17ο ετήσιο συνέδριο EKE του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο επενδύει σε μια διαρκή προσπάθεια ανάδειξης των θεμελιωδών αξιών βιώσιμης ανάπτυξης, που οδηγούν σε ένα πιο ρεαλιστικό όραμα για το μέλλον. Το 17ο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με τίτλο “We are the Change Generation” που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο Μουσείο Μπενάκη, εστίασε στις ριζικές αλλαγές της σημερινής εποχής, σε όλες τις πτυχές της επιχειρηματικότητας και της καθημερινότητας των πολιτών και στο ότι ότι όλες οι γενεές συμμετέχουμε σε αυτές τις αλλαγές για ένα βιώσιμο μέλλον.
Της έναρξης του συνεδρίου προηγήθηκε σύντομη προβολή ενός video με αποσπάσματα από το φεστιβάλ του Woodstock του 1969, το οποίο έδωσε το έναυσμα στον Γενικό Διευθυντή του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Ηλία Σπυρτούνια -καλωσορίζοντας το κοινό- να αναφερθεί σε μια ξεχωριστή στιγμή για την αμερικανική και την παγκόσμια ιστορία, αλλά και να συνδέσει την ιστορία με τη σημερινή εποχή και το όραμα για συνεργασία, αλληλοσεβασμό και συναδελφοσύνη ανάμεσα στους πολίτες. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «50 χρόνια μετά το Woodstock βρισκόμαστε σε ένα ανάλογο σημείο καμπής. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας σειράς κινδύνων παγκόσμιας εμβέλειας και ραγδαίων αλλαγών στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.
Σήμερα θα μιλήσουμε για αυτές τις ραγδαίες αλλαγές και τον τρόπο που αυτές γίνονται αντιληπτές από τις διαφορετικές γενεές. Δίνουμε βάση και βήμα στις νεότερες ηλικίες σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τη συν-αντίληψη για έναν κόσμο που αλλάζει».
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Νικόλαου Μπακατσέλου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σε αυτή την εποχή το χάσμα γενεών δεν έχει νόημα. Πρέπει όλοι μαζί να αντιληφθούμε τα λεγόμενα externalities, θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό πρόβλημα, η καταπολέμηση της της φτώχειας, η ενέργεια των νέων, καταπολέμηση των ανισοτήτων, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και να αναζητήσουμε το business case, τους τρόπους δηλαδή να συνδεθεί η καλή και συνετή επιχειρηματικότητα με την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών».
Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο οικονομικός ακόλουθος της Πρεσβείας των Η.Π.Α., William Laitinen, ο οποίος ανέφερε ότι: «μετά από μια επώδυνη δεκαετή περίοδο ύφεσης, η Ελλάδα κινείται προς μια νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και ο καιρός είναι ώριμος για τις ελληνικές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν ένα νέο, βιώσιμο όραμα».
Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Πάκη Παπαδημητρίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Αυτό που ίσως χρειάζεται να μάθουμε από εδώ και στο εξής είναι η ικανότητα να εστιάζουμε σε κοινωνικό-οικονομικές και περιβαλλοντικές προτεραιότητες και να τις ενσωματώνουμε μέσα στο επιχειρηματικό μοντέλο.
H υγιής επιχειρηματικότητα, που υπηρετεί ταυτόχρονα συγκεκριμένο κοινωνικό σκοπό είναι η μεγάλη αλλαγή της νοοτροπίας για να δώσουμε καλύτερο νόημα στις εταιρίες μας, στους μετόχους μας, στους συναδέλφους μας και φυσικά σε εμάς τους ίδιους».
Στο πρώτο πάνελ με τίτλο Τι μας τρομάζει υπό τον συντονισμό του κ. Νίκου Ανδρίτσου, Δημοσιογράφου SKAI TV & Radio, έγινε συζήτηση με για τις προκλήσεις του παρόντος και τις κρίσεις του μέλλοντος.
Συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ο οποίος μίλησε για τη ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά και την ανάγκη ευρέως συντονισμού μεταξύ των φορέων, ο κ. Στέφανος Χανδακάς, Ιδρυτής & Πρόεδρος, HOPEgenesis, ο οποίος αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα και στη ραγδαία συρρίκνωση του πληθυσμού, ο κ. Κωνσταντίνος Κίντζιος, Business Development Director, ReGeneration, ο οποίος ανέφερε το πρόβλημα της έλλειψης σύνδεσης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, ο κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, Social Media Analyst, jetdrops, ο οποίος εστίασε στους προβληματισμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων και η κα. Κατερίνα Χλωρόκωστα, Συγγραφέας, έδωσε έμφαση στην κρίση της ψηφιακής μοναξιάς που βιώνει η σημερινή κοινωνία.
Ακολούθησε το δεύτερο πάνελ με τίτλο Τι μας αλλάζει υπό τον συντονισμό της κα. Χριστίνας Βίδου, Δημοσιογράφου ΣΚΑΪ 100.3, όπου έγινε συζήτηση σχετικά με τη νέα επιχειρηματική πραγματικότητα και πώς αυτή επηρεάζει την εργασία και τη ζωή. Συμμετείχαν ο κ. Chris White, Αντιπρόεδρος της Nokia Bell Labs, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίδραση των νέων τεχνολογιών και τη δυνατότητα καλύτερης αλληλεπίδρασης, ώστε να αξιοποιούνται καλύτερα οι διαθέσιμοι πόροι, ο κ. Rob Garlick, Επικεφαλής Έρευνας EMEA, CITI, ο οποίος μίλησε για το πως η συναισθηματική νοημοσύνη αποκτά πλέον μεγαλύτερη αξία και την ανάγκη να εμβαθύνουμε στη δια βίου μάθηση, η κα. Όλγα Επιτροπάκη, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Durham, η οποία εστίασε στο ότι το μέλλον ανήκει στις εταιρίες που έχουν ξεκάθαρη στρατηγική να χτίζουν νέες δεξιότητες με κουλτούρα start up και agile thinking, η κα. Lucy Xu, Ιδρυτής του The Port, η οποία αναφέρθηκε στις προκλήσεις των επαγγελματιών που μετακινούνται από χώρα σε χώρα, ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Οργάνωσης Γη, ο οποίος μίλησε για τις ραγδαίες αλλαγές, που θα προκαλέσει το κύμα των κλιματικών προσφύγων και η κα. Δήμητρα Καλογεροπούλου, Επικεφαλής της International Rescue Committee Hellas, η οποία έδωσε έμφαση στο πως οι μεταναστευτικές ροές αλλάζουν το εργατικό δυναμικό και πληθυσμιακό τοπίο της χώρας.
Η τρίτη ενότητα με τίτλο Τι μας εμπνέει, υπό τον συντονισμό του κ. Σταμάτη Ζαχαρού, Δημοσιογράφου, Action24, εστίασε στο σύγχρονο μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και στην αξία της ενσωμάτωσης κοινωνικού σκοπού στην επιχειρηματικότητα. Συμμετείχαν ο κ. Adam Long, Ιδρυτής της Conscious Step, ο οποίος αναφέρθηκε στα προσωπικά κίνητρα ενός κοινωνικού επιχειρηματία που δημιουργεί αξία για το κοινωνικό σύνολο, τον κ. Αrent Jan Hesselink, Chief Operating Officer EMEA, Edelman, ο οποίος μίλησε για τις σύγχρονές απαιτήσεις των καταναλωτών και την πραγματική αξία, που πρέπει να προσδίδουν οι εταιρείες στο κοινωνικό τους αποτύπωμα, ο κ. Νικόλαος Χριστοδούλου, CEO, CHB Group, ο οποίος εστίασε στην κοινωνική διάσταση της επιχειρηματικότητας ως πλεονέκτημα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό κλάδο, την κα. Μελίνα Ταπραντζή, Ιδρυτή της Wise Greece, η οποία άγγιξε το κοινό, λέγοντας ότι ο σκοπός των κοινωνικών επιχειρήσεων είναι να πετύχουν φτάνοντας σε ένα σημείο, όπου να μην έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, ο κ. Χρήστος Αλεφάντης, Αρχισυντάκτης της Σχεδίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη ρεαλιστική επιχειρηματικότητα, που υπηρετώντας ανθρωπιστικούς σκοπούς πετυχαίνει όχι μόνο να είναι ανταγωνιστική, αλλά και να ηγείται στην αγορά της και τέλος ο κ. Λεωνίδας Κουρσούμης, Ιδρυτής του Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων, ο οποίος συγκίνησε βαθιά το κοινό με την ιστορία ενός ανθρώπου που πέτυχε να ξεπεράσει τις δυσχέρειες και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τον ίδιο και αρκετούς συνανθρώπους μας.
Η τελευταία ενότητα με τίτλο Τι ακολουθεί, υπό τον συντονισμό της κα. Έλενας Παπαδημητρίου, Δημοσιογράφου ΣΚΑΙ TV & Radio, έδωσε βήμα σε νέα, ευαισθητοποιημένα και δραστήρια παιδιά να μεταφέρουν τις δικές τους ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.
Συμμετείχαν οι Amy & Ella Meek, Iδρυτές της Kids against Plastic και οι Ειρήνη Βιουγιούκα και Μαρία Παπαθεοδώρου Eκπρόσωποι του Fridays for Future Greece.
Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τη σύνδεση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας εκδηλώθηκε με την υποστήριξη και τη συμβολή τους στην αποτελεσματική διεξαγωγή του σημαντικού αυτού συνεδρίου που αποτελεί θεσμό για τη χώρα μας. Οι χορηγοί που συμμετείχαν με παρουσίαση καλών πρακτικών στο «Marketplace» στον ειδικό χώρο του συνεδρίου, ήταν οι ΑΒ Βασιλόπουλος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Interamerican, Παπαστράτος και η Vodafone.