Τo CoQ10 για την υγεία μας!
Την περασμένη δεκαετία αναδείχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα συμπληρώματα διατροφής παγκοσμίως. Αυτό και μόνο μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν όντως το συνένζυμο Q10 είναι τόσο απαραίτητο για τον οργανισμό μας και τις βασικές του λειτουργίες και βεβαίως, αν θα ήταν αξιόλογο να μάθουμε για αυτό..
Και ναι, λοιπόν, αξίζει να γνωρίσουμε τη χρησιμότητα του συνενζύμου Q10 (ή αλλιώς ουβικινόνη), καθώς αποτελεί το “κλειδί” για τη δημιουργία άλλων τριών ενζύμων, τα οποία μετατρέπουν τη γλυκόζη και το οξυγόνο σε ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως το CoQ10 είναι απαραίτητο για τα μιτοχόνδρια, στα οποία γίνεται η παραπάνω μετατροπή, αλλά και για τους ιστούς και μύες που παράγουν υψηλό έργο, όπως είναι δηλαδή το μυοκάρδιο, ο εγκέφαλος κ.ά.
Παράγεται στο ανθρώπινο σώμα, αλλά βρίσκεται και σε ορισμένες τροφές. Μέχρι περίπου τα 20 έτη ενός ανθρώπου, η παραγωγή του συνενζύμου στον οργανισμό είναι τόση, όση είναι η βασική καθημερινή απαίτηση. Ωστόσο, σταδιακά με τα χρόνια, η παραγωγή του μειώνεται και αυτό καθιστά αναγκαία την πρόσληψή του από τις τροφές, αλλά και από συμπληρώματα κυρίως, διότι είναι αδύνατο να προσληφθεί η απαιτούμενη ημερήσια δοσολογία του συνενζύμου καταναλώνοντας τις τροφές αυτές σε φυσιολογικές ποσότητες.
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, το CoQ10 επιδρά θετικά σε πολλά όργανα και λειτουργίες του σώματος, αλλά επίσης, επηρεάζει σε θετικό βαθμό και την πορεία ορισμένων ασθενειών. Συγκεκριμένα, το συνένζυμο Q10 φαίνεται να βοηθάει άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς η ικανότητα της καρδιάς να τροφοδοτεί με αίμα το σώμα εξαρτάται κατά πολύ από αυτό το συνένζυμο. Επιπλέον, το CoQ10 αναστέλλει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και των υπόλοιπων λιποπρωτεϊνών, προλαμβάνοντας τη δημιουργία θρομβώσεων, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τις αρρυθμίες, και ενισχύει την πρόληψη των καρδιακών ασθενειών και εμφραγμάτων. Όσον αφορά τα διαβητικά άτομα, η καθημερινή δόση των 60 mg CoQ10 αποδεικνύεται ότι μειώνει τις υψηλές τιμές του σακχάρου στο αίμα τους.
Επίσης, αυξάνει το μεταβολισμό και βοηθά στη χρήση του αποθηκευμένου λίπους ως καύσιμο, βοηθώντας έτσι στη μείωση της παχυσαρκίας. Επιπρόσθετα, το CoQ10 συμβάλλει στην εξάλειψη της κόπωσης, αποτελώντας ιδανικό συμπλήρωμα για άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, για αθλητές και για εκείνους που διανύουν περίοδο με περισσότερο τρέξιμο.
Ακόμα, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται η παρουσία του καρκίνου να σχετίζεται με μειωμένο ποσοστό του συνενζύμου στο αίμα. Ακριβώς λοιπόν επειδή το CoQ10 ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί παράλληλα να προλαμβάνει τον καρκίνο.
Οι έρευνες συνεχίζονται και μας δείχνουν τις εντυπωσιακές ιδιότητες του συνενζύμου και στην πρόληψη του γήρατος. Πιο ειδικά, το CoQ10 εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και προλαμβάνοντας τη βλάβη που προκαλούν στα κύτταρα. Σε πείραμα σε ποντίκια, στα οποία είχε χορηγηθεί το συνένζυμο, έδειξε πως είχαν περισσότερη ενέργεια στη γεροντική τους ηλικία και απέκτησαν εμφάνιση πιο νεανική σε σχέση με τα ποντίκια που δεν έπαιρναν το συνένζυμο.
Τέλος, το CoQ10 έχει θετική επίδραση σε ασθένειες όπως το άσθμα, τις δερματικές παθήσεις, τη περιοδοντική νόσο, τον καταρράκτη, την κίρρωση του ήπατος, την ελκώδη κολίτιδα, το έλκος του στομάχου και την ινομυαλγία. Επιπλέον, χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, η κινητικότητα του σπέρματος, η νόσος Parkinson, η νόσος Huntington, η νόσος Alzheimer, η νόσος Meniere, οι εμβοές των αυτιών, η μυική και η μυοτονική δυστροφία μπορούν να εμφανίσουν κάποια βελτίωση χάρις το συνένζυμο αυτό.
Πολύ ενθαρρυντικές κρίνονται, λοιπόν, οι ιδιότητες του CoQ10. Ας μάθουμε τότε και σε ποιες τροφές μπορούμε να το βρούμε και πόσο χρειαζόμαστε καθημερινά! Το CoQ10 υπάρχει σε φυτικές και ζωικές τροφές, όπως η σόγια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα καρύδια, το σουσάμι, το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το ελαιόλαδο, το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα φρούτα, τις σαρδέλες, το σκουμπρί, το μοσχάρι, το χοιρινό και το κοτόπουλο.
Όσον αφορά τη δοσολογία, συνιστάται η πρόσληψη 400 mg CoQ10 ημερησίως, ποσότητα πολύ υψηλή, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ώστε να προσληφθεί μόνο από τις τροφές. Το συνένζυμο αυτό δεν προκαλεί τοξικότητα ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες. Σε πολύ μόνο σπάνιες περιπτώσεις έχει προκαλέσει ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές.
Θα πρέπει να δοθεί, λοιπόν, προσοχή από όλους μας ώστε να καταναλώνουμε καθημερινά τροφές που περιέχουν το CoQ10 και κυρίως, από άτομα μεγάλης ηλικίας, άτομα που προσλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα (στατίνες), άτομα με χρόνια κόπωση και μειωμένη αντοχή, και αθλητές, στους οποίους προτείνεται η πρόσληψη του συνενζύμου και από συμπληρώματα. Τέλος, όσοι επιθυμούν να λαμβάνουν το CoQ10 σε συμπλήρωμα και πάσχουν από καρδιοπάθεια, καταναλώνουν αντιπηκτικό φάρμακο, είναι διαβητικοί (ΣΔ2) ή βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, συνιστάται προηγουμένως η συμβουλή του γιατρού.