Βαρθολίνειος αδένας, βαρθολινίτιδα.

Facebooktwitterpinterest

Ακόμα μια γυναικολογική φλεγμονή που ταλαιπωρεί της πάσχουσες επίμονα και βασανιστικά.

Ο σημαντικός ρόλος των βαρθολίνειων αδένων σε κάθε γυναίκα μιας και καθορίζουν την απαιτουμένη λίπανση της είσοδο του κόλπου.

Τι συμβαίνει όμως κάποιες φορές και φλεγμαίνουν και πως αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις ?

Ας τα πιάσουμε από την αρχή προκειμένου να κατανοήσουμε το πρόβλημα.

Τι είναι οι Βαρθολίνιοι αδένες.

Οι Βαρθολίνιοι αδένες είναι αόρατη στην φυσιολογική τους κατάσταση και εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό που χρησιμεύει ως λιπαντικό κατά την σεξουαλική επαφή, ή ακόμα και από τον σεξουαλικό ερεθισμό.

Βρίσκονται ακριβώς στην είσοδο του κόλπου, ένας δεξιά και ένας αριστερά και συνδέονται σε ένα πόρο που εκκρίνει το απαιτούμενο λιπαντικό υγρό στον ερωτικό ερεθισμό.

Τι είναι Βαρθολινίτιδα.

Είναι η φλεγμονή ενός ή και φορές των Βορδολινείων αδένων.

Σε αυτή την περίπτωση γίνεται ορατός με το μάτι ή και το ψηλάφισμα, πέρα του προβλήματος που δημιουργεί κατά την σεξουαλική επαφή.

Η φλεγμονώδης απόφραξη αυτή οδηγεί σε κατακράτηση της εκκρίσεως του αδένα όπου οφείλεται η κυστική διόγκωση αυτών, ή ενός εκ των δυο.

Σε αυτή την περίπτωση εγκυμονεί ο κίνδυνος της επιμόλυνσης της κύστης που δημιουργήθηκε από κοινά σαπρόφυτα μικρόβια ή και βακτήρια όπως το κολοβακτηρίδιο.

Αιτίες της Βαρθολινίτιδας. 

Το απόστημα τελικά του Βαρθολίνειου αδένα γίνεται όταν το μικρό άνοιγμα του πόρου φράξει και υπάρξει επιστροφή της εκκρίσεως του υγρού που παράγει.

Ως στάσιμο υγρό μπορεί να μολυνθεί και να υπάρξει καθολική φλεγμονή της εισόδου του κόλπου και να εμφανιστεί μέχρι και απόστημα.

Συμπτώματα.

Λόγο της θέσεως του αδένα, διογκώνεται το μεγάλο χείλος και μπορεί να προκληθούν τα εξής.

  • Στένωση σε μια ή και τις δυο πλευρές της εισόδου του κόλπου.
  • Πόνος με στενό εσώρουχο, παντελόνι.
  • Ενόχληση κατά την βάδιση.
  • Πόνος κατά την σεξουαλική πράξη.
  • Πολλές φορές και ανεξήγητος πυρετός.

Τέλος είναι δυνατόν φορές να συνυπάρξει γενικότερη φλεγμονή του αιδοίου.

Αντιμετώπιση.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση του προβλήματος έχει να κάνει σε ένα συνδυασμό διπλής αντιβιοτικής χορήγησης με αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει αντίδραση και απορρόφηση, γίνεται χειρουργική επέμβαση καθαρισμού του αποστήματος με ολική νάρκωση της ασθενούς.

Φυσική αντιμετώπιση και πρόληψη του προβλήματος.

Γενικότερα συνιστάται η καθημερινή σχολαστική πλύση της περιοχής με φυσικά ουδέτερου ph προϊόντα, και η φυσική ενίσχυση τόσο σε αντιφλεγμονώδης παράγοντες, όσο και ρυθμιστές των ορμονικών εκκρίσεων για να υπάρξει ισορροπίας στην περιοχή.

Η συστηματική λήψη τόσο σε Ganoderma Lucidum, όσο Cordyceps εξασφαλίζει στην ενεργή γυναίκα άριστη αντιφλεγμονώδη δράση και εξίσου άριστη ορμονική λειτουργία.

Τέλος η συχνή φυσιολογική σεξουαλική επαφή αποτρέπει την δημιουργία δυσλειτουργίας των Βαρθολίνειων αδένων με δεδομένου ότι υπάρχει η φυσιολογική τους εκτόνωση.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού

Φαρμακοποιός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.