Γυναικεία αθλητική τριάδα

Facebooktwitterpinterest

Η γυναικεία αθλητική τριάδα ή “the female athlete triad” είναι ένα σύνδρομο που αντιμετωπίζουν γυναίκες και κορίτσια που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Περιλαμβάνει τη διαταραγμένη διατροφή, την αμηνόρροια και την οστεοπόρωση. Αξίζει να τονιστεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι αλληλένδετα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι εμφανίζεται συχνότερα σε αθλήτριες που ασχολούνται με ατομικά αθλήματα, όπου το βάρος και η ισχνότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόδοσή τους. Τέτοια αθλήματα είναι η ενόργανη γυμναστική, ο χορός, η συγχρονισμένη κολύμβηση, το καλλιτεχνικό πατινάζ, οι καταδύσεις κλπ. Οι αθλήτριες στην προσπάθεια τους να επιτύχουν χαμηλό σωματικό βάρος εφαρμόζουν εξαντλητικές δίαιτες, υπερβολική άσκηση ή και τα δύο. Αυτά οδηγούν σε αμηνόρροια και απώλεια οστικής μάζας (με συνέπεια την οστεοπόρωση).

  • Διαταραγμένη διατροφή. Είναι το βασικότερο πρόβλημα που δημιουργεί τα υπόλοιπα. Οι αθλήτριες εμφανίζουν συμπτώματα διατροφικών διαταραχών (χωρίς να πληρούν όλα τα διαγνωστικά κριτήρια της νευρογενούς ανορεξίας ή νευρογενούς βουλιμίας). Πιο αναλυτικά, συχνά χρησιμοποιούν τεχνικές όπως μειωμένη πρόσληψη τροφής, αυτοπροκαλούμενο εμετό, καθαρτικά ή διουρητικά.
  • Αμηνόρροια είναι η απουσία ή η παύση έμμηνου ρύσης για 3 με 6 μήνες. Ο  μηχανισμός πρόκλησης αθλητικής αμηνόρροιας περιλαμβάνει διάφορες παραμέτρους. Ο βασικός παράγοντας που σχετίζεται άμεσα είναι τα χαμηλά επίπεδα λίπους στο σώμα. Ακόμη το σωματικό βάρος, η ενεργειακή κατανάλωση, το stress, οι ορμόνες επιδρούν στην έμμηνο ρύση.
  • Οστεοπόρωση είναι το αποτέλεσμα των παραπάνω προβλημάτων. Η μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων σχετίζεται με τη μειωμένη οστική πυκνότητα.
    Οι γυναίκες αυτές έχουν αυξημένες πιθανότητες για τραυματισμούς και κατάγματα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

        Ο επιπολασμός της γυναικείας αθλητικής τριάδας είναι αυξημένος λόγω προσωπικής και κοινωνικής πίεσης των αθλητριών για αθλητικά επιτεύγματα. Ωστόσο, το κόστος για τις γυναίκες είναι πολύ μεγάλο με επιπτώσεις στην μελλοντική τους υγεία. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για αυτό πρέπει να υπάρχει επαρκής ενημέρωση στις αθλήτριες, τους προπονητές και τους γονείς σε θέματα σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές και τους κινδύνους.

Στέλλα Φιλίππου,
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.