Είναι ασφαλείς οι υψηλότερες δόσεις φυλλικού οξέος στην εγκυμοσύνη;

Η λήψη υψηλότερης δόσης φυλλικού οξέος κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής και συνδέεται με βελτιωμένες λεκτικές ικανότητες σε παιδιά ηλικίας έξι ετών καθώς και βελτιωμένες δεξιότητες συμπεριφοράς, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που θα παρουσιαστεί στην 77η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον Απρίλιο.
«Το φυλλικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις συγγενείς ανωμαλίες και βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες στα παιδιά, αλλά η καλύτερη δόση φυλλικού οξέος είναι άγνωστη», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Kimford Meador, του Πανεπιστημίου Stanford.
Η μελέτη παρέχει νέες πληροφορίες που δείχνουν την ευεργετική συσχέτιση μεταξύ της λήψης φυλλικού οξέος κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη και των αποτελεσμάτων της υγείας του εγκεφάλου στα παιδιά, χωρίς στοιχεία αρνητικών επιπτώσεων σε υψηλότερες δόσεις».
Η μελέτη εξέτασε 345 παιδιά όταν ήταν έξι ετών. Τα 262 ήταν παιδιά γυναικών με επιληψία και 83 ήταν παιδιά γυναικών χωρίς επιληψία.
Οι ερευνητές κατέγραψαν δόσεις φυλλικού οξέος που έλαβαν οι μητέρες τους κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και χώρισαν τα παιδιά σε πέντε ομάδες με βάση τη μέση δόση: χωρίς φυλλικό οξύ, φολικό οξύ έως 0,4 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Περισσότερο από 0,4 έως 1,0 mg την ημέρα. Περισσότερο από 1,0 έως 4,0 mg την ημέρα και περισσότερο από 4,0 mg την ημέρα. Η τρέχουσα συνιστώμενη δόση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για το γενικό πληθυσμό είναι 0,4 mg την ημέρα, ενώ για γυναίκες με επιληψία μπορεί να συνταγογραφηθεί υψηλότερη δόση.
Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε πολλαπλά τεστ για να αξιολογήσουν τις λεκτικές δεξιότητες. Για τον γενικό πληθυσμό, οι βαθμολογίες για αυτά τα λεκτικά τεστ κυμαίνονται από 70 έως 130, με μέσο όρο το 100.
Οι γονείς συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών όπως δεξιότητες επικοινωνίας, κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες στην καθημερινότητά τους.
Μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως το IQ της μητέρας, τα φάρμακα για την επιληψία και τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές βρήκαν ότι η μέση λεκτική βαθμολογία για τα παιδιά των γυναικών που έλαβαν φυλλικό οξύ ήταν 108 σε σύγκριση με 96 για τα παιδιά των γυναικών που δεν έλαβαν φυλλικό οξύ. Η μέση βαθμολογία συμπεριφοράς για τα παιδιά των γυναικών που έλαβαν φυλλικό οξύ ήταν 102 σε σύγκριση με 82 για τα παιδιά των γυναικών που δεν έλαβαν φυλλικό οξύ.
Εξετάζοντας μόνο τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έλαβαν φυλλικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες ήταν παρόμοιες στις χαμηλες και τις υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος. Τα παιδιά μητέρων που έλαβαν χαμηλή δόση είχαν παρόμοια μέση λεκτική βαθμολογία 110 σε σύγκριση με 108 για παιδιά μητέρων που έλαβαν υψηλή δόση. Τα παιδιά εκείνων που έλαβαν χαμηλή δόση και τα παιδιά εκείνων που έλαβαν υψηλή δόση είχαν και τα δύο μέση βαθμολογία συμπεριφοράς 103.
«Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν βρει κινδύνους με υψηλότερες δόσεις, αυτά τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά για τις εγκύους ή τις γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν και δείχνουν ότι η λήψη υψηλότερης δόσης φυλλικού οξέος στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του εγκεφάλου του παιδιού τους», είπε ο Meador. «Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για τον προσδιορισμό της καλύτερης δόσης φυλλικού οξέος για τη μεγιστοποίηση των οφελών και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τη νευροανάπτυξη καθώς και άλλα αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν να διαφέρουν για διαφορετικές ομάδες γυναικών».