Μάθε τα οφέλη του ελληνικού…τούρκικου καφέ!

Αν σας αρέσει ο καφές να είναι δυνατός και πλούσιος, ίσως θα πρέπει να δοκιμάσετε τον τουρκικό καφέ.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αφιλτράριστος και μπορεί ακόμη και να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία.
Πολλοί άνθρωποι βασίζονται στον καφέ για να τους ξυπνήσει το πρωί ή για να τους δώσει μια ώθηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας μια μοναδική μέθοδο που έχει ως αποτέλεσμα μια έντονη γεύση.
Ο τουρκικός καφές είναι μια μέθοδος παρασκευής καφέ που προέρχεται από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Ιράν και της Ελλάδας.
Φτιάχνεται συνδυάζοντας λεπτοαλεσμένους κόκκους καφέ με νερό (και συχνά ζάχαρη) και φέρνοντας το υγρό σε ένα αφρώδη στάδιο αφρισμού, ακριβώς κάτω από το βρασμό.
Ο τουρκικός καφές παρασκευάζεται παραδοσιακά σε μια κατσαρόλα που ονομάζεται cezve —ή το γνωστό μας μπρίκι! αν και κάθε μικρό δοχείο θα το κάνει.
Αφού φτάσει στο επιθυμητό στάδιο, το παρασκεύασμα – συμπεριλαμβανομένων των αλεσμένων καφέ – διανέμεται σε φλιτζάνια.
Το να αφήσετε τον καφέ αφιλτράριστο έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης σε σύγκριση με άλλες μεθόδους παρασκευής.
Εδώ είναι 5 λόγοι για να δοκιμάσετε τούρκικο καφέ.
Η καφεΐνη είναι ένα καλά μελετημένο, φυσικό διεγερτικό που μπορεί να ενισχύσει την αθλητική και πνευματική απόδοση.
Ο τουρκικός καφές παρέχει μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη δόση καφεΐνης που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους αθλητές.
Μια μελέτη σε 20 αθλητές διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουρκικό καφέ με καφεΐνη παρουσίασαν σημαντικά οφέλη απόδοσης – συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αντίδρασης και των επιπέδων ενέργειας – σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν τουρκικό καφέ χωρίς καφεΐνη.
Δεδομένου ότι είναι αφιλτράριστος, ο τουρκικός καφές μπορεί να περιέχει υψηλότερα επίπεδα των ευεργετικών ενώσεων που βρίσκονται στον παραδοσιακά παρασκευασμένο καφέ.
Οι κόκκοι καφέ περιέχουν ευεργετικές ενώσεις όπως τα χλωρογενικά οξέα, τα οποία είναι είδη αντιοξειδωτικών πολυφαινόλης που παρέχουν οφέλη για την υγεία.
Για παράδειγμα, τα χλωρογενικά οξέα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη φλεγμονή, το σάκχαρο στο αίμα, τα επίπεδα χοληστερόλης και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μια μελέτη έδειξε ότι ο καφές που παρασκευάστηκε με λεπτοαλεσμένους κόκκους καφέ περιείχε υψηλότερες ποσότητες χλωρογενικών οξέων από τον καφέ που παρασκευάζεται με αλεσμένους μεγαλύτερου μεγέθους.
Ο καφές περιέχει και άλλες ισχυρές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των διτερπενοειδών, που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή, να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις και να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς.
Η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας από ορισμένες νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 11 μελετών σε πάνω από 29.000 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν τον περισσότερο καφέ είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, νόσου Πάρκινσον και άνοιας επίσης.
Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.
Μια ανασκόπηση 18 μελετών έδειξε ότι κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνονταν την ημέρα συσχετίστηκε με 7% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίζεται με 15% μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Η συνήθης κατανάλωση καφέ έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, καρκίνου του ήπατος, καρκίνου του ενδομητρίου και κίρρωσης του ήπατος.
Ο τουρκικός καφές παρασκευάζεται συχνά με κάρδαμο, ένα νόστιμο μπαχαρικό που έχει συνδεθεί με πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία.
Για παράδειγμα, το κάρδαμο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Μια μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι το εκχύλισμα κάρδαμου αναστέλλει αποτελεσματικά τις φλεγμονώδεις ενώσεις, όπως ο TNF-α (παράγοντας νέκρωσης όγκου) και η IL-6 (ιντερλευκίνη 6) .
Το κάρδαμο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε ποντίκια και το αιθέριο έλαιο κάρδαμου έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.