Θα μπορέσω τελικά να παχύνω;
Ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έχει πρόβλημα μειωμένου σωματικού βάρους και συνεπώς χρήζει ειδικής διαιτολογικής υποστήριξης, όπως και ένα άτομο που αποσκοπεί στη μείωση του σωματικού του βάρους. Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν υποθρεψία, δηλαδή μειωμένη διατροφική πρόσληψη που δεν καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου και οφείλεται είτε σε μειωμένη διαιτητική πρόσληψη, είτε σε αυξημένες ανάγκες, είτε σε μη φυσιολογική απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
Αν το άτομο κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και δεν διαπιστωθεί κάποια παθολογία που οδηγεί σε δυσαπορρόφηση ή σε αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, τότε η δυσκολία στην πρόσληψη βάρους ευθύνεται στην ακούσια ή εκούσια ελλιπή διαιτητική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και ενέργειας. Σε αυτό οδηγούν ποικίλα αίτια, ανάμεσα σε αυτά ο εργασιακός φόρτος, το στρες και οι στερητικές δίαιτες.
Πέρα από την επιθυμία αυτών των ατόμων να βελτιώσουν την εικόνα τους τίθεται και θέμα βελτίωσης της υγείας τους. Οι προσαρμοστικές μεταβολές του σώματος σε αυτή την κατάσταση έχουν ως αποτέλεσμα μυϊκή αδυναμία, ήπια υποθερμία, ελάττωση της φυσικής ικανότητας του ατόμου, λέπτυνση του δέρματος και πρωτεϊνικό καταβολισμό. Συνεπώς επηρεάζεται η φυσική ανάπτυξη του ατόμου, η νοητική του λειτουργία, η αναπαραγωγική ικανότητα και το ανοσοποιητικό του σύστημα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα.
Θα μπορέσω τελικά να παχύνω;
H πρόσληψη βάρους στηρίζεται στο μηχανισμό του ισοζυγίου ενέργειας. Οι θερμίδες που παίρνει το άτομο θα πρέπει να είναι παραπάνω από αυτές που καταναλώνει ημερησίως. Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται έναν καταρτισμένο διαιτολόγο που να σχεδιάσει το εξατομικευμένο διαιτολόγιο πρόσληψης βάρους με βάση τις προσωπικές ανάγκες του ατόμου. Η προσπάθεια αυτή καλό είναι να γίνεται συνεπικουρικά με προγράμματα γυμναστικής με ασκήσεις αντιστάσεων, έτσι ώστε η πρόσληψη να μη γίνει κατά κόρον με τη μορφή λίπους, αλλά να οδηγήσει παράλληλα και στην αύξηση του μυϊκού για να μην επιβαρυνθεί η κατάσταση υγείας του ατόμου. Σύμμαχος στη διαδικασία αυτή είναι ο εμπλουτισμός του διαιτολογίου με τρόφιμα αυξημένου θερμιδικού και θρεπτικού περιεχομένου. Τέτοια τρόφιμα είναι το κρέας, το ψάρι, τα τριμμένα τυριά, το γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, το ελαιόλαδο, σπόροι chia, το αβοκάντο, το μέλι, οι σούπες, οι ανάμικτοι χυμοί φρούτων, οι βρεφικές κρέμες, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και ο εμπλουτισμός των γευμάτων με ασπράδι αυγού ή σκόνη άπαχου γάλακτος. Επίσης συστήνεται η τακτική κατανάλωση γευμάτων και υγρών. Η καταφυγή των ατόμων στην κατανάλωση θερμιδογόνων τροφών κακής ποιότητας όπως junkfood, έτοιμα αρτοπαρασκευάσματα, τηγανιτά και γλυκίσματα μπορεί να αποφέρει μόνο αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία του.
Δεν έχω όρεξη, τι να κάνω;
Είναι πιθανόν η μειωμένη πρόσληψη να οφείλεται και σε μειωμένη όρεξη του ατόμου. Σε αυτή την περίπτωση κάποιες μικρές τεχνικές θα διευκόλυναν πολύ την αύξηση της όρεξης του:
- Κατανάλωση επιθυμητών τροφών
- Αποφυγή λήψης υγρών πριν τα γεύματα
- Σερβίρισμα μικρών γευμάτων, ευχάριστων οπτικά και γευστικά
- Κατανάλωση της περισσότερης ποσότητας φαγητού την ώρα της ημέρας που υπάρχει πιο αυξημένη η όρεξη
- Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
- Κατανάλωση του γεύματος σε όμορφο χώρο με ευχάριστη παρέα
- Διαχωρισμός των κύριων γευμάτων σε πολλά μικρά γεύματα
Η πρόσληψη βάρους είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και εξίσου δύσκολη με αυτή της απώλειας. Ωστόσο με τη χορήγηση ενός ισορροπημένου υπερθερμιδικού διαιτολογίου και την παράλληλη άσκηση αντιστάσεων θα έρθουν άμεσα τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς να επιβαρυνθεί η κατάσταση υγείας.