Φθινοπωρινές λοιμώξεις και πώς να προστατευτούμε από αυτές
Οι λοιμώξεις ταλαιπωρούν κάθε χρόνο πολύ κόσμο όλων των ηλικιών, αυξάνοντας σιγά σιγά τη συχνότητα τους από το φθινόπωρο προς το χειμώνα. Οι μικροοργανισμοί που τις προκαλούν είναι κυρίως οι ιοί και τα μικρόβια.
Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να επηρεάζουν το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό και το ανώτερο πεπτικό
και οι κυριότερες είναι το κοινό κρυολόγημα, οι ρινοκολπίτιδες (ιγμορίτιδα κλπ), η ωτίτιδα (εκκριτική και οξεία μέση), η φαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, η γρίπη, η λαρυγγίτιδα και λαρυγγοτραχειΐτιδα, η βρογχίτιδα και η πνευμονία.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τα παιδιά μας στο σπίτι, στο σχολείο και στον εργασιακό μας χώρο:
1.Συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα εάν υπάρχει στο σπίτι κάποιος που είναι ήδη ασθενής. Η υγιεινή των χεριών στο σπίτι ή στο σχολείο ειδικά για τα παιδιά είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες προστασίας.
2.Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα να πλύνουμε τα χέρια μας, θα πρέπει να τα καθαρίζουμε τακτικά με ειδικά αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα.
3.Σωστός αερισμός των χώρων που συγχρωτίζονται πολλά άτομα (π.χ. σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία, στρατόπεδα, γυμναστήρια, καφετέριες κλπ) καθώς και καλή συντήρηση των κλιματιστικών, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Μάλιστα σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο.
4.Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και περιορισμό των ασθενών τις πρώτες μέρες νόσησης τους που η μεταδοτικότητα είναι υψηλή (ανάπαυση στο σπίτι).
5.Αποφυγή άμεσης επαφής των χεριών μας με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για να αποτρέψουμε τη διασπορά των μικροβίων και των ιών.
6.Τακτικός καθαρισμός των παιδικών κοινόχρηστων παιχνιδιών και γενικά των κοινόχρηστων αντικειμένων.
7.Εάν έχουμε ήδη εμφανίσει λοίμωξη θα πρέπει να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φτερνίσματος, με χαρτομάντιλα μίας χρήσεως ή τουλάχιστον χρησιμοποιώντας τον αγκώνα μας και όχι τις παλάμες μας.
8.Αποφυγή άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών. Η απόφαση της χορήγησης ή όχι των αντιβιοτικών θα πρέπει να ανήκει στο θεράποντα ιατρό. Όταν ο ιατρός δε μας χορηγεί αντιβιοτικά το κάνει γιατί δε μας χρειάζονται και όχι γιατί είναι ‘’κακός ιατρός’’.
9.Εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, καρδιοπαθείς, άτομα που έρχονται σε επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών κλπ). Κατάλληλη περίοδος στη χώρα μας είναι περίπου στα μέσα του Οκτωβρίου.
10.Τήρηση σωστής διατροφής που έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθώς και επαρκής κατανάλωση νερού για σωστή ενυδάτωση.
11.Αποφυγή του καπνίσματος, ενεργητικού και παθητικού.
12.Επαρκής και καλός ύπνος.