Καφές: Θετικές-Αρνητικές Επιπτώσεις
Ο καφές αποτελεί την αγαπημένη συνήθεια μιας μεγάλης μερίδας ατόμων και αρκετοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη μέρα τους χωρίς ένα φλιτζάνι από το αγαπημένο τους ρόφημα. Είναι όμως ο καφές ένα ρόφημα που έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό ή είναι ένα ρόφημα που η λήψη του θα πρέπει να αποφεύγεται;
Όταν η ποσότητα κατανάλωσης του καφέ είναι ίση με 1-2 φλιτζάνια την ημέρα τότε η επίδραση είναι θετική στον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με πολλές μελέτες η καφεΐνη δρα σαν διεγερτικό και βοηθά στην καλύτερη πνευματική απόδοση και στη γρήγορη αντίδραση του ατόμου σε διάφορες καταστάσεις.
Οι θετικές επιδράσεις του καφέ δεν σταματούν εδώ. Έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard υποστηρίζει ότι γυναίκες που καταναλώνουν 1-2 φλ. καφέ φίλτρου έχουν μειωμένες πιθανότητες για ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο καφές μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Κύριος λόγος προστασίας ενάντια στις διάφορες μορφές καρκίνου είναι ότι ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν το γενετικό υλικό των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν παθήσεις και πρόωρη γήρανση.
Άτομα με άσθμα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την κατανάλωση μικρής ποσότητας καφέ γιατί περιέχει μια ουσία, την θεοφιλίνη, η οποία χαλαρώνει τους μύες στους βρόγχους. Η λήψη καφέ σε ποσότητα 1-2 φλιτζανιών μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας πέτρας στη χολή και στα νεφρά, της εμφάνισης κίρρωσης του ήπατος, την μείωση πιθανότητας ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 30% και ανακουφίζει τον οργανισμό από κάποιου είδους αλλεργίες.
Ο καφές φίλτρου σύμφωνα με διάφορες έρευνες είναι πολύ πιο ευεργετικός από τον στιγμιαίο καφέ. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες ενώ με την προσθήκη ζάχαρης, κρέμας, καραμέλας και διαφόρων σιροπιών προσθέτει αρκετές θερμίδες με αποτέλεσμα την συσσώρευση λίπους.
Σε αυξημένες ποσότητες κατανάλωσης ο καφές μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνια ένα αριθμό προβλημάτων στον οργανισμό. Άτομα με καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ γιατί μπορεί να τους προκαλέσει σκλήρυνση των αρτηριών και αύξηση των λιπιδίων του αίματος.
Η υπερβολική λήψη καφέ μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Σε κάποια άτομα ο καφές μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχυκαρδίες, νευρικότητα, αϋπνίες και έντονους πονοκεφάλους. Λόγω της υπερδιέγερσης που προκαλεί ο καφές πιθανόν να αυξάνει τα επίπεδα στρες σε άτομα που ήδη έχουν αυξημένα επίπεδα άγχους.
Μέχρι πρότινος άτομα με υπέρταση απέφευγαν την κατανάλωση καφεΐνης γιατί πιστεύετε ότι ο καφές προκαλούσε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο καφές δεν επηρεάζει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και μπορεί να καταναλώνεται από άτομα με υπέρταση σε λογικές ποσότητες.
Γενικά, η κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών καφέ ημερησίως επιδρά θετικά στον οργανισμό, ενώ αντίθετα σε αυξημένες ποσότητες προκαλεί αριθμό προβλημάτων και γι’αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.