Στένωση αορτικής βαλβίδας χωρίς χειρουργείο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

7 σημάδια που δείχνουν καρδιοπάθεια Facebooktwitterpinterest

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή τεχνική έσωσε 20 ασθενείς, στο Παπαγεωργίου!
Με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας αντιμετωπίζονται πλέον οι ασθενείς με στένωση της αορτικής βαλβίδας, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Χάρη στην πρωτοποριακή τεχνική διακαθετηριακή διαδερμική εμφύτευση βιολογικών αορτικών βαλβίδων, που εφαρμόζεται τον τελευταίο χρόνο, είκοσι ασθενείς υψηλού κινδύνου αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Στο μοναδικό αναγνωρισμένο κέντρο εφαρμογής της τεχνικής στη Βόρεια Ελλάδα, που λειτουργεί στο νοσοκομείο, εξειδικευμένη ομάδα θα πραγματοποιήσει άλλες τρεις εμφυτεύσεις σε ασθενείς, αύριο, Παρασκευή, 17 Μαρτίου.

«Στους ασθενείς με στένωση της αορτικής βαλβίδας, προκύπτει πρόβλημα στην ροή του αίματος προς τα όργανα, κάτι που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως στηθάγχη, συγκοπή, καρδιακή ανεπάρκεια. Το καινοτόμο είναι ότι η νέα τεχνική που εφαρμόζουμε αφορά στην διαδερμική αντικατάσταση και επανατοποθέτηση βιολογικών αορτικών βαλβίδων, χωρίς χειρουργείο, αλλά μέσω καθετήρα», επισημαίνει ο αναπληρωτής συντονιστής διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Ιωάννης Στυλιάδης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το Παπαγεωργίου είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εφαρμογή της τεχνικής και έχει αδειοδοτηθεί από το υπουργείο Υγείας.

Η καινοτόμα τεχνική

Η πρωτοπορία της τεχνικής έγκειται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζει την στένωση χωρίς χειρουργείο και απευθύνεται σε ασθενείς οι οποίοι αποτελούν «δύσκολα» περιστατικά. Όπως εξηγεί ο κ. Στυλιάδης, η τοποθέτηση της βαλβίδας γίνεται μέσω της μηριαίας αρτηρίας, δηλαδή της μεγάλης αρτηρίας του ποδιού, με τη χρήση καθετήρα και η βιολογική βαλβίδα παίρνει την θέση της πάσχουσας βαλβίδας. Η εφαρμογή της τεχνικής δεν απαιτεί νάρκωση και η διαδικασία διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Στα πλεονεκτήματα της τεχνικής συγκαταλέγεται και η σύντομη επάνοδος του ασθενή στην καθημερινότητά του, αφού η νοσηλεία δεν υπερβαίνει σε διάρκεια τις τρεις ημέρες.

«Στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε άμεσα για να σώσουμε τον ασθενή αν παραστεί ανάγκη, κατά την εφαρμογή της τεχνικής. Έχουμε μετατρέψει το αιμοδυναμικό εργαστήριο σε χειρουργική αίθουσα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που προκύψει κάποια επιπλοκή την ώρα που εφαρμόζουμε την τεχνική, μια ομάδα ειδικών, οι οποίοι είναι παρόντες, επεμβαίνει άμεσα και μπορεί να προχωρήσει σε εγχείρηση καρδιάς για να σωθεί ο ασθενής στην κλίνη όπου βρίσκεται», αναφέρει ο διευθυντής στο αιμοδυναμικό εργαστήριο του Παπαγεωργίου, επεμβατικός καρδιολόγος Γεώργιος Μπομπότης.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευμένους γιατρούς που εφαρμόζουν την τεχνική, το ποσοστό θνητότητας είναι χαμηλότερο συγκριτικά με εκείνο του ανοιχτού χειρουργείου. Επιπλέον, στην περίπτωση που μελλοντικά η βαλβίδα φθαρεί και επανεμφανιστεί στένωση, τότε υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί νέα βαλβίδα μέσα στην βαλβίδα και έτσι να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής του ασθενή.

Σε ποιους απευθύνεται

«Η διακαθετηριακή διαδερμική εμφύτευση αορτικών βαλβίδων προέκυψε ως εναλλακτική πρόταση για τους ασθενείς οι οποίοι παρέμεναν ανεγχείρητοι είτε γιατί ήταν πολύ υψηλού χειρουργικού κινδύνου και ο καρδιοχειρουργός αρνείτο να τους χειρουργήσει ή επειδή ήταν απαγορευτικού κινδύνου.
Δηλαδή, θα τους χειρουργούσε και θα πέθαιναν. Αυτοί οι ασθενείς είχαν, για παράδειγμα, και άλλες νόσους όπως βαριά πνευμονοπάθεια, νεφροπάθεια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κ.ά. Σε αυτή την ομάδα ασθενών απευθυνόμαστε. Οι τελευταίες έρευνες βέβαια δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της τεχνικής δεν είναι κατώτερα και σε ασθενείς ενδιαμέσου κινδύνου», υπογραμμίζει ο κ. Μπομπότης.

Η πρωτοποριακή τεχνική δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς με στένωση, ούτε για παιδιά και βρέφη.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Μπομπότης, για ασθενείς με υψηλό σκορ κινδύνου αποτελεί καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης συγκριτικά με το ανοιχτό χειρουργείο, κατά το οποίο η διεγχειρητική θνητότητα είναι πολύ υψηλή.

Σύμφωνα με τους γιατρούς που εφαρμόζουν την τοποθέτηση των βιολογικών βαλβίδων διαδερμικά και διακαθετηριακά, έντονο είναι το ενδιαφέρον καρδιοπαθών να υποβληθούν στην καινούρια θεραπεία.
Αυτό το διάστημα, δέκα ασθενείς βρίσκονται σε αναμονή για να μπουν στο πρόγραμμα του Παπαγεωργίου, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που απορρίπτονται από την εφαρμογή της νέας τεχνικής, καθώς δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Η νέα τεχνική θεωρείται υψηλού κόστους, αλλά το θετικό είναι ότι η δαπάνη καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αρκεί οι ασθενείς να πληρούν τις προϋποθέσεις.

«Αύριο θα αντιμετωπίσουμε τρία ακόμα περιστατικά και βεβαίως θα συνεχίσουμε την εφαρμογή της νέας τεχνικής, για την επιτυχία της οποίας θεωρούμε σημαντική και την στήριξη που έχουμε από την διοίκηση του Παπαγεωργίου αλλά και την συνεργασία, σε επιστημονικό επίπεδο, της ομάδας μας με τον καθηγητή της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Δημήτρη Τούσουλη.

http://www.typosthes.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.