Θετικές οι νέες οδηγίες για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου (II)!
ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Κάθε εξεταζόμενος , όταν ο ιατρός του αναφέρει την έκφραση “ ΕΧΕΙΣ ΖΑΧΑΡΟ”, η πρώτη αντίδραση είναι να χλωμιάζει και να νιώθει ότι του “κόβονται τα φτερά”.
Αυτό συμβαίνει διότι πιστεύει ότι πρέπει να αποχαιρετήσει όλες τις “γλυκές & αλμυρές” απολαύσεις της ζωής.
Την σκέψη αυτή, απ’ ότι δείχνουν οι έρευνες των τελευταίων δεκαετιών, θα πρέπει να την τροποποιήσουμε σημαντικά προς το θετικότερο.
Αυτό προκύπτει απο το γεγονός οτι οι ειδικοί (Ενδοκρινολόγοι-Διαβητολόγοι) έχουν πάψει να απαιτούν
ΑΥΣΤΗΡΗ – ΣΤΕΡΗΤΙΚΗ διατροφή από τους σακχαροδιαβητικούς.
Τα ΠΡΕΠΕΙ της νέας αντίληψης! Πρακτικά τι σημαίνουν.
- να καταναλώνεται τρία κύρια γεύματα ( πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και κάτι ελαφρύ ενδιάμεσα, φυσικά συναρτήσει του τρόπου ζωής σας.
- να καταναλώνεται ΜΗ επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Δηλαδή ποικιλίες ολικής άλεσης όσο το δυνατόν ακατέργαστες. Αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να καλύπτουν το 50% περίπου από τις ημερήσιες θερμίδες με την προϋπόθεση της ισοκατανομής σε όλα τα γεύματα.
Γενικώς δε κανόνας όχι στις αμυλούχες τροφές π.χ πατάτες. - να καταναλώνεται όποιο φρούτο θέλετε, αρκεί να είναι μετρίου μεγέθους, μέσης ωρίμανσης, της εποχής και με τη φλoύδα (εφόσον είναι εφικτό) για να μην χάνεται τις φυτικές ίνες του. Δηλαδή πιο συχνά να καταναλώνεται στην εποχή τους μήλο, αχλάδι , ακτινίδιο και πιο αραιά μπανάνα ,καρπούζι ,σύκο ,σταφύλι.
- να τρώτε ντομάτες. Αυτές μπορεί να μετέχουν στις σαλάτες , οχι πολύ ώριμες , συνοδευόμενες απο άλλα λαχανικά με πολλές φυτικές ίνες για το αίσθημα κορεσμού και καλής λειτουργίας του εντέρου.
Φρόνιμο είναι να αποφεύγετε να τρώτε μαγειρεμένες ντομάτες (λ.χ. στα γεμιστά) διότι λόγω θέρμανσης γίνονται πιο γλυκές. - να τρώτε φρέσκα λαχανικά είτε ωμά είτε βρασμένα. Φυσικά σε ποικιλία κατανεμημένα μεσημέρι και βράδυ. Καλόν είναι να προσθέτετε και λίγο ξύδι, διότι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει και αυτό στη ρύθμιση του σακχάρου, και μαζί με τις φυτικές ίνες των λαχανικών στην καλή λειτουργία του εντέρου.
- να τρώτε γλυκά , αλλά υπό προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει με κριτήριο την ημερήσια τιμή του σακχάρου σας λ.χ. μία ή δύο πάστες την εβδομάδα. Όσον δε αφορά την καλή επιλογή γλυκών είναι ζελές χωρίς ζάχαρη, γλυκά με τεχνητές γλυκαντικές ύλες, πικρή σοκολάτα , τάρτες, μηλόπιτα (με πολλά μήλα και λίγο παντεσπάνι)κλπ.
- να τρώτε γαλακτοκομικά σε τόση ποσότητα ώστε να αποτελούν συμπλήρωμα του φαγητού και όχι κύριο γεύμα.
- να τρώτε κρέας με μέτρο, δηλαδή να αποτελεί το 20% περίπου των ημερησίων αναγκών σας σε θερμίδες και όχι τον κύριο κορμό του διαιτολογίου σας. Κατά σειρά προτίμησης τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα πρέπει να είναι ψάρια, κοτόπουλο (χωρίς πέτσα), γαλοπούλα,άπαχο μοσχάρι και άπαχο χοιρινό.
- να χρησιμοποιείτε κατά κύριο λόγο Ελαιόλαδο που περιέχει μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ κατά 75% ρίχνοντας και τη χοληστερόλη σε αντίθεση με τα πολλά κορεσμένα λίπη που προέρχονται από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Φυσικά με μέτρο διότι έχει θερμίδες και δυνητικά συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
- να καταναλώνεται ένα εως δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί στο κυρίως γεύμα σας την ημέρα , εκτός αν υπάρχει κάποια πάθηση που να το απαγορεύει. Προτείνετε το κόκκινο κρασί διότι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και γενικά μειώνει την τάση για θρομβώσεις.
- επίσης μπορείτε στη διατροφή σας να βάλετε λίγη κανέλα και σπαράγγι , διότι νέες μελέτες έχουν αποδείξει οτι συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας επισημάνω ότι εκτός των ανωτέρω σημαντική θέση κατέχουν τα εξής:
- α) Φυσική δραστηριότητα και
- β) το σωματικό βάρος .
Παναγιώτης Καλύβας
ΓΕΝΙΚΟΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ