Να πίνετε μπίρα, αν θέλετε να έχετε ”υγεία” !
Μια χημική ανάλυση των οστών των αρχαίων Νούβιων δείχνει ότι κατανάλωναν τακτικά τετρακυκλίνη, πιθανότατα στην μπύρα τους.
Το εύρημα είναι η ισχυρότερη απόδειξη ότι η τέχνη της παρασκευής αντιβιοτικών, η οποία χρονολογείται επίσημα στην ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928, ήταν κοινή πρακτική πριν από περίπου 2.000 χρόνια.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Emory George Armelagos και τον χημικό Mark Nelson της Paratek Pharmaceuticals Inc., δημοσιεύεται στην Αμερικάνικη Εφημερίδα Φυσικής Ανθρωπολογίας.
«Έχουμε την τάση να συνδέουμε φάρμακα που θεραπεύουν τις ασθένειες με τη σύγχρονη ιατρική», λέει ο Αρμελάγκος. “Αλλά γίνεται όλο και πιο σαφές ότι αυτός ο προϊστορικός πληθυσμός χρησιμοποίησε εμπειρικά στοιχεία για την ανάπτυξη θεραπευτικών παραγόντων. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήξεραν τι έκαναν ».
Ο Armelagos, το 1980, ανακάλυψε τα ίχνη τετρακυκλίνης στα ανθρώπινα οστά από τη Nubia που χρονολογούνταν μεταξύ 350 και 550 π.Χ.
Το αρχαίο βασίλειο της Nubia βρισκόταν στο σημερινό Σουδάν, νότια της αρχαίας Αιγύπτου.
Ο Armelagos και οι συνεργάτες του αργότερα μέσω ερευνών συνέδεσαν την ύπαρξη του αντιβιοτικού με την μπίρα της Νubia.
Τα δημητριακά που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του ζυμωμένου ποτού περιείχαν τα βακτηρίδια εδάφους – στρεπτομύκητας -, τα οποία παράγουν τετρακυκλίνη. Ένα βασικό ερώτημα ήταν αν μόνο περιστασιακές παρτίδες της αρχαίας μπύρας περιείχαν τετρακυκλίνη, πράγμα που θα έδειχνε τυχαία μόλυνση με τα βακτηρίδια.
Ο Nelson, ένας κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα της τετρακυκλίνης και άλλων αντιβιοτικών, άρχισε να ενδιαφέρεται για το έργο αφού άκουσε τον Αrmelagos να μιλάει σε ένα συνέδριο.
“Του είπα να μου στείλει μερικά οστά μούμιας, γιατί είχα τα εργαλεία και την τεχνογνωσία για να αποσπάσω την τετρακυκλίνη“, λέει ο Νelson. “Είναι μια άσχημη και επικίνδυνη διαδικασία. Έπρεπε να διαλύσω τα οστά στο υδροφθόριο, το πιο επικίνδυνο οξύ στον πλανήτη. ”
Τα αποτελέσματα εξέπληξαν τον Nelson. “Τα οστά αυτών των αρχαίων ανθρώπων ήταν κορεσμένα με τετρακυκλίνη, δείχνοντας ότι καταναλώναντην μπίρα λόγω της τετρακυκλίνης για πολύ καιρό“, λέει. “Είμαι πεπεισμένος ότι είχαν την επιστήμη της ζύμωσης υπό έλεγχο και σκόπιμα παρήγαγαν το φάρμακο“.
Ακόμα και η κνήμη και το κρανίο που ανήκαν σε ένα 4χρονο αγόρι ήταν γεμάτα με τετρακυκλίνη, υποδηλώνοντας ότι έδιναν υψηλές δόσεις στο παιδί για να προσπαθήσουν να τον θεραπεύσουν από ασθένεια, λέει ο Nelson.
Η πρώτη από τις σύγχρονες τετρακυκλίνες ανακαλύφθηκε το 1948.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Ιορδανοί χρησιμοποίησαν μπύρα για να θεραπεύσουν ασθένειες των ούλων και άλλες παθήσεις, λέει ο Αrmelagos, προσθέτοντας ότι η περίπλοκη τέχνη της ζύμωσης των αντιβιοτικών ήταν πιθανότατα διαδεδομένη στην αρχαιότητα και διανεμήθηκε από γενιές.
Tην εν λόγω έρευνα, θα την βρείτε ΕΔΩ
Διαιτολόγος–Διατροφολόγος.