Αναστάσιος Λιλικάκης

Αναστάσιος Λιλικάκης

Αναστάσιος Λιλικάκης, Ορθοπαιδικός Facebooktwitterpinterest

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1970. Αποφοίτησα από το Πειραματικό Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής το 1988 και γράφτηκα, μετά τις εισαγωγικές εξετάσεις, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μετά από έξι χρόνια φοίτησης περάτωσα τις σπουδές μου και έλαβα τον Ιούλιο του 1994 το πτυχίο της Ιατρικής. Αμέσως μετά την λήψη του πτυχίου παρακολούθησα από ένα μήνα τις δραστηριότητες της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Bristol της Μεγάλης Βρετανίας και της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Houston των Η.Π.Α.

Επιστρέφoντας άρχισα την εκπλήρωση την υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου στο Περιφερειακό Ιατρείο Βρεσθένων του Νομού Λακωνίας, από όπου, μετά από ένα αρχικό τρίμηνο, έλαβα απόσπαση για τη Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, όπου και ολοκλήρωσα την υπηρεσία μου. Ακολούθησε η κατάταξη μου στην Πολεμική Αεροπορία. Μετά τη βασική εκπαίδευση και την επτάμηνη θητεία μου ως Ιατρός Μονάδας στην 115 Π.Μ. στα Χανιά, εξέτισα τους υπόλοιπους εννέα μήνες της θητείας μου στη Χειρουργική Κλινική του «251 Γ.Ν.Α.», με τοποθέτηση στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική. Συνέχισα ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Ελπίς» οπού και παρέμεινα 3 μήνες για την ολοκλήρωση του απαιτούμενου χρόνου Γενικής Χειρουργικής.

Τον Ιούλιου του 1998, διορίστηκα ως ειδικευόμενος Ορθοπαιδικής στην Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου «Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.» υπό την διεύθυνση του Εμ. Μιχελινάκη. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας μου, εκπαιδεύτηκα σε όλο το φάσμα της Ορθοπαιδικής, είχα όμως και την εξαιρετική ευκαιρία να επικεντρωθώ και να εντρυφήσω στην επανορθωτική χειρουργική του ισχίου και γόνατος ακολουθώντας την γνωστή μακρόχρονη επιστημονική παράδοση της συγκεκριμένης κλινικής. Στο διάστημα της ειδικότητας έλαβα εξάμηνη εκπαιδευτική άδεια από το Κ.Ε.Σ.Υ. (Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας) και επισκέφτηκα από ένα τρίμηνο την Κλινική Αθλητικών Κακώσεων του Tεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, υπό την διεύθυνση του Καθ. A.B. Imhoff, και το Ινστιτούτο Χειρός στο Παρίσι, υπό τον A. Gilbert. Εκεί είχα την ευκαιρία να εκπαιδευτώ από παγκοσμίου βεληνεκούς χειρουργούς στην Αρθροσκοπική Χειρουργική του Γόνατος και του Ώμου και τη Χειρουργική της Άκρας Χείρας αντίστοιχα. Τον τελευταίο χρόνο της ειδικότητάς μου ξεκίνησα τις σπουδές μου για το μεταπτυχιακό τίτλο στην ορθοπαιδική μηχανική (MSc, Orthopaedic Engineering), ένα διετές πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Cardiff της Μεγάλης Βρετανίας. Ολοκλήρωσα την ειδίκευση μου τον Ιούλιο του 2003 και τον Αύγουστο (του ιδίου έτους) πέρασα επιτυχώς τις εξετάσεις της ειδικότητας.

Τον Σεπτέμβριο του 2003, με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ορθοπαιδικής Εταιρείας (EFORT) παρακολούθησα το Travelling Fellowship της EFORT στη Γαλλία.
Τον Οκτώβριο του 2003 άρχισα την μετεκπαίδευση μου στο Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας (Νοσοκομεία Lea και Addenbrooke’s). Στη διάρκεια της παραμονής μου εκεί εργάστηκα με τον παγκοσμίου φήμης ορθοπαιδικό Richard Villar, πρωτοπόρο της σύγχρονης χειρουργικής του ισχίου και ιδιαιτέρως της αρθροσκοπικής χειρουργικής του ισχίου. Είχα έτσι την μοναδική ευκαιρία να εκπαιδευτώ στην συγκεκριμένη τεχνική αλλά και σε άλλες νεότερες τεχνικές της χειρουργικής του ισχίου, όπως για παράδειγμα την αρθροπλαστική επιφανείας του ισχίου (hip resurfacing), την αρθροπλαστική ελάχιστης παρέμβασης (MIS) και την έννοια του «fast track joint replacement” το οποίο και πρεσβεύω και ακολουθώ στην ορθοπαιδική πρακτική μου σήμερα. Στη διάρκεια της εργασίας μου στο Cambridge πέραν της πρακτικής εμπειρίας, ασχολήθηκα εντατικά και με κλινική έρευνα από την οποία προέκυψαν δημοσιεύσεις άρθρων (με συνολικά 43 βιβλιογραφικές αναφορές (citations)) σε υψηλής επιστημονικής στάθμης διεθνή περιοδικά με σημαντικότερη ίσως την συγγραφή ενός Editorial στο θεωρούμενο ως πλέον έγκριτο ορθοπαιδικό περιοδικό, Journal of Bone & Joint Surgery (μετονοσθέν πλέον σε Bone & Joint Journal).

Μετά την μετεκπαίδευση μου εξασκώ ελεύθερο επάγγελμα και παράλληλες επιστημονικές δραστηριότητες. Ολοκληρώνω τις σπουδές μου στο μεταπτυχιακό της Ορθοπαιδικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Cardiff, εκπονώντας διπλωματική εργασία με θέμα: «Η επίδραση της βανκομυκίνης στην αντοχή του οστικού τσιμέντου σε συμπίεση», και λαμβάνοντας τον αντίστοιχο τίτλο. Την ίδια περίοδο, και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2005, με υποτροφία της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. πραγματοποίησα κλινική μετεκπαίδευση στις Αθλητικές Κακώσεις, στο Τμήμα Αθλητικών Κακώσεων του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, ενώ το Δεκέμβριο του 2008 πραγματοποίησα κλινική εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη από υπολογιστές πλοήγηση στην ολική αρθροπλαστική γόνατος (Computer Assisted Surgical Navigation in Total Knee Arthroplasty) στο Ορθοπαιδικό Κέντρο Rizzoli, του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας στην Ιταλία.

Ιδιαίτερα τιμητική είναι η επιλογή από το 2006 ως κριτής (reviewer) άρθρων για την Βρετανική έκδοση του κορυφαίου περιοδικού, Journal of Bone & Joint Surgery, τύχη που ελάχιστοι Έλληνες Ορθοπαιδικοί έχουν. Επιπλέον από το 2008 έως το 2013 όταν και αποχώρησα οικοιοθελώς λόγω φόρτου εργασίας, συμμετείχα στην επιστημονική ομάδα μετάφρασης των περιλήψεων των άρθρων του ίδιου περιοδικού στα Ελληνικά, οι οποίες εκδίδονται στην διαδικτυακή του έκδοση. Τον Δεκέμβριο του 2008, επελέγην ως Ειδικός Σύμβουλος (“Expert Orthopaedic Surgeon”), της εταιρείας Heraeus Medical, κατασκευάστριας οστικών τσιμέντων, με αποκλειστική δραστηριότητα το εκπαιδευτικό της τμήμα “Palacademy”, το οποίο απευθύνεται στη διεθνή ορθοπαιδική κοινότητα.

 

Από το 2008 εργάζομαι στο Αλληλοβοηθητικό Ταμείο της Τραπέζης της Ελλάδος (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.) και στην Ιδιωτική Κλινική «Ευρωκλινική» ως Επιμελητής υπό τη διεύθυνση του Εμ. Μιχελινάκη, μέχρι τον πρόωρο θάνατο του το Σεπτέμβριο του 2010. ΄Εκτοτε, παράλληλα πάντα με την εργασία μου για το Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε., συνεχίζω ανεξάρτητα τη συνεργασία μου, τόσο με την «Ευρωκλινική Αθηνών» όσο και με το «Λευκό Σταυρό Αθηνών» όπου χειρουργώ το μεγαλύτερο εύρος της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας με έμφαση στην Χειρουργική του Ισχίου και του Γόνατος, ενσωματώνοντας όλες τις νέες τεχνικές στην καθημερινή ιατρική πρακτική.

 

Facebooktwitterpinterest