Ευεγερτικές ιδιότητες των καλοκαιρινών φρούτων.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ
Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει, ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από περισσότερα υγρά. Στην ενυδάτωση του οργανισμού μας μπορούν να βοηθήσουν, εκτός από το νερό που είναι απαραίτητο, τα φρούτα, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία και αφθονία.
Όσο για τη θρεπτική αξία τους, είναι αδιαμφισβήτητο ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας μας και μας προφυλάσσουν από πολλές παθήσεις, καθώς περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Η ευεργετική επίδραση των φρούτων στην υγεία είναι γνωστή από παλιά. Οι συστάσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο να τρώμε πέντε μερίδες φρούτων την ημέρα βασίζονται κυρίως σε έρευνες για το ρόλο των αντιοξειδωτικών στην πρόσληψη χρόνιων ασθενειών, όπως του καρκίνου και της στεφανιαίας νόσου.
Έτσι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων από ¨ένα μήλο την ημέρα¨ είναι μια καλή, υγιεινή συνήθεια που πρέπει να αποκτήσουμε .
Κατά την άποψη μου τα φρούτα πρέπει να τρώγονται στην εποχή τους, και αυτό γιατί όταν τα τρώμε στην σωστή περίοδο είναι πιο ευεργετικά. Έχουν υπέροχη γεύση και πολλές βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες, και φυτικές ίνες – ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Τους καλοκαιρινούς μήνες αποβάλλονται οι περισσότερες τοξίνες, τα καλοκαιρινά φρούτα έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν το σώμα, διεγείροντας το έντερο και αυξάνοντας έτσι την αποβολή των τοξινών. Και δημιουργούν ένα απόθεμα βιταμινών για το χειμώνα.
Σε αντίθεση με τα λαχανικά, τα φρούτα ωριμάζουν με τον ήλιο, που είναι ένας <<αστέρας νατρίου>> κατά περίεργο τρόπο η γλυκύτητα ενός φρούτου επηρεάζεται τόσο από την ποσότητα νατρίου που περιέχει όσο και απ’ την ζάχαρη. Στα πλαίσια ενός σωστού διαιτολογίου που ακολουθεί τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής τα φρούτα πρέπει να εντάσσονται καθημερινά στη διατροφή μας, με μοναδική εξαίρεση άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που δεν τα επιτρέπουν καθόλου ή σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. προβλήματα χολής, διαβήτης κ.ά.).
ΕΥΕΓΕΡΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
ΙΟΥΝΙΟΣ: Βερίκοκα*, καρπούζι*, κεράσια,μούσμουλα, πεπόνι, ροδάκινο, φράουλες.
ΙΟΥΛΙΟΣ: Βερίκοκα, βύσσινο, δαμάσκηνα, καρπούζι*,κεράσια*,πεπόνι*, ροδάκινο*, σταφύλια, σύκα, φραγκόσυκα.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Αχλάδια, δαμάσκηνα, καρπούζι, κεράσια, μπανάνες,πεπόνι*,ροδάκινο, σταφύλια, σύκα, φραγκόσυκα.
1. ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Το χαρακτηριστικότερο φρούτο του καλοκαιριού. Δίνει 21 θερμίδες / 100 γρ, 5.3 υδατάνθρακες και 94 γρ νερό, αλλά ελάχιστες φυτικές ίνες. Είναι πλούσια σε πυρίτιο , βιταμίνες Α , θειαμίνη , ριβοφλαβίνη , νιασίνη και C . ειδικά αν τρώγετε μέχρι την φλούδα . Σας συμβουλεύω για να μπορέσετε να πάρετε την πολύτιμη για το αίμα και τους αδένες χλωροφύλλη , περάστε την φλούδα απ’ τον αποχυμωτή. Το καρπούζι είναι γνωστό για τις απεκκριτικές ιδιότητες του . Επειδή περιέχει πάρα πολύ νερό και διαλυτά φυτοχημικά, μπορεί να περάσει γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και να φτάσει σε πολλά όργανα του σώματος, αποθέτοντας τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την απομάκρυνση των απόβλητων .
Επειδή είναι πλούσιο σε νερό είναι ένα ευχάριστο φρούτο που δροσίζει και αποτελεί ένα ευχάριστο ενδιάμεσο σνακ αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό, συνοδευόμενο με ένα τυρί χαμηλό σε λιπαρά. αποτελεί μια καλή επιλογή για το καλοκαίρι. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωση του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας.
2. ΠΕΠΟΝΙ: 29 θερμίδες / 100 γρ, 5 γρ υδατάνθρακες και 94.2 γρ νερό, 0.9 γρ . βιταμίνες Α , θειαμίνη , ριβοφλαβίνη , και C ,φυτικές ίνες. Φρούτο γλυκό και σαρκώδες που επίσης χαρακτηρίζει το καλοκαίρι με τη γεύση του. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα καρπούζια. Γι΄αυτό και έχει σχεδόν τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες. Συνδυάζεται με αλλαντικό τύπου προσούτο ή με τυρί και δίνει μέτρια ποσότητα φυτικών ινών.
Για πολλά άτομα είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του.
Αν θέλετε να διατηρήσετε το σώμα σας νέο και να του προσφέρετε τα απαραίτητα αλκαλικά στοιχεία, τρώτε πεπόνι, το φρούτο αυτό βοηθάει και στην απεκκριτική διαδικασία.
3. ΡΟΔΑΚΙΝΑ: Φρούτο σαρκώδες με μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που δίνει 37 θερμίδες / 100 γρ, 9.1 γρ υδατάνθρακες και 86.2 γρ νερό, 1.4 γρ φυτικές ίνες. Πλούσιο σε βιταμίνες κυρίως C , Α 5,250 Ι.U, νιασίνη .
Αλλά και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο , φώσφορο , ασβέστιο (κυρίως το κουκούτσι του). Δίνει ωραία μαρμελάδα αλλά και κομπόστα, ενώ είναι γευστικός και ο χυμός του.
Τα ροδάκινα, ιδιαίτερα αυτά που έχουν έντονο χρώμα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Περιέχουν πολλά σάκχαρα και νερό και είναι πολύ καθαρτικά για το σώμα. Αλκαλοποιούν με τον ιδανικότερο τρόπο την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στη διέγερση των πεπτικών υγρών, στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και στη δημιουργία του αίματος. Τα ροδάκινα αποτελούν ιδανική τροφή για ηλικιωμένους επειδή ο οργανισμός τα αφομοιώνει σχεδόν αμέσως. Επειδή χωνεύονται εύκολα, μπορεί να τρώει κανείς πολύ ώριμα ροδάκινα σε περιπτώσεις έλκους του στομάχου ή φλεγμονών του εντέρου και κολίτιδες. Συμβουλή μου είναι αν χρησιμοποιηθούν για αυτές τις παθήσεις είναι προτιμότερο να τα μουλιάσουμε, να τα μαγειρέψουμε και να τα κάνουμε πουρέ. Όσοι γνωρίζουν για τη διατροφή ξέρουν πως τα ροδάκινα βοηθούν στην απέκκριση των τοξινών του σώματος.
Επίσης είναι ιδανικά σε δίαιτες αδυνατίσματος.
4. ΒΕΡΙΚΟΚΑ: Δίνει 31 θερμίδες / 100 γρ, 6.7 γρ υδατάνθρακες και 86.6 γρ νερό, 2.1 γρ φυτικές ίνες.
Είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο και ρετινόλη-βιταμίνη Α , C . Το χνούδι του στη φλούδα του είναι για πολλούς αιτία δυσανεξίας και για αυτό το αποφεύγουν. Δίνει ωραία μαρμελάδα αλλά και κομπόστα. Πολύ καλό σε ωμή αλλά και ξερή μορφή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τα βερίκοκα τρώγονται ωμά σε μια κανονική δίαιτα.
Τα ώριμα βερίκοκα είναι ιδανικά για τα πού μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους ανθρώπους.
Το φρούτο αυτό είναι ιδιαίτερα καθαρτικό και έχει υψηλή αλκαλικότητα. Τα βερίκοκα περιέχουν επίσης κοβάλτιο, που είναι απαραίτητο για τη θεραπεία αναιμικών καταστάσεων.
5. ΚΕΡΑΣΙΑ: Δίνουν 48 θερμίδες / 100 γρ, 11.9 γρ υδατάνθρακες και 81,5 γρ νερό, 1,7 γρ φυτικές ίνες. Βιταμίνες Α, νιασίνη, C, και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο , φώσφορο και σίδηρο. Ισοδύναμο ενός φρούτου είναι τα 15 κεράσια και για αυτό θέλει προσοχή η συνολική ποσότητα κατανάλωσης τους αφού εύκολα ξεπερνούμε το όριο, οπότε και παίρνουμε πολλές θερμίδες. Είναι μέτρια σε ασβέστιο και κάλιο. Δίνουν πολύ ωραίο γλυκό του κουταλιού και συνδυάζεται ωραία σε γλυκά τύπου τούρτας και τάρτας.
Το κεράσι είναι πλούσιο σε σίδηρο, εξαιρετικό καθαρτικό και καθαρίζει το αίμα. Τα κεράσια μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά και με άλλα φρούτα καθώς επίσης και με πρωτεΐνες, όχι όμως με άμυλο. Είναι εξαιρετικά για απεκκριτική δίαιτα.
Το κεράσι δεν πρέπει να συνδυάζεται με γαλακτοκομικές τροφές. Το φρούτο αυτό, που είναι πολύ αλκαλικό, βοηθά επίσης στην απομάκρυνση τοξινών απόβλητων και έχει σημαντική επίδραση στο αδενικό σύστημα.
Πιστεύω πως το καλύτερο κεράσι είναι το μαύρο. Επειδή το μαύρο κεράσι περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου καθαρίζει τέλεια τη χοληδόχο κύστη και το συκώτι.
6. ΣΥΚΑ: Δίνουν 43 θερμίδες / 100 γρ, 9.5 γρ υδατάνθρακες και 84.6 γρ νερό, 2.5 γρ φυτικές ίνες.
Περιέχει βιταμίνες Α,C. Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου. Καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.
Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και έτσι πρέπει να αποφεύγονται, όπως και σε άτομα με διαβήτη. Τα σύκα είναι πλούσια σε σάκχαρα, άρα προσφέρουν ενέργεια . Είναι προτιμότερο να τρώγονται ωμά και φρέσκα. Τα σύκα διευκολύνουν την αφόδευση λόγω της πηκτίνης και της συκίνης ενός ενζύμου το οποίο συμβάλλει στην πέψη, επειδή μαλακώνει τις πρωτεϊνούχες τροφές .
Γενικά τα σύκα είναι εξαιρετική πηγή εύπεπτων θρεπτικών συστατικών.
7. ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ: δίνει 60 θερμίδες / 100 γρ, 12.4 γρ υδατάνθρακες και 80.2 γρ νερό, 2.5 γρ φυτικές ίνες.
Το κύριο διατροφικό στοιχείο που δίνει είναι οι φυτικές ίνες οπότε είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα καλό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Βρίσκεται στην ίδια οικογένεια με το ροδάκινο. Διατροφικά δεν διαφέρουν μεταξύ τους: και τα δύο περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C – ένα νεκταρίνι καλύπτει τις ημερήσιες απαιτήσεις – μικρή ποσότητα φυτικών ινών, περιορισμένη θερμιδική αξία, β-καροτένιο , και μεταλικά στοιχεία.
Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα καλίου, Και είναι ιδανικά για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη και υπέρταση.
8. ΦΡΑΟΥΛΕΣ: Δίνουν 27 θερμίδες / 100 γρ, 6.2 γρ υδατάνθρακες και 88.9 γρ νερό, 2.5 γρ φυτικές ίνες.
Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν όπως συμβαίνει και με τα σύκα, πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και για αυτό δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα διαιτολόγια τους. Είναι γνωστό ότι οι φράουλες μειώνουν την πίεση και χρησιμοποιούνται για την αποβολή πετρών από τα νεφρά.
Περιέχουν μέτρια ποσότητα σιδήρου και λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, ο σίδηρος απορροφάται από τον οργανισμό. Επομένως, είναι κατάλληλα για την πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας και της κόπωσης – 100γρ. φράουλες καλύπτουν στο διπλάσιο τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C .
Οι φράουλες είναι πλούσιες σε πηκτίνη, δηλ. σε διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στην αποβολή της χοληστερόλης. Αυτό σε συνδυασμό, με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, τις καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων.
Έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα φρούτα έχουν και αντιιικές ιδιότητες. Για να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή θεραπευτική αξία , πρέπει να τρώγονται μόνα τους ή στην αρχή ενός γεύματος. Δίνουν ωραία μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού, ενώ χρησιμοποιείται συχνά και σε γλυκά και παγωτά.
9. ΣΤΑΦΥΛΙΑ: Δίνουν 60 θερμίδες / 100 γρ, 16.1 γρ υδατάνθρακες και 79.3 γρ νερό, 0.9 γρ φυτικές ίνες. Περιέχουν τεράστια ποσότητα αρωματικών ενώσεων – πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλο φρούτο.
Οι σημαντικότερες είναι οι στυπτικές τανίνες, οι φλαβόνες, οι κόκκινες ανθοκυανίνες, η λιναλόλη, η γερανιόλη και η νερόλη αυτές οι ουσίες χαρίζουν τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες . Φρούτο που έχει ωραία γεύση και φανατικούς οπαδούς. Θέλει προσοχή η ποσότητα αφού ισοδύναμο φρούτου είναι 10-12 ρόγες!
Τα σταφύλια αποτελούν μοναδική πηγή θρέψης, ενδυνάμωσης, καθαρισμού, και ανανέωσης και είναι ιδανικά για όσους αναρρώνουν. Καταπολεμούν την αναιμία και την κόπωση, καθώς και παθήσεις όπως η αρθρίτιδα , η ουρική αρθρίτιδα, και οι ρευματισμοί, που μπορεί να οφείλονται σε κακή λειτουργία του απεκκριτικού συστήματος.
Είναι ιδανικά για την κινητικότητα του εντέρου, καθαρίζουν το συκώτι και βοηθούν στην λειτουργία των νεφρών. Έχουν αλκαλική επίδραση στο αίμα και μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Κάνουν πολύ καλό στην κύστη και ηρεμούν το νευρικό σύστημα. Τα σκούρα σταφύλια είναι πλούσια σε σίδηρο , ιδιότητα που βοηθά στο σχηματισμό του αίματος. Επειδή τα σταφύλια δεν ταιριάζουν εύκολα με άλλες τροφές, είναι προτιμότερο να καταναλώσει κανείς σκέτα. Βεβαιωθείτε πως είναι ώριμα, γιατί τα πράσινα οξέα δεν κάνουν καλό στο αίμα.
Δίνουν γευστικότατο γλυκό του κουταλιού. Όταν τα σταφύλια είναι στην εποχή τους, μπορείτε να διατρέφεστε μία μέρα την εβδομάδα μόνο με σταφύλια. Είναι πολύ καλό για τον οργανισμό.
10. ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ: Δίνουν 42 θερμίδες / 100 γρ, 10.6 γρ υδατάνθρακες και 74.5 γρ νερό, 10.2 γρ φυτικές ίνες. Είναι πολύ πλούσια σε ίνες και άρα από τις καλύτερες επιλογές για τα άτομα με δυσκοιλιότητα.
Είναι πλούσια σε ασβέστιο, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Ιδιαίτερη γεύση που δεν το κάνει και το πιο δημοφιλές φρούτο .