Νέα δεδομένα για τον κίνδυνο προεκλαμψίας και τη χορήγηση ασπιρίνης

Νέα μελέτη έδειξε ότι η προφυλακτική ημερήσια δόση ασπιρίνης 162 mg δεν είχε σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα προεκλαμψίας σε σύγκριση με μια ημερήσια δόση 81 mg σε εγκύους που διατρέχουν κίνδυνο για προεκλαμψία. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στο ετήσιο Συνέδριο για την Εγκυμοσύνη της Εταιρείας Εμβρυομητρικής Ιατρικής.
«Η δοκιμή μας δείχνει ότι η μεγαλύτερη δόση ασπιρίνης μπορεί να μην είναι απαραίτητα καλύτερη για την πρόληψη της προεκλαμψίας στις εγκύους υψηλού κινδύνου, με πιθανότητα αυξημένων ανεπιθύμητων συμβάντων όπως η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε ο Amrin Khander, επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Weill Cornell Medicine της Νέας Υόρκης.
«Είναι καθησυχαστικό ότι για όσες λαμβάνουν 162 mg, τα συνολικά αποτελέσματα για τη μητέρα και το νεογνό είναι τα ίδια. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν τα 162 mg μπορεί να είναι πιο ωφέλιμα για τις πολύδυμες κυήσεις».
Αν και η χαμηλή δόση ασπιρίνης θεωρείται η μόνη προφύλαξη για την προεκλαμψία, μειώνοντας τον κίνδυνο έως και 60%, είναι λιγότερο σαφές ποια είναι η βέλτιστη δόση. Επειδή η μόνη άμεσα διαθέσιμη δόση που είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ είναι 81 mg, οι ερευνητές εξέτασαν τα προστατευτικά αποτελέσματα των 81 mg ή διπλάσια από αυτά, 162 mg.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια προοπτική τυχαιοποιημένη κλινική δομική σε πανεπιστημιουπόλεις της Νέας Υόρκης από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2023.
Οι 369 συμμετέχουσες ήταν έγκυοι τουλάχιστον στην 16η εβδομάδα της κύησης που είχαν ένα από τα ακόλουθα: προηγούμενο ιστορικό προεκλαμψίας, διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 πριν την κύηση, προϋπάρχουσα υπέρταση, νεφρική νόσο, αυτοάνοση νόσο ή πολύδυμη κύηση.
Οι συμμετέχουσες ήταν κατά μέσο όρο 35 ετών, είχαν κατά μέσο όρο μία προηγούμενη γέννα και δείκτη μάζας σώματος πριν την κύηση 28 στην ομάδα των 162 mg και 26 στην ομάδα των 81 mg. Υπήρχαν παρόμοια ποσοστά συννοσηροτήτων σε κάθε ομάδα, με τις δύο μεγαλύτερες να είναι το ιστορικό προεκλαμψίας (35% και 34%) και χρόνιας υπέρτασης (41% και 33%).
Oι συμμετέχουσες έλαβαν ένα ή δύο δισκία ασπιρίνης των 81 mg καθημερινά μέχρι τον τοκετό ή εναλλακτικές οδηγίες από τον μαιευτήρα τους. Πρόωρη προεκλαμψία ή προεκλαμψία με σοβαρά χαρακτηριστικά εμφανίστηκε στο 13% όσων έλαβαν 162 mg έναντι 14% όσων έλαβαν 81 mg.
Η ανάλυση έδειξε ότι μόνο όσες έγκυοι με πολύδυμη κύηση εμφάνισαν σημαντική διαφορά, με χαμηλότερο κίνδυνο για προεκλαμψία σε αυτές που έλαβαν 162 mg. Το 19% της ομάδας των 81 mg και το 13% της ομάδας των 162 mg ήταν πολύδυμες κυήσεις.
«Δεδομένου του φυσιολογικού αυξημένου όγκου πλακούντα στις πολύδυμες κυήσεις ή της ανάπτυξης δύο πλακούντων σε διχοριονικές κυήσεις, μια υψηλότερη δόση ασπιρίνης σε αυτές τις εγκύους είναι λογική», είπε ο Khander. Για τις εγκύους που είχαν προεκλαμψία σε προηγούμενη κύηση, ωστόσο, ο συντελεστής στατιστικής ανάλυσης ήταν ευρύς, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να μην υπάρχει διαφορά ή μόνο μια μικρή διαφορά μεταξύ των ομάδων. «Τα ευρήματα από τις αναλύσεις υποομάδων θα πρέπει να θεωρηθούν διερευνητικά και απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα», είπε.
«Υπάρχουν δημοσιευμένες στο παρελθόν καλά σχεδιασμένες μελέτες που έχουν δείξει το όφελος από τη χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης στη μείωση του κινδύνου πρόωρης προεκλαμψίας», είπε η Dawnette Lewis, διευθύντρια του Κέντρου Μητρική Υγείας Northwell Health της Νέας Υόρκης. «Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτή η μελέτη επιχειρεί να προσδιορίσει πώς η χαμηλή δόση ασπιρίνης επηρεάζει την προεκλαμψία σε ασθενείς με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις», αλλά η μελέτη δεν είχε τη δυνατότητα να καθορίσει αυτό το αποτέλεσμα.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα νεογνά στην ομάδα των 162 mg είχαν σημαντικά χαμηλότερο βάρος γέννησης (2950 g) από εκείνα της ομάδας των 81 mg (3204 g), αλλά η διαφορά δεν ήταν κλινικά σημαντική, είπε ο Khander.
Οι έγκυοι στην ομάδα των 81 mg είχαν επίσης οριακά σημαντικά μεταγενέστερη ηλικία κύησης 38,1 εβδομάδων έναντι 37,7 εβδομάδων.
«Όσες έγκυοι έπαιρναν 162 mg είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αιμορραγικά επεισόδια και επισκέψεις για ανίχνευση εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού ή αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά η διαφορά δεν ήταν σημαντική», είπε ο Khander.
Δεδομένων προηγούμενων μετα-αναλύσεων που υποδηλώνουν ότι μια δόση ασπιρίνης μεγαλύτερη των 100 mg είναι πιο προστατευτική έναντι της προεκλαμψίας, ο Khander έθεσε το ερώτημα εάν οι έγκυοι που είχαν συμμετάσχει στις μελέτες ήταν αρκετά υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, σημείωσε ότι η ανάλυσή τους υποστήριξε τις εκ των προτέρων εκτιμήσεις τους για την προεκλαμψία και πρόσθεσε ότι «οι περισσότερες συμμετέχουσες πιθανότατα είχαν πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης, δεδομένης της διάμεσης ηλικίας και του δείκτη μάζας σώματος πριν από τη γέννηση».


Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής