Υπέρταση και Αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο στο ιστορικό ενός ασθενούς, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης, αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στην αντιϋπερτασική αγωγή και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Για αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντικό για έναν διαιτολόγο να καταγράφει με λεπτομέρεια το ιστορικό κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών από έναν ασθενή.
Η κατανάλωση αλκοόλ και η επίδρασή του τόσο στη στεφανιαία νόσο, όσο και στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης έχει μελετηθεί αρκετά και σχεδόν όλες οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την πίεση του αίματος, ενώ η μείωσή του επαναφέρει σταδιακά την πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.
Μάλιστα, φαίνεται ότι η απεικόνιση σε γραφική παράσταση της κατανάλωσης αλκοόλ και των επιπέδων υπέρτασης αποτελείται από μία καμπύλη σε σχήμα U ή σε σχήμα J, με χαμηλότερη πίεση να έχουν όσοι καταναλώνουν 1-3 ποτά την ημέρα (περίπου 30 ml αιθανόλης) και αύξηση της πίεσης όσο αυξάνει η κατανάλωση αλκοόλ.
Η επίδραση αυτή του αλκοόλ στην υπέρταση αυξάνει με την ηλικία, είναι ανεξάρτητη από τον τύπο αλκοολούχου ποτού που καταναλώνεται και αποτελεί πρόσθετο αλλά ανεξάρτητο παράγοντα από τη συνυπάρχουσα παχυσαρκία, τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων και την αυξημένη χρήση αλατιού.
Από μεγάλες μελέτες έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται θετικά με την αρτηριακή πίεση, τόσο τη συστολική, όσο και τη διαστολική και μάλιστα, κατανάλωση αλκοόλ μεγαλύτερη από 4 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 2 ποτά για τις γυναίκες οδηγεί σε αύξηση της συστολικής και της διαστολικής πίεσης κατά 4,6/3,0 mmHg και 3,9/3,1 mmHg αντίστοιχα, συγκριτικά με όσους απέχουν πλήρως από το αλκοόλ.
Για αυτούς τους λόγους οι συστάσεις που ισχύουν σήμερα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ είναι όχι πάνω από 30 ml αιθανόλης ανά ημέρα για τους άνδρες. Η σύσταση αυτή μεταφράζεται σε περίπου 720 ml μπύρα, ή 300 ml κρασί, ή 60 ml ουίσκι. Επειδή οι γυναίκες απορροφούν κατά 1/3 μεγαλύτερη ποσότητα αιθανόλης από τους άνδρες (λόγω μικρότερης παραγωγής του ενζύμου αλκοολική δεϋδρογενάση), οι συστάσεις για τις γυναίκες περιορίζονται σε κατανάλωση περίπου 15 ml την ημέρα, δηλαδή στη μισή ποσότητα συγκριτικά με αυτή των ανδρών.
REFERENCE: ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ- ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΜΠΕΛΑΣ, 2011 ΕΚΔΟΣΕΙΣ Π.Χ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ