Ελαιόλαδο: ο πλούτος της μεσογειακής διατροφής

Ελαιόλαδο: ο πλούτος της μεσογειακής διατροφής Facebooktwitterpinterest

Το Ελαιόλαδο αποτελούσε από την αρχαιότητα και συνεχίζει να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής σαν μια πλούσια πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών.

Το ελαιόλαδο είναι η τροφή που έφερε στο προσκήνιο τα ενεργητικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής για την υγεία του ανθρώπου. Αποτελεί πλούσια πηγή μονο-ακόρεστων λιπαρών οξέων που συντελούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) χωρίς να μειώνει την «καλή» χοληστερόλη (HDL).

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, το παρθένο και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχουν και πολλά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Τα τελευταία χρόνια μεγάλες επιδημιολογικές έρευνες και κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως η διατροφική αυτή σύνθεση του ελαιόλαδου μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, ασθένεια που αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Αλλά…

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων έχουν ελαττώσει την πρόσληψη του ελαιόλαδου για διάφορους λόγους.

Η αλλαγή στο διατροφικό πρότυπο και την υιοθέτηση «Δυτικού» τρόπου διατροφής, πρότυπο χαμηλό σε ελαιόλαδο και πλούσιο σε ζωικά λίπη αποτελεί βασική αιτία μειωμένης πρόσληψης ελαιόλαδου. Επίσης, η τάση για μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσληψη όχι μόνο των ζωικών λιπαρών ουσιών αλλά και των φυτικών, οπότε και του ελαιόλαδου.

Κάθε γραμμάρια ελαιόλαδου, προσδίδει 9 θερμίδες (kcal), ενώ κάθε γραμμάριο υδατανθράκα, γνωστό και ως άμυλο, ή πρωτεΐνης (λεύκωμα) προσδίδει στον οργανισμό 4 θερμίδες (kcal).

Τα νούμερα όμως δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια και γι’ αυτό τον λόγο οι περισσότερες δίαιτες συνήθως αποτυγχάνουν μακροπρόθεσμα ή και βραχυπρόθεσμα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από τα σωστά καύσιμα, ενέργεια και θρεπτικά. Το ελιαόλαδο, εκτός από σωστά καύσιμα και ευεργετικά για τον οργανισμό στοιχεία, παρέχει και την αίσθηση του κορεσμού για μεγαλύτερο χονικό διάστημα!

Η μείωση των ζωικών λιπαρών παραμένει προτεραιότητα για την υγεία, την ευεξία και τη μείωση του αυξημένου σωματικού βάρους, υποδόριου και σπλαχνικού λίπους. Η μείωση όμως μίας τροφής συνήθως αντικαθιστάται με κάποια άλλη. Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να αποφευχθούν τα απλά σάκχαρα και να προτιμηθούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες αλλά και του ελαιόλαδου.

Η πρόσληψη ελαιόλαδου προτείνεται από τους περισσότερους επαγγελματίες υγείας αλλά ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένο συνιστώμενο ποσοστό πρόσληψης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Καρδιολογίας (ΑΗΑ – American Heart Association).

Με βάση αποτελέσματα ερευνών οι ειδικοί προτείνουν η ημερήσια πρόσληψη λιπαρών να είναι περίπου 30-40% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακές πρόσληψης, από τα οποία τα ζωικά λιπαρά να αποτελούν <10%. Πολλά νούμερα με μικρή σημασία στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Μία μέση πρόσληψη 3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδου ημερησίως με χαμηλή λήψη ζωικών λιπαρών κυρίως από τυρί και κρέας, μπορεί να αποτελέσει βασικός οδηγός.
Το ελαιόλαδο λοιπόν αποτελεί τον οικονομικό πλούτο της Ελλάδος αλλά και της υγείας των Ελλήνων, οπότε μην το ξεχνάτε!

Εμμανουέλλα Μαγριπλή, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Εμμανουέλλα Μαγριπλή,
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.