Πασχαλινή Διατροφή

Facebooktwitterpinterest

Το Πάσχα σχεδόν έφτασε και μαζί μ’ αυτό όλα τα λαχταριστά, παραδοσιακά εδέσματά του.
Τσουρέκια, κουλουράκια, αυγά, αρνί, κατσίκι και ό,τι άλλο γευστικό μπορεί να βάλει ο νους μας. Πολλοί από σας είναι σίγουρο, πως θα σκέφτεστε από τώρα τα κιλά που θα πάρετε αυτές τις γιορτινές μέρες, πως θα χαλάσετε τη δίαιτα σας και πως θα δυσκολευτείτε να αντισταθείτε στους γιορτινούς πειρασμούς.

Ας είμαστε ρεαλιστές όμως! Πάσχα σημαίνει γιορτή, ξεγνοιασιά, αποχή από τη ρουτίνα και ίσως αποχή από τη δίαιτα! Το πρώτο και κύριο, λοιπόν, που πρέπει να συνειδητοποιήσετε, είναι πως στόχος σας αυτή την περίοδο, είναι να διατηρήσετε το βάρος σας. Αν καταπιέσετε τον εαυτό σας και τον αναγκάσετε να στερηθεί ό,τι βλέπει γύρω του, για να μη «χαλάσετε τη δίαιτα», τότε θα πετύχετε πολύ χειρότερα αποτελέσματα. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να δούμε κάποιες πρακτικές συμβουλές που θα διατηρήσουν το σωματικό βάρος, χωρίς να σας αγχώνουν.

Ξεκινάμε λοιπόν από το βράδυ του Μ. Σαββάτου. Πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία για τους περισσότερους.
Η αγαπημένη των πολλών μαγειρίτσα κυριαρχεί στο τραπέζι. Δε θα σας πούμε να μην τη φάτε! Γεμίστε όμως μόνο μια φορά το πιάτο σας.
Βαμμένα κόκκινα αυγά. Ένα ακόμη έθιμο του Πάσχα. Το αυγό είναι μία τροφή που έχει τόσο αρκετή πρωτεΐνη όσο και αρκετό λίπος. Το αυγό, είναι διαιτητική πηγή χοληστερόλης και περιέχει 185 mg χοληστερόλης.
Η συνιστώμενη πρόσληψη για χοληστερόλη είναι 300 mg την ημέρα για άτομα με υγιή επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης. Τις ημέρες του Πάσχα λοιπόν, που η διαιτητική πρόσληψη χοληστερόλης είναι ούτως ή άλλως αυξημένη λόγω του κρέατος, καλό θα ήταν η κατανάλωση των αυγών να γίνεται με μέτρο. Βάλτε ως στόχο να μην καταναλώνετε πάνω από 1 αυγό την ημέρα, είτε έχετε υψηλές τιμές χοληστερόλης είτε όχι.
Τσουρέκια, κουλουράκια και άλλα πασχαλινά γλυκίσματα. Όλο το σπίτι μοσχομυρίζει και όσο κι αν προσπαθείτε μοιάζει ακατόρθωτο να αντισταθείτε. Αρχικά, αν θέλετε να προσέχετε τη διατροφή σας αυτές τις μέρες, θα ήταν καλό να μη βάλετε στο σπίτι σας μεγάλες ποσότητές τους και να θέσετε σα στόχο να μην καταναλώνετε πάνω
από 1-2 κομμάτια τσουρέκι ή κουλουράκια μέσα στην  ημέρα. Βάλτε τα στη θέση του πρωινού σας γεύματος ή συνοδέψτε τα με τον καφέ σας.
Και τώρα ο πρωταγωνιστής της Κυριακής του Πάσχα! Ο οβελίας!
Τσιμπολόγημα πάνω από τον οβελία… έχετε να το λέτε για τη νοστιμιά του φρεσκοψημένου κρέατος ενώ ακόμα σουβλίζεται. Θα λέγαμε ότι είναι  κακή συνήθεια… Η πέτσα του κρέατος είναι στην ουσία το ορατό κορεσμένο λίπος το οποίο και θα πρέπει να αφαιρείται. Επίσης, μ’ αυτή την τακτική χωρίς να το αντιλαμβάνεστε καταναλώνετε υψηλή ποσότητα θερμίδων πριν από το κύριο γεύμα, χωρίς όμως αυτές οι θερμίδες να συνοδεύονται από κορεσμό. Κάτω τα χέρια λοιπόν από τον οβελία!
Αρνί ή κατσίκι; Θα απαντήσουμε… κατσίκι καθώς έχει λιγότερο λίπος από το αρνί.
Λόγω της μεγάλης ποικιλίας κρεάτων, υπάρχει ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης θερμίδων και κορεσμένου λίπους.
Γι’ αυτό το λόγο, επιλέξτε ένα είδος κρέατος, αυτό που αγαπάτε πιο πολύ ή διαφορετικά πολύ μικρά κομμάτια από όλα τα είδη για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Πρακτικά μη γεμίσετε πάνω από το μισό σας πιάτο με κρέας!
Σαλάτα, σαλάτα, σαλάτα! Πάντα τρώτε σαλάτα με το φαγητό σας. Ειδικά την ημέρα του Πάσχα γεμίστε τουλάχιστον το μισό σας πιάτο με σαλάτα κι αν χρειαστεί ξαναγεμίστε! Πέραν της υψηλής θρεπτικής της αξίας, προάγει το αίσθημα του κορεσμού λόγω των πολλών φυτικών της ινών.
Σάλτσες! Μπορεί να είναι πολύ γευστικές και να ταιριάζουν με το κρέας αλλά ελέγξτε την ποσότητά τους.
Βάλτε μόνο μια φορά στην άκρη του πιάτου σας 1- 2 κουταλιές της σούπας.
Γλυκά! Πάντα θα υπάρχει επιδόρπιο. Αν είστε ήδη πλήρεις από το κυρίως γεύμα μην πιεστείτε να καταναλώσετε το γλυκό επειδή υπάρχει μπροστά σας. Αν χρειάζεστε τη γλυκιά γεύση φάτε 1- 2 κουταλιές. Αρκούν για να γλυκαθείτε!
Αλκοόλ! Λίγο και καλό! Σίγουρα στα πασχαλινά τραπέζια θα ρέει άφθονο. Μη γεμίζετε το ποτήρι σας όμως κάθε φορά που αδειάζει. Να έχετε πάντα ένα ποτήρι με νερό δίπλα σας για να καταπολεμάτε τη δίψα σας και το ποτό να είναι συμπληρωματικό.
Μην ξεχνάτε να γεμίζετε μόνο μια φορά το πιάτο σας, έχοντας προγραμματίσει από την αρχή τι θα τοποθετήσετε σ’ αυτό. Κατά  τη διάρκεια του γεύματος, συνομιλήστε με τους φίλους και τους συγγενείς σας, τρώτε αργά, κάνετε παύσεις ώστε να έχει χρόνο ο οργανισμός σας να αισθανθεί τον κορεσμό στη σωστή στιγμή.
Τελευταία αφήσαμε τη Φυσική Δραστηριότητα! Μπορεί να είναι μέρες ξεκούρασης αλλά μην αφαιρείτε την άσκηση από την καθημερινότητά σας. Πηγαίνετε στο γυμναστήριο, βόλτα στα μαγαζιά, στο πάρκο με τους φίλους ή το σκύλο σας απολαμβάνοντας τις ωραίες, ηλιόλουστες ημέρες. Πάρτε το ποδήλατό σας και κάνετε βόλτες στην εξοχή!
Καλό Πάσχα λοιπόν με ξεκούραση, ξεγνοιασιά… αλλά μην πέσετε με τα μούτρα στο φαγητό! Παν μέτρον άριστον έλεγαν οι παλιοί και οι παλιοί δεν κάνουν ποτέ λάθος.

Ζωή Σαμαρά,
Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, M.Sc

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.