Εντοπίστηκε πιθανός «υποκινητής» της νόσου Πάρκινσον
Λονδίνο: Μια δυσλειτουργία στον τρόπο που τα κύτταρα «καθαρίζουν» τις κατεστραμμένες πρωτεΐνες μπορεί να είναι ο εκκινητικός παράγοντας για τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Clinical Investigation.
Ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής «Aλμπερτ Aϊνστάιν» του Πανεπιστημίου Yeshiva με επικεφαλής την Δρ Αννα Μαρία Κουέρβο επικεντρώθηκαν στην διαδικασία της αυτοφαγίας, όπου τα κύτταρα πέπτουν και ανακυκλώνουν κατεστραμμένα μόρια (περιλαμβανομένων και των πρωτεϊνών) που προκύπτουν καθώς τα κύτταρα μεγαλώνουν. Το σύστημα αυτό ανανεώνει σημαντικά τα κύτταρα ώστε να τα διατηρεί λειτουργικά.
Ο μηχανισμός αυτός είναι επίσης σημαντικός για τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου όπου οι ελαττωματικές πρωτεΐνες μπορούν να εξοντώσουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν εξασθενητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, όπως τρόμο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη νόσο Πάρκινσον υπάρχουν προβλήματα στην αφαίρεση των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών. Η παρατήρηση αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά όχι και στην ίαση της νόσου.
Η νόσος προσβάλλει περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα μόνο στις ΗΠΑ και χαρακτηρίζεται από την απόπτωση των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη.
Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με την κίνηση.
Η Δρ Κουέρβο είχε και παλαιότερα δείξει ότι οι μεταλλαγμένες μορφές της πρωτεΐνης άλφα-συνουκλεΐνη που εντοπίζεται σε ένα μικροσκοπικό ποσοστό των ασθενών με νόσο Πάρκινσον, μπλοκάρει την αποδόμηση των ουσιών και εμποδίζει τα κύτταρα να εκκαθαρίσουν τις κατεστραμμένες πρωτεΐνες.
Η ερευνήτρια στην παρούσα μελέτη δείχνει πως στην πλειοψηφία των ασθενών η ντοπαμίνη τροποποιεί τις φυσιολογικές πρωτεΐνες για να λειτουργήσουν ως μεταλλαγμένες για να προκαλέσουν τρόμο και άλλα συμπτώματα.
Η ντοπαμίνη λοιπόν τροποποιεί την άλφα-συνουκλεΐνη που πραγματικά μοιάζει της μετάλλαξης. Το πρόβλημα στη διαδικασία αυτή έχει συσχετιστεί και με άλλες νευρο-εκφυλιστικές καταστάσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Huntington, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί που προκαλούν τα προβλήματα στις προαναφερόμενες παθήσεις είναι διαφορετικοί.