5.000 ενδοσκοπικές γυναικολογικές επεμβάσεις από το Κέντρο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής του Διαβαλκανικού
Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2016 – Τις 5.000 ενδοσκοπικές γυναικολογικές επεμβάσεις, υστεροσκοπικές και λαπαροσκοπικές ξεπέρασε ο Διευθυντής του Ενδοσκοπικού Τμήματος του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης,
Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Α.Π.Θ. Γεώργιος Πάντος και η εξειδικευμένη ομάδα του, στα 16 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος. Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία, εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα και μηδενικές επιπλοκές.
Να σημειωθεί ότι το επιστημονικό κύρος του Τμήματος Γυναικολογικών Ενδοσκοπήσεων υπό τον καθηγητή Γ. Πάντο συνέβαλε στη λειτουργία του, ως Εκπαιδευτικού Κέντρου ενδοσκοπικής χειρουργικής για Έλληνες και αλλοδαπούς Γυναικολόγους, οι οποίοι παρακολούθησαν και εκπαιδεύτηκαν στις ενδοσκοπικές μεθόδους. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια, πολυκεντρικές μελέτες και επιστημονικές εργασίες συναφείς με το γνωστικό αντικείμενο της Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης.
Η ενδοσκοπική χειρουργική έχει διευρύνει εντυπωσιακά τους ορίζοντες στην αντιμετώπιση γυναικολογικών χειρουργικών παθήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Πάντο, με τις ενδοσκοπικές επεμβάσεις επιτυγχάνεται ελαχιστοποίηση του τραύματος και του μετεγχειρητικού πόνου, μείωση της απώλειας αίματος και του χρόνου νοσηλείας, ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών συμφύσεων, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει πολύ σύντομα στις δραστηριότητές της, γεγονός που σημαίνει μικρότερο κόστος νοσηλείας για την ασθενή και το σύστημα υγείας.
«Σε αντίθεση με τις επεμβάσεις ανοιχτής κοιλιάς, η Ενδοσκοπική Χειρουργική προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα με ελάχιστες επιπλοκές, αρκεί η επέμβαση να γίνεται σε οργανωμένο κέντρο με εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, η οποία θα πρέπει να κάνει συνεχή εκπαίδευση στις ενδοσκοπικές τεχνικές», τόνισε ο Καθ. Γ. Πάντος και πρόσθεσε: «Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό εφαρμόζουμε την λαπαροσκοπική και υστεροσκοπική προσέγγιση με απόλυτη επιτυχία, σε ένα πρωτοποριακό ενδοσκοπικό περιβάλλον, τα δε αποτελέσματα των 5.000 επεμβάσεων, δικαιώνουν το ρόλο της ενδοσκοπικής χειρουργικής ως χειρουργικής μεθόδου επιλογής».
Οι κυριότερες γυναικολογικές παθήσεις, που αντιμετωπίζονται ενδοσκοπικά με λαπαροσκόπηση, είναι:
Εξωμήτριος εγκυμοσύνη, κύστεις ωοθηκών, ενδομητρίωση, ενδοπυελικές συμφύσεις, πολυκυστικές ωοθήκες, ινομυώματα της μήτρας, στειροποίηση των σαλπίγγων, αποκατάσταση πρόπτωσης πυελικού εδάφους, ολική υστερεκτομή για καλοήθεις παθήσεις της μήτρας καθώς και συστηματικός πυελικός λεμφαδενικός καθαρισμός σε περιπτώσεις καρκίνου της μήτρας.
Οι γυναικολογικές παθήσεις που αντιμετωπίζονται ενδοσκοπικά με υστεροσκόπηση, είναι:
Οι ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας, ενδομητρικοί πολύποδες, ινομυώματα, ενδομητρικές συμφύσεις, παθολογική αιμορραγία από τη μήτρα και η υπογονιμότητα.