Καρύδα το θαύμα της φύσης!
Στα ινδικά το όνομα της καρύδας είναι «Kalpa Vriksha» και σημαίνει «το δέντρο που χαρίζει όλα τα ζωτικά συστατικά για τη ζωή», ενώ στις Φιλιππίνες χαρακτηρίζεται ως «δέντρο της ζωής». Φαίνεται λοιπόν πόσο σημαντικό θεωρείται το δέντρο της καρύδας αλλά και οι καρποί της για την σωστή υγεία και ομορφιά.
Παρά το γεγονός ότι στον τόπο μας, θεωρούμε την καρύδα ως ένα εξωτικό προϊόν, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η καρύδα συνιστά τη βάση της διατροφής πολλών λαών στις τροπικές περιοχές, ενώ παράλληλα διαπιστώνουμε πως οι λαοί αυτοί έχουν πολύ καλή υγεία.
Ο χυμός της καρύδας αποτελείται από απλά σάκχαρα, ηλεκτρολύτες, ιχνοστοιχεία, και ένζυμα που βοηθούν στην πέψη και στον μεταβολισμό. Συνεπώς τα άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους ή ακόμα αθλούνται, προτιμούν το χυμό ή και το λίπος της καρύδας στη καθημερινή τους διατροφή.
Σημαντικό παράδειγμα αποτελούν οι κάτοικοι της νήσου Τοκελάου που ζουν στον νότιο Ειρηνικό. Πάνω από το μισό ποσοστό της διατροφικής τους πρόσληψη σε θερμίδες αποτελείται από λίπη, εκ των οποίων το 90% προέρχεται από λάδι καρύδας, γεγονός που τους κατατάσσει πρώτους στην κατανάλωση λίπους στον κόσμο. Ωστόσο, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα τους είναι μέτρια, και πολύ σπάνια πάσχουν από καρδιακές νόσους.
Το λίπος της καρύδας περιέχει κατά βάση κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα ζωικά λίπη τα οποία είναι εξίσου πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, περιέχει μια ασυνήθιστη ποσότητα λιπαρών οξέων μέσης αλύσου ή τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (ΤΜΑ). Αμέσως μετά τη κατανάλωση των ΤΜΑ κατευθύνονται απευθείας στο συκώτι και μεταβολίζονται προκειμένου να παραχθεί ενέργεια, ενώ πολύ δύσκολα αποθηκεύονται στο σώμα. Επίσης, τα ΤΜΑ φαίνεται να έχουν θεραπευτική δράση για τον εγκέφαλο και κυρίως για παθήσεις όπως την επιληψία και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
H καρύδα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων, και έτσι το ανθρώπινο δέρμα αντιδρά πολύ θετικά στα ευεργετικά συστατικά της όπως τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην αποτοξίνωσή του. Tο παρθένο λάδι καρύδας είναι επίσης πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, προστατεύοντας το δέρμα από τη δημιουργία τοξινών. Eπίσης, χάρη στη μικρή μοριακή δομή του, επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφησή του από το δέρμα, χαρίζοντας βαθιά ενυδάτωση στην επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα και αφήνοντας το δέρμα λείο, απαλό και φωτεινό. Στην κοσμητολογία, το λάδι καρύδας είναι πασίγνωστο για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη E και φυσικά καροτένια.
Ακόμα, οι ήπιες περιπτώσεις ψωρίασης και εκζέματος καταπολεμώνται αποτελεσματικά έπειτα από συστηματική χρήση λαδιού καρύδας.
Μια ακόμη δράση της καρύδας λιγότερο γνωστή αλλά επίσης σημαντική είναι το λεγόμενο «oil pulling» (Kavala Gandoosha ή Kavala Graha). Αποτελεί μια αρχαία τεχνική για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής. Μάλιστα, όσοι την εφαρμόζουν υποστηρίζουν ότι λευκαίνει τα δόντια και επιπλέον χαρίζει λαμπερό δέρμα και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κόπωσης.
Μια μοναδική ιδιότητα της καρύδας είναι ότι φαίνεται να περιορίζει την ηλιακή και την υπεριώδη ακτινοβολία, καθιστώντας την ένα είδος φυσικής αντηλιακής κρέμας για μέτρια έκθεση στον ήλιο.
Τέλος, η ζάχαρη που παράγεται από τη καρύδα έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κρυσταλλική ζάχαρη, χωρίς όμως να περιέχει λιγότερες θερμίδες. Θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή από την παραδοσιακή κρυσταλλική ζάχαρη, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια τροφή υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και συνεπώς πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.