Ο Δεκάλογος της υγιεινής διατροφής
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
-
- Καταναλώνετε ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά.
- Γάλα, γιαούρτι ή τυρί καθημερινά.
- Ποικιλία δημητριακών καθημερινά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης).
- Κόκκινο ή και λευκό κρέας 2-3/εβδομάδα (αποφυγή επεξεργασμένου κρέατος).
- Ψάρια και θαλασσινά 2-3/εβδομάδα (τουλάχιστον μια φορά λιπαρό ψάρι).
- Όσπρια τουλάχιστον 1/εβδομάδα.
- 4-7 αυγά την εβδομάδα.
- Ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή και βασική πηγή λίπους.
- Περιορισμός κατανάλωσης ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν.
- Σωματική δραστηριότητα καθημερινά, πρωινό καθημερινά και αρκετό νερό.
Οι γονείς λειτουργείτε ως πρότυπο για τα παιδιά. Ενθαρρύνετε υγιεινές συνήθειες.
ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ 65 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ
- Καταναλώνετε ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά.
- Καταναλώνετε ποικιλία δημητριακών καθημερινά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης).
- Προτιμάτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.
- Επιλέγετε άπαχο κρέας. Αποφεύγετε το επεξεργασμένο κρέας.
- Καταναλώνετε συχνά ψάρια και θαλασσινά. Επιλέγετε λιπαράψάρια, κατά προτίμηση μικρά.
- Καταναλώνετε όσπρια συχνά.
- Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή και βασική πηγή λίπους.
- Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν.
- Κάνετε σωματική δραστηριότητα καθημερινά. Διατηρείτε φυσιολογικό και σταθερό σωματικό βάρος.
- Πίνετε αρκετό νερό.