4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου Διαβάστε περισσότερα: 4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου - iPaidia.gr Facebooktwitterpinterest

Με δύο μικρές νίκες στη συνεχή μάχη κατά του καρκίνου και με μεγάλη ήττα θα “γιορτάσει” την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΕΑ).

Οι δυο νίκες αφορούν δραστικές παρεμβάσεις της Εταιρείας σε δύο ιδιαίτερα ευάλωτους πληθυσμούς, τους εφήβους ογκολογικούς ασθενείς και τους ασθενείς που βρίσκονται στην κρίσιμη φάση της χημειοθεραπείας τους.
Η ήττα, ήττα μεγάλη για όλους και “μαύρη τρύπα” για την πολιτεία, το συστημα υγείας, τους επαγγελματίες υγείας, την κοινωνία, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας αφορά την τραγική πορεία προς το τέλος των ασθενών, που διανύουν το τελικό στάδιο χωρίς δομές και υποστήριξη, χωρίς την πρέπουσα παρηγορητική φροντίδα και υποστήριξη, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα .

Χαρακτηριστικό, πρόσφατο, αλλά όχι τελευταίο παράδειγμα, το οποίο γνωστοποίησε από το βήμα στη διάρκεια της εκδηλωσης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, για την αυριανή ημέρα, η ομότιμη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Αλγολογίας, αντιπρόεδρος της ΠΑΡΗΣΥΑ, του φορέα που ασχολείται με την παρηγορικη φροντίδα, κυρία Ιωάννα Σιαφάκα, είναι το “λουκέτο” που μπήκε την περασμένη εβδομάδα στο Ιατρείο Πόνου στο γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας. Το συγκεκριμένο Ιατρείο, συμφωνα με την ίδια, εξυπηρετούσε 565 αςθενεις ογκολογικούς και άλλους για τον νομό Μεσσηνίας. Επικαλέστηκε ενημέρωση που είχε απο το νοσοκομείο, από την οποία προέκυπτε πως ουσιαστικά έδιωξαν τους ασθενείς λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου. Το νοσοκομείο διαθέτει τρεις αναισθησιολόγους, αλλα όπως φαίνεται δεν επαρκούν για χειρουργεία, διακομιδές και Ιατρείο πόνου. Σημειωτέον ότι αναισθησιολόγους και ογκολόγοι ειναι οι μόνοι που μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για αυτο το στάδιο του καρκινοπαθη.

“Κι όμως το νοσοκομείο δεν διαθέτει ογκολόγο όπως και όλη η περιοχη, ενω πλέον στερείται και τον αναισθησιολόγο. Είναι ανήθικο να έχουμε σημερα στο ΕΣΥ 54 Ιατρεία Πόνου, να έχουμε χτίσει ένα απίστευτο συστημα εθελοντών γύρω απο αυτα, να διαθέτουμε φάρμακα και τεχνικές που να μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς, κι όμως να μην γινεται αυτό τελικά” επισήμανε η κυρία Σιαφάκα. “Είναι ανήθικο να αφήνουμε ανθρώπους να υποφέρουν. Είναι οδυνηρός ο καρκίνος. Η παρηγορική φροντίδα αντιμετωπίζει τα επώδυνα συμπτώματα του ασθενη αλλά και της οικογένειας. Σε οργανωμένη πολιτεία θα αρκούσαν 500 κλίνες παρρηγορικη αγωγή και 300 ομαδες κατ οίκον για να καλυφθεί ενας πληθυσμός όπως της Ελλάδας. Εμείς παλεύουμε με ιδία μεσα, με εθελοντές και με ελάχιστη βοήθεια απο το κράτος” κατέληξε η κυρία Σιαφάκα και ζήτησε να ενδυναμωθούν τα Ιατρεία Πόνου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, υπογράμμισε πως αυτη τη στιγμή στα ογκολογικά -και όχι μόνο- νοσοκομεία οι επαγγελματίες υγείας βιώνουν τον αργό, βασανιστικό θάνατο τους. “Είναι μεγάλη η συρρίκνωση του ιατρικού προσωπικού και ακόμη πιο μεγάλη και επικίνδυνη η μη εκπαίδευση νεότερων γιατρών. Εγω τα τελευταια χρόνια, από τα συνολικά 33 που υπηρέτησα στο ΕΣΥ, μπορούσα να εκπαιδεύσω μόνον επικουρικούς γιατρούς!” Ειπε χαρακτηριςτικα ο κ. Φιλόπουλος.

Οι μικρές νίκες

Σημαντική είναι όμως η νίκη που επέτυχε η Εταιρία, σε ό,τι αφορά την ευόδωση του στόχου της για τη δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης εφήβων και νέων ενηλίκων στη νεοπλασματική ασθένεια”. Η μονάδα στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και λειτουργεί καθημερινά στον χώρες της Αντικαρκινικής Εταιρίας (πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 3826600).
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει τέτοια μονάδα αλλά και ότι είναι ακάλυπτος ο πληθυσμός των ατόμων που εμφανίζουν καρκίνο και δεν είναι παιδια για να αντιμετωπιστούν στα παιδιατρικά νοσοκομεία ούτε και ενήλικες, αλλά βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία 14- 21 χρόνων, η λειτουργία της Μονάδας είναι βέβαιον ότι θα προσφέρει μεγάλη υποστήριξη σε αςθενεις, τις οικογένειες τους αλλα και σε επαγγελματίες υγείας. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της Μονάδας, κ. Ιωάννης Ντίνος είναι συγκλονιστικό πόσο επιβαρύνονται οι νοσηλευτές και όσοι εργάζονται σε νοσοκομεια που καλούνται να διαχειριστούν τους εφήβους ογκολογικούς ασθενείς και πόση βοήθεια χρειάζονται ώστε να επιτελέσουν τον ρόλο τους.

Τέλος, μια μικρή ανάσα για την καθημερινότητα όσων υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα αποτελέσει το ακουστικό υλικό (ΜP3) που θα τους προσφέρεται στη διάρκεια της ώστε να ακούνε τα θεατρικά έργα από το αρχείο της ΕΡΤ “Το θέατρο της Τετάρτης”. “Με δεδομένο οτι οι αςθενεις περνούν περιπου μια ώρα ξαπλωμένοι με ορό για τη θεραπεια χωρεί; Να μπορούν να διαβάσουν ή να χρησιμοποιήσουν και τα δυο τους χέρια, σκεφτήκαμε να τους προσφέρουμε υψηλής ποιότητας ραδιοφωνικά έργα. Ευχαριστούμε την ΕΡΤ που μας τα παραχώρησε από το αρχείο της και την εταιρεία Estee Lauder που ανέλαβε να το χρηματοδοτήσει. Ξεκινάει το προγραμμα αυτο άμεσα από τη Μονάδα “Νίκος Κούρκουλος” και θα επεκταθεί σε ολα τα νοσοκομεια και τις ογκολογικές κλινικές” ανεφερε ο κ. Φιλόπουλος.

Πρώτο Θέμα

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.