Μήνυμα ελπίδας για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα από τη διακεκριμένη ογκολόγο-ερευνήτρια Minetta Liu
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στην Επιστήμη
Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2021. Μήνυμα ελπίδας για τους ασθενείς με καρκίνο αποτελούν οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την τεχνική της υγρής βιοψίας,
όπως αναφέρει η Dr. Minetta C. Liu, MD, Professor and Research Chair, Department of Oncology, Consultant, Department of Laboratory Medicine and Pathology, Mayo Clinic, Rochester, MN, μέσω video (https://www.youtube.com/watch?v=04Ee3WUkWEk) που ευγενώς παραχώρησε στο «FairLife – Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα». Ο πρώτος μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα, ιδρύθηκε στη μνήμη του Simon Βell, 57 ετών, που έχασε τη μάχη με τη νόσο τον Αύγουστο του 2020. Το video είναι διαθέσιμο στο κανάλι του FairLife L.C.C. στο YouTube, στην ιστοσελίδα του φορέα καθώς και στη σελίδα Facebook.
Το FairLife L.C.C. ευχαριστεί την Dr. Liu για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.
Συγκεκριμένα, η Dr. Liu αναφέρει ότι:
«Είναι γνωστό ότι οι όγκοι αφήνουν το DNA τους κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος. Το DNA αυτό, που μπορούμε να το πάρουμε με μια απλή αιμοληψία, παρέχει πληροφορίες που παραδοσιακά θα απαιτούσαν βιοψία του όγκου με επεμβατικά μέσα. Αυτές οι εξετάσεις αίματος ονομάζονται “υγρές βιοψίες” και όλο και περισσότερο καθιερώνονται ως μέθοδος επιλογής για να αποφασιστεί ποια θα είναι η θεραπεία που θα λάβει ένας ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις υγρές βιοψίες για την παρακολούθηση της θεραπείας των ασθενών, για την ανίχνευση υπολειπόμενης νόσου ή υποτροπής μετά από οριστική θεραπεία πρώιμων όγκων, με στόχο την ίαση, και επιπλέον για την πρώιμη διάγνωση όγκων στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου.
Υπάρχουν ήδη αρκετές ενεργές κλινικές μελέτες, που όλες αποσκοπούν στη μείωση της τοξικότητας, στην υιοθέτηση ηπιότερων θεραπευτικών σχημάτων και στη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών με διάφορες κακοήθειες».
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στην Επιστήμη, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου, φέτος έχει ως θεματικό άξονα: «Γυναίκες επιστήμονες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19».Το ξέσπασμα της πανδημίας κατέδειξε σαφώς τον κρίσιμο ρόλο των γυναικών ερευνητών σε διάφορα στάδια της καταπολέμησης της νόσου COVID-19, από την προώθηση των γνώσεων σχετικά με τον ιό έως την ανάπτυξη τεχνικών δοκιμών και, την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του ιού. Ταυτόχρονα, η πανδημία COVID-19 είχε αρνητικό αντίκτυπο στις γυναίκες επιστήμονες, επηρεάζοντας ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, συμβάλλοντας έτσι στη διεύρυνση του υφιστάμενου χάσματος μεταξύ των φύλων στην Επιστήμη και αποκαλύπτοντας τις διαφορές ευκαιριών μεταξύ των φύλων στο επιστημονικό σύστημα.
Σήμερα λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO (2014 – 2016), μόνο το 30% όλων των γυναικών φοιτητών επιλέγουν τομείς που σχετίζονται με την έρευνα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή γυναικών φοιτητών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στις τεχνολογίες πληροφοριών (3%), στις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και τη στατιστική (5%) και στη μηχανική (8%).
Για να γεφυρωθεί το παραπάνω χάσμα, η παγκόσμια κοινότητα καλείται να υιοθετήσει νέες πολιτικές, πρωτοβουλίες και μηχανισμούς για την υποστήριξη των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.
#WomenInScience
#InternationalDayofWomenandGirlsinScience
#february11
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ «FAIRLIFE- ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ»
Ο πρώτος μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας για τον καρκίνο του πνεύμονα «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» δημιουργήθηκε στη μνήμη του Simon Βell, 57 ετών, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020.
Η αποστολή του FairLife L.C.C. είναι να υποστηρίξει τον ασθενή που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα σε όλη τη δύσκολη διαδρομή του από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας, την πρόσβαση σε διαγνωστικές μεθόδους, κλινικές μελέτες, καθώς και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες.