Σπυράκια στην πλάτη: Αίτια, θεραπεία και τρόποι για αντιμετώπιση της ακμής
Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία, αν και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες παρουσιάζεται αργότερα. Και μπορεί τα σπυράκια στο πρόσωπο να είναι πιο συνηθισμένα, αλλά εξίσου ενοχλητική, ιδιαίτερα το Καλοκαίρι, είναι η ακμή στην πλάτη.
Ο λόγος που τα κόκκινα αυτά σημάδια και τα μαύρα στίγματα δημιουργούνται στην ράχη, όπως και στο στήθος, είναι επειδή τα σημεία αυτά έχουν τους περισσότερους σμηγματογόνους αδένες.
Όταν λοιπόν η παραγωγή σμήγματος είναι έντονη, υπάρχουν περιπτώσεις που τα φυσικά έλαια, ο ιδρώτας και τα νεκρά κύτταρα φράσσουν τους πόρους του δέρματος και προκαλούν φλεγμονές. Τα γνωστά σε όλους μας σπυράκια με λευκό πύον ή με μαύρη μύτη (μπιμπίκια).
Αναρωτιέστε ποιοι είναι οι παράγοντες που ενεργοποιούν το πρόβλημα και πως θα απαλλαγείτε από αυτό;
Στη συνέχεια του άρθρου θα τα αναλύσουμε όλα.
Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την ακμή στην πλάτη;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να εμφανίσει ακμή στην πλάτη. Ο κύριος υπαίτιος είναι το φράξιμο των πόρων του δέρματος από διάφορους παράγοντες.
Γενετικοί: Πολλές φορές η ακμή τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα είναι κληρονομική.
Ορμόνες: Οι αλλαγές που συμβαίνουν στις ορμόνες μας (κυρίως στα ανδρογόνα) κατά την διάρκεια της εφηβείας, της περιόδου, της εγκυμοσύνης, καθώς και σε άλλες φάσεις της ζωής μας, μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγής του σμήγματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων και σπυριών στην πλάτη.
Εφίδρωση: Ο ιδρώτας ερεθίζει το δέρμα, αφού ενισχύει την πιθανότητα να μπλοκάρουν οι πόροι του από βακτήρια και νεκρά κύτταρα που υπάρχουν στην επιδερμίδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση ακμής, ειδικά αν φοράτε στενά ρούχα.
Αυξημένη παραγωγή σμήγματος: Η επιδερμίδα δημιουργεί από μόνη της το σμήγμα προκειμένου να ενυδατωθεί. Αν όμως η λιπαρότητα είναι έντονη, η περίσσεια σμήγματος συσσωρεύεται μέσα στους πόρους της και τους φράσσει.
Φαρμακευτική αγωγή: Τα σπυράκια στην πλάτη ενδέχεται να αποτελούν παρενέργεια κάποιων φαρμάκων, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά και τα κορτικοστεροειδή.
Άγχος – στρες: Μπορεί να μην αποτελεί πρωταρχικό αίτιο εμφάνισης της ακμής, αλλά το στρες ενδέχεται να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Διατροφή: Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας υπάρχουν στοιχεία πως κάποιες τροφές, όπως οι υδατάνθρακες, αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στην εμφάνιση ακμής στην πλάτη.
Προϊόντα καθαρισμού και καλλυντικά: Τόσο τα απορρυπαντικά ρούχων, όσο και τα καλλυντικά ενδέχεται να προκαλέσουν σπυράκια στην πλάτη. Αυτό συμβαίνει είτε ως αλλεργική αντίδραση, είτε λόγω της παραμονής πχ μαλακτικής κρέμας στο δέρμα, η οποία δεν έχει ξεπλυθεί καλά και κλείνει τους πόρους.
Σπυράκια – Ακμή στην πλάτη
Συμβουλές πρόληψης για τα σπυράκια στην πλάτη
Πέρα από τις θεραπείες υπάρχουν και κάποιες συνήθειες που θα σας βοηθήσουν στην πρόληψη, αλλά και στον περιορισμό των σπυριών στην πλάτη και το σώμα γενικότερα. Ακολουθώντας λοιπόν τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσετε να αποτρέψετε την εμφάνιση της ακμής.
Σωστή καθαριότητα της περιοχής
Διατηρώντας την περιοχή καθαρή από ιδρώτα μπορείτε να περιορίσετε ή και να εξαλείψετε το πρόβλημα. Πλύντε την πλάτη σας με καθαρά χέρια, χρησιμοποιώντας ένα απαλό καθαριστικό – ακόμη και αυτό του προσώπου σας. Αποφύγετε προϊόντα με οινόπνευμα, χρωστικές ουσίες, parabens και σαπούνι, καθώς επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Επίσης, συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι, διότι τείνει να συσσωρεύει βακτήρια και να τα μεταφέρει εκ νέου στο δέρμα σας.
Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνετε οπωσδήποτε ένα ντους την ημέρα και ιδιαίτερα μετά την άσκηση, φορώντας πάντα καθαρά ρούχα. Μην αφήνετε τον ιδρώτα να μένει στο σώμα σας, διότι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για τα βακτήρια, τα οποία πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν φλεγμονές.
Αποφύγετε τα στενά και συνθετικά ρούχα
Τόσο τα ρούχα που κολλάνε πάνω στο δέρμα, όσο και αυτά που δεν αφήνουν την επιδερμίδα να αναπνεύσει μπορούν να οδηγήσουν στην δημιουργία ακμής στην πλάτη και σε άλλα σημεία του σώματος.
Ο λόγος είναι πως παγιδεύουν τον ιδρώτα και την βρωμιά μέσα στους πόρους, γεγονός που οδηγεί στην έξαρση σπυριών και σε μαύρα στίγματα.
Αντίστοιχα αποτελέσματα μπορεί να προκαλέσει και η χρήση ενός backpack που τρίβεται στην πλάτη σας.
Φροντίστε λοιπόν να επενδύσετε σε βαμβακερά και φαρδιά ρούχα που θα αφήσουν το δέρμα σας να αναπνεύσει και θα απορροφούν ένα μέρος του ιδρώτα.
Απολέπιση στην πλάτη
Αν και ένα κοινό scrub σώματος ή το έντονο τρίψιμο με σφουγγάρι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, η σωστή απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας θα βοηθήσει στην μείωση και την εξάλειψη της ακμής από την πλάτη.
Χρησιμοποιήστε λοιπόν ένα ήπιο απολεπιστικό προϊόν το πολύ 2 φορές την εβδομάδα, όπως αυτό που περιέχει σαλικυλικό οξύ, και απομακρύνετε τη βρωμιά και τη λιπαρότητα. Έτσι, αποτρέπεται το φράξιμο των πόρων και η δημιουργία σπυριών.
Εξίσου αποτελεσματικά είναι και τα προϊόντα με υπεροξείδιο του βενζολίου και γλυκολικό οξύ.
Μην πειράζετε τα σπυράκια
Μπορεί να είναι δελεαστικό ή να πιστεύετε πως θα απαλλαγείτε γρηγορότερα από τα ενοχλητικά κόκκινα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα, αλλά το μόνο που θα καταφέρετε είναι το αντίστροφο.
Ανοίγοντας τα σπυράκια μπορεί να μεταδώσετε την μόλυνση σε άλλα σημεία που δεν έχουν προσβληθεί. Επίσης, ενδέχεται να δημιουργήσετε ουλές που δεν θα φύγουν ποτέ ή θα αργήσουν πολύ να επουλωθούν.
Πιασμένα ψηλά μαλλιά ενάντια στην ακμή της πλάτης
Απομακρύνετε τα μαλλιά από την πλάτη σας
Τα μακριά μαλλιά μπορεί να είναι εντυπωσιακά, αλλά δεν είναι ιδανικά για άτομα που ταλαιπωρούνται από ακμή στην πλάτη. Ο λόγος είναι πως συσσωρεύουν λιπαρότητα και βρωμιά, η οποία μεταφέρεται στο δέρμα και δημιουργεί εξάρσεις.
Καλό θα είναι λοιπόν να λούζεστε συχνά και να πιάνετε τα μαλλιά σας ψηλά σε έναν κότσο ή μια αλογοουρά, ειδικά τις θερμές μέρες του χρόνου.
Ανακαλύψτε μερικά όμορφα ανάλαφρα χτενίσματα με τα μαλλιά πιασμένα πάνω για τις μέρες με ζέστη.
Επίσης, όταν λούζεστε φροντίστε να μην παραμένουν υπολείμματα από το σαμπουάν ή την μαλακτική κρέμα στην πλάτη σας. Αυτό μπορεί να μπλοκάρει τους πόρους και να οδηγήσει σε σπυράκια.
Ιδανικά σαπουνίστε το σώμα σας και ιδιαίτερα την πλάτη σας αφού τελειώσετε με το λούσιμο. Εναλλακτικά, φροντίστε να πιάσετε ψηλά τα μαλλιά σας όσο αφήνετε το conditioner να δράσει και να τα ξεπλύνετε σκύβοντας μπροστά.
Σωστή επιλογή αντιηλιακού και καλλυντικών προϊόντων
Τα ιδανικά προϊόντα για να μειώσετε τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα στην πλάτη είναι όσα έχουν την ένδειξη oil free και noncomedogenic. Εξίσου αποτελεσματικά είναι και όσα βασίζονται στο νερό.
Τα συγκεκριμένα καλλυντικά δεν ενισχύουν την λιπαρότητα του δέρματος και επομένως βοηθούν τους πόρους να παραμείνουν ανοιχτοί και να αναπνεύσουν.
Αναζητήστε λοιπόν μια ενυδατική κρέμα σώματος, ένα καθαριστικό και ότι άλλο χρειάζεστε το οποίο ενδείκνυται για επιδερμίδες με τάση για ακμή.
Ακολουθήστε ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή
Αυτό δεν σημαίνει να τρώτε μόνο λαχανικά και φρούτα. Σίγουρα ένα διατροφικό πλάνο πλούσιο σε αυτά βοηθάει, καθώς προσφέρει στον οργανισμό ενυδάτωση και βιταμίνες, αλλά μπορείτε κάλλιστα να τρώτε τα πάντα με μέτρο.
Συνιστάται βέβαια να περιορίσετε όσο περισσότερο γίνεται τα λιπαρά, το junk food και τις τροφές που αυξάνουν τον γλυκαιμικό δείκτη. Όλα αυτά τείνουν να ανεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, επιδεινώνοντας την ακμή.
Επίσης, τροφές ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα.
Φυσική αντιμετώπιση για τα σπυράκια στην πλάτη
Φυσική αντιμετώπιση για τα σπυράκια στην πλάτη με σπιτικές συνταγές
Τις περισσότερες φορές τα σπυράκια στην πλάτη μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα, χρησιμοποιώντας φυσικές θεραπείες. Αρκεί βέβαια να δράσετε εγκαίρως πριν το πρόβλημα γίνει έντονο και χρειαστεί κάποια πιο δραστική φαρμακευτική αγωγή.
Θεραπεία με έλαιο τεϊόδεντρου
Ένα από τα ευεργετικά έλαια για την επιδερμίδα που βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής είναι αυτό του τεϊόδεντρου. Σύμφωνα με το έγκυρο Healthline έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Επομένως, δρα καταπραΰνοντας τον ερεθισμό, την κοκκινίλα και το πρήξιμο.
Επίσης, μπορεί να προλάβει την εμφάνιση της, αλλά και να επουλώσει τις ουλές που αφήνουν τα σπυράκια στην πλάτη.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναμείξετε μια ποσότητα λάδι καρύδας με 2-3 σταγόνες τεϊόδεντρου και να κάνετε τοπική εφαρμογή στα σπυράκια. Αφήστε το μείγμα να δράσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην πάσχουσα περιοχή και το πρωί ξεπλύντε το.
Προσοχή, μην χρησιμοποιήσετε σκέτο το έλαιο τεϊόδεντρου γιατί μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό.
Τζελ από αλόη βέρα ενάντια στην ακμή της πλάτης
Γνωστή για την αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριαδιακή της δράση, η αλόη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φλεγμονώδους ακμής.
Θα χρειαστείτε:
1 κουταλάκι του γλυκού τζελ αλόης
Τρόπος χρήσης:
Απλώστε το τζελ πάνω στα σπυράκια που έχετε στην πλάτη, τους ώμους και το στήθος.
Αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά.
Ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.
Τη συγκεκριμένη θεραπεία μπορείτε να την επαναλάβετε 2-3 φορές την ημέρα.
Μάσκα με ασπιρίνη για τα σπυράκια στην πλάτη
Η ασπιρίνη είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της και για την ύπαρξη σαλικυλικού οξέος στην σύσταση της. Για τους λόγους αυτούς πολλοί την θεωρούν ιδανική για την αντιμετώπιση της ακμής.
Ωστόσο, σύμφωνα με το MedicalNewsToday, αν και υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν πως η ασπιρίνη μπορεί να θεραπεύσει δερματικές παθήσεις, δεν υπάρχουν δεδομένα που να την καθιστούν ως θεραπεία για την ακμή.
Η τοπική εφαρμογή μιας πάστας από ασπιρίνη και νερό για 15 λεπτά και όχι περισσότερο, έχει βοηθήσει κάποιους να μειώσουν την φλεγμονή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το σαλικυλικό οξύ ξηραίνει το δέρμα και μειώνει την λιπαρότητα, διώχνοντας παράλληλα και τα νεκρά κύτταρα που φράσσουν τους πόρους και οδηγούν στα σπυράκια.
Εφαρμόστε λοιπόν την πάστα τοπικά, ξεπλύντε τη μετά από 15 λεπτά και βάλτε μια μη φαγεσωρογόνα ενυδατική κρέμα για να αποφύγετε τον ερεθισμό και την ξηρότητα.
Επομένως, η ασπιρίνη είναι κατάλληλη για να διώξει τα σπυράκια που οφείλονται σε φλεγμονές, αλλά όχι τα μαύρα στίγματα.
Θα πρέπει βέβαια να έχετε υπόψιν σας πως η ασπιρίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως θεραπεία από άτομα αλλεργικά σε αυτήν, εγκύους, γυναίκες που θηλάζουν, αλλά και μικρά παιδιά. Επίσης, δεν συνιστάται για άτομα που πάσχουν από άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ρινικούς πολύποδες και πεπτικό έλκος.
Ακμή στην πλάτη
Θεραπεία για την ακμή στην πλάτη με χημικό πήλινγκ και άλλες μεθόδους της δερματολογίας
Αν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν την εμφάνιση της και να περιορίσουν την έκταση της, υπάρχουν κάποιες δερματολογικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος από την ρίζα του.
Οι παρακάτω μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν είτε μόνες τους ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή από χάπια ή κρέμες που θα σας προτείνει ο δερματολόγος σας. Ανάλογα πάντα με την έκταση του προβλήματος.
Χημικό πήλινγκ: Η συγκεκριμένη μέθοδος βασίζεται στην εφαρμογή χημικών διαλυμάτων, όπως το σαλικυλικό οξύ, το γλυκολικό οξύ (υδροξυαιθανικό οξύ) και το ρετινοϊκό οξύ (γνωστό και ως τρετινοΐνη). Μάθετε περισσότερα για το χημικό πήλινγκ.
Λέιζερ ή Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT: Αξιοποιώντας τη δύναμη του φωτός αντιμετωπίζει τους παράγοντες που δημιουργούν την ακμή στο σώμα, μειώνοντας τα βακτήρια και την έκκριση σμήγματος. Πρόκειται για μια μέθοδο με αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση που δεν έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως οι φαρμακευτικές αγωγές.
Micro-Needling (Σύστημα Κλασματικών Ραδιοσυχνοτήτων RF): Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που πραγματοποιείται με τη βοήθεια μικροσκοπικών βελονών που διοχετεύουν ραδιοσυχνότητα (θερμική ενέργεια) στην επιδερμίδα. Ενεργοποιεί την ανάπλαση του κατεστραμμένου δέρματος και την παραγωγή κολλαγόνου, χωρίς να αποφλοιώνεται η επιδερμίδα.
Δερμοαπόξεση: Δημιουργεί βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας χωρίς να είναι επεμβατική μέθοδος. Ανανεώνει την επιδερμίδα και την κάνει λεία και λαμπερή χωρίς σπυράκια και σημάδια από ακμή. Δείτε αναλυτικότερα τι είναι η δερμοαπόξεση με διαμάντι ή μικροκρυστάλλους και ανακαλύψτε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε.