουργική επέμβαση. Αρχικά θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό του παιδιού, θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και ακτινογραφίες. Στη συνέχεια μπορεί να κάνει μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Αφού σας ενημερώσει για τη διαδικασία, πιθανές επιπλοκές και τη μετεγχειρητική περίοδο και αποκατάσταση θα προχωρήσει στη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης καλλιεργώντας ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης για το παιδί.Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ενημερωθείτε για τη σκολίωση παιδιών, παρατηρήστε πιθανά συμπτώματα και αντιμετωπίστε την πάθηση αυτή απευθυνόμενοι σε έναν εξειδικευμένο Χειρουργό Ορθοπεδικό Σπονδυλικής Στήλης.

Κωνσταντίνος Σταραντζής, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Κωνσταντίνος Σταραντζής,
Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.