Η άγνοια, εχθρός της μάχης κατά του έιτζ

Facebooktwitterpinterest

Ενας στους επτά φορείς του HIV στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν γνωρίζει ότι είναι φορέας του ιού, κάτι που δυσκολεύει σημαντικά τις παγκόσμιες προσπάθειες για εξάλειψη του έιτζ μέχρι το 2030, ανέφερε την Τρίτη ανώτατος εμπειρογνώμονας για θέματα υγείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC), περίπου 810.000 φορείς του ιού κατοικούν στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., στη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν, εκ των οποίων οι 122.000 αγνοούν το ότι είναι φορείς του.

Επιπλέον, όπως ανέφερε έκθεση που δημοσιεύτηκε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εϊτζ την 1η Δεκεμβρίου, το μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ της μόλυνσης και της διάγνωσης του ιού είναι τέσσερα χρόνια, με περισσότερους από τους μισούς φορείς να διαγιγνώσκονται κατά τα τελευταία στάδια της ασθένειας.

Σταθερές οι μολύνσεις

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ECDC, Αντρέα Αμόν, αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι ο ετήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων έχει παραμείνει σταθερός τα τελευταία δέκα χρόνια, παρά τη σημαντική αύξηση των διαφόρων προληπτικών μεθόδων.
Ενδεικτικά, περίπου 30.000 νέες διαγνώσεις του ιού αναφέρθηκαν την περασμένη χρονιά στην Ε.Ε., τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν, ανέφερε μία κοινή δήλωση του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Η δήλωση έκανε επίσης λόγο για τους τρόπους μετάδοσης του ιού, σημειώνοντας ότι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών είναι ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης, αντιστοιχώντας στο 42% των περιπτώσεων, ενώ η σεξουαλική πράξη μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ένα τρίτο των μεταδόσεων και η χρήση κοινής σύριγγας από χρήστες ναρκωτικών ουσιών μόλις στο 4%.

Οι κίνδυνοι της άγνοιας

Η Αμόν προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους που εγείρει η άγνοια του φορέα για την κατάστασή του, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί ο ίδιος να απολαύσει τα οφέλη μιας πρώιμης θεραπείας, η οποία σήμερα μπορεί να του επιτρέψει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή» και προσθέτοντας ότι η άγνοια αυξάνει και τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η Αμόν έκανε λόγο για την ανάγκη εντονότερων προσπαθειών προώθησης των συχνών ελέγχων κατ’οίκον και τόνισε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει πλέον να αρχίσουν να παρέχουν τεστ για τον HIV σε ρυθμούς ρουτίνας. Επίσης, ανέφερε ότι η λήψη δειγμάτων αίματος από τους πελάτες διαφόρων γκέι μπαρ είναι άλλος ένας αποτελεσματικός τρόπος διάγνωσης σε ανθρώπους που ειδάλλως δεν θα πήγαιναν να εξεταστούν.

Διεθνής προσπάθεια

Την περασμένη χρονιά, οι ηγέτες πολλών χωρών συμφώνησαν στην προσπάθεια εξάλειψης του ιού μέχρι το 2030 στο πλαίσιο των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs), ενός φιλόδοξου σχεδίου καταπολέμησης της φτώχειας και των ανισοτήτων. Η Αμόν δήλωσε ότι ο στόχος δεν είναι μη ρεαλιστικός εφόσον η πρώιμη διάγνωση διευρυνθεί και βελτιωθεί, καθώς οι άνθρωποι που αρχίζουν να δέχονται φαρμακευτική αγωγή λίγο μετά τη μόλυνση από τον HIV είναι πάρα πολύ πιθανό να μην εκδηλώσουν ποτέ έιτζ. Μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν σημαντική αύξηση στις διαγνώσεις του ιού κατά την τελευταία δεκαετία είναι η Ελλάδα, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Πολωνία, ενώ οι κύριες χώρες που εμφανίζουν σημαντική πτώση είναι η Εσθονία και η Πορτογαλία.

2 εκατ. στην Ευρώπη

Στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, τα κρούσματα HIV έχουν ξεπεράσει πρώτη φορά τα δύο εκατομμύρια, ανέφερε ο WHO, με τα τέσσερα πέμπτα των κρουσμάτων να εμφανίζονται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι περίπου το 40% των 37 εκατομμυρίων φορέων του HIV αγνοεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

 

http://www.kathimerini.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.