Χωρίς διαγνωστικά κέντρα θα μείνει η χώρα: «Λουκέτο» επ’ αόριστον από τα μέσα Ιουνίου!
Ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων, καθώς όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο κλάδος ξεκινά επ’ αόριστον κινητοποιήσεις με λουκέτα σε όλη τη χώρα, μετά την τριήμερη κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν αποφασίσει ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης να προχωρήσουν σε νέα λουκέτα από τα μέσα Ιουνίου, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, αλλά λόγω και των πολιτικών εξελίξεων, οι διαδικασίες επισπεύσθηκαν και έτσι ο κλάδος ξεκινά νέα απεργία στις 10 Ιουνίου.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών μετά από έκτακτη σύσκεψη, το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, αποφάσισε νέα κινητοποίηση για τις 10 Ιουνίου.
Τα ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα χαράτσια (clawback και rebate) που τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή, καθώς όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των κλάδων, ο ΕΟΠΥΥ παρακρατά ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους.
Επ΄αόριστον αποχή από τις 10 Ιουνίου τα Διαγνωστικά
Έτσι όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο ΙΣΑ, αποφασίσθηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όλων των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.
Επίσης αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτά.
Βασικά αιτήματα είναι:
• Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.
• Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback
• Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών
• Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία.
• Στήριξη της Δημόσιας Υγείας.