Καυτερές πιπεριές : Καψαϊκίνη και καρκίνος
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο γίνεται συζήτηση γύρω από τις θαυματουργικές ιδιότητες των καυτερών πιπεριών (τσίλι) στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά και γενικότερα, στη βελτίωση της υγείας μας.
Οι καυτερές πιπεριές, πλούσιες σε βιταμίνη A, B6, C, Κ, φολλικό οξύ και μαγγάνιο, προσφέρουν στον οργανισμό ισχυρά αντιοξειδωτικά, προστατεύοντάς μας έτσι από τις ελεύθερες ρίζες, υπαίτιες για διάφορες ασθένειες.
Ακόμα, παίζουν θετικό ρόλο στις βασικές λειτουργίες του οργανισμού που αφορούν τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπλέον, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, που αποτελεί σημαντικός παράγοντας για την πρόκληση εμφράγματος, και παράλληλα, επιδρούν θετικά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες. Επίσης, το λυκοπένιο, που τους προσδίδει το κόκκινο χρώμα, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και η λουτεΐνη, μαζί με την ζεαξανθίνη, προστατεύουν την υγεία των ματιών.
Όσον αφορά το ρόλο των καυτερών πιπεριών στην αντιμετώπιση του καρκίνου, έχει αποδειχτεί πως υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η άγευστη ουσία που περιέχουν και που μας προκαλεί το “κάψιμο” στο στόμα, δηλαδή η καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη θεωρείται νευροτοξίνη, δηλαδή ουσία που δρα στα νευρικά κύτταρα του οργανισμού μας. Σε έρευνες που έχουν γίνει για τον καρκίνο του προστάτη, φαίνεται πως η καψαϊκίνη οδηγεί στην απόπτωση των καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, σε μελέτη πάνω σε ποντίκια, η καψαϊκίνη οδήγησε το 80% των καρκινικών κυττάρων στην αυτοκαταστροφή τους και σε μια θεραπεία των καρκινικών όγκων που τη χρησιμοποίησαν, προκάλεσε τη μείωση του μεγέθους τους, δίνοντας ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όχι μόνο του προστάτη, αλλά και του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.
Από την άλλη μεριά, η θετική δράση αυτής της ουσίας δεν σταματά εδώ, καθώς επιπλέον έρευνα πάνω σε αυτήν μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία αναλγητικών φαρμάκων, σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου σε καρκινοπαθείς και σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους. Ήδη τη βρίσκουμε σε αλοιφές και έμπλαστρα για την ανακούφιση του πόνου.
Τέλος, η κατανάλωση καυτερών πιπεριών φαίνεται να προκαλεί μια προσωρινή αύξηση του μεταβολισμού, μέχρι και 25%, και αίσθημα του κορεσμού. Βέβαια, υπάρχουν και αντικρουόμενες απόψεις, οι οποίες στηρίζουν την επίδραση στην απώλεια βάρους στο ότι η γεύση της πιπεριάς είναι τόσο καυτερή, που απλά δεν γίνεται να συνεχίσεις να τρως..
Ωστόσο, θα πρέπει να τονισθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση καυτερής πιπεριάς έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, διότι αποτελεί παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Οπότε, όπως και σε όλα, έτσι και εδώ χρειάζεται μέτρο!
Καταναλώνετε, λοιπόν, καυτερή πιπεριά σε κάθε ευκαιρία και σε μικρές ποσότητες φυσικά, είτε ωμή, είτε αποξηραμένη σε σκόνη, σε σαλάτες ή στο φαγητό που μαγειρεύετε, αποκομίστε όλα τα οφέλη της και θωρακίστε τον εαυτό σας από διάφορες ασθένειες!