Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ακρότητες

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΧΩΡΙΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ Facebooktwitterpinterest

Το Πάσχα είναι μία περίοδος, στη διάρκεια της οποίας η παράδοση «επιβάλλει» δύο εντελώς αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές και δίαιτες. Αρχικά μια μακρά (40 ημερών) ή μια μικρότερη (μιας εβδομάδας) περίοδο νηστείας, όπου έχουμε κατανάλωση κυρίως φυτικών τροφίμων και έπειτα επιστροφή στα ζωικά τρόφιμα συνοδευόμενη από βαρυστομαχιά που έχει σαν αφετηρία το βράδυ του Μ. Σαββάτου!

Τι πρέπει να προσέξουμε το βράδυ του Μ. Σαββάτου ;
Η πιο επικίνδυνη μέρα από διατροφικής απόψεως είναι το Μεγάλο Σάββατο. Οι πιο πολλοί φτάνουν στο τραπέζι της Αναστάσεως με άδειο στομάχι. Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας θα έχει ως αποτέλεσμα να μην πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό και έτσι να μπορέσουμε να ελέγξουμε την όρεξη μας στο βραδινό γεύμα.
Η διακοπή της νηστείας πρέπει να γίνεται σταδιακά και η παραδοσιακή αυγολέμονη αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο λόγω του ότι είναι ένα σχετικά εύπεπτο τρόφιμο που προετοιμάζει το πεπτικό σύστημα για την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών της επόμενης ημέρας.
Ακολουθεί το τσούγκρισμα των αυγών. Η παράδοση προστάζει τσούγκρισμα αυγών αλλά όχι και κατανάλωση τους.
Τι να προσέξουμε στο Πασχαλιάτικο τραπέζι;
Την ημέρα του Πάσχα, ο οργανισμός δεν έχει ανάγκη από κάτι περισσότερο οπότε μην παραλείψετε να φάτε το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό σας γεύμα.
• Το πρωί να μην παραλείψουμε να φάμε κάτι, όπως π.χ. 1 ποτήρι γάλα (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά) και να το συνοδέψουμε από 1 μικρό κομμάτι φλαούνας. Δοκιμάστε τη Light εκδοχή της φλαούνας η οποία παρασκευάζεται με αναρή και είναι εξίσου νόστιμη.
• Μέχρι το μεσημέρι προσπαθήστε να αποφύγετε το τσιμπολόγημα και περιοριστείτε μόνο σε ένα φρούτο.
• Στο Πασχαλινό γεύμα καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα, και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας.
• Ο οβελίας καλύτερα να είναι από κατσίκι και όχι αρνί καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
• Επίσης ποτέ δεν αρχίζουμε από το κρέας. Πρώτα ξεκινάμε από τη σαλάτα! Μην αμελήσετε να καταναλώσετε σαλάτα.
• Μετά θα περάσετε στην κατανάλωση του κρέατος, όπου θα προσπαθήσετε, να αποφύγετε την πέτσα και τα λίπη. Καλύτερη μεριά είναι φυσικά η ωμοπλάτη ή το μπούτι. Προσπαθήστε να φάτε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από αυτή που θα σας σέρβιραν σε εστιατόριο.
• Μη διστάσετε να συνοδέψετε το κρέας μαζί με ρύζι ή μακαρόνια ή ψωμί. Αυτό μας χορταίνει και συνεπώς μειώνει τις πιθανότητες να υπερκαταναλώσουμε κρέας και παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου, από άποψης μακροθρεπτικων συστατικών πιάτου.
• Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ προσπαθήστε να την περιορίσετε στα 2-3 ποτήρια κρασί ή 1 -2 ποτήρια μπίρα (καλύτερα κρασί λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά).
• Αποφεύγουμε να φάμε γλυκό μετά το γεύμα και αντί αυτού προτιμούμε φρούτα. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στους πειρασμούς των γλυκών περιοριστείτε σε 2 κουταλιές της σούπας.
• Τέλος το βραδινό μας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα τυριού χαμηλού σε λιπαρά είτε μία χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.

Τι γίνεται μετά την Κυριακή του Πάσχα;
Μια μέρα είναι το Πάσχα και θα περάσει. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην ακολουθήσετε και τις επόμενες μέρες το ίδιο μενού. Όσο πιο γρήγορα ξεφορτωθείτε τα περισσεύματα της ημέρας του Πάσχα τόσο πιο εύκολα θα επιστρέψετε στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες.

Συμβουλές για να χάσετε τα κιλά σας σωστά :
• Πείτε όχι στο άγχος! Αποφύγετε τη ζυγαριά μετά τα πλούσια γεύματα. Θα σας πανικοβάλλει και θα σας χαλάσει τη ψυχολογία. Απλά προσπαθήστε να επιστρέψετε στις καλές σας συνήθειες.
• Πείτε όχι σε μονοφαγικές ή στερητικές δίαιτες ! Είναι μια προσωρινή λύση και καταστροφική για τον μεταβολισμό αλλά γενικότερα και για τον οργανισμό.
• Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα. Με τη βελτίωση του καιρού και την αλλαγή της ώρας, μια καλή ιδέα είναι ένα μισάωρο περπάτημα την ημέρα.
• Απαραίτητο το πρωινό γεύμα. Μην ξεκινάτε την ημέρα σας λάθος. Για την καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού αλλά και της όρεξης επιλέξτε ένα μπολ με δημητριακά και γάλα και συμπληρώστε με ένα φρούτο.
• Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Το αλκοόλ αποδίδει αρκετές θερμίδες. Αποφύγετε τον πειρασμό να ξαναγεμίσετε το ποτήρι σας.
• Τι να προτιμήσετε για επιδόρπιο. Η καλύτερη επιλογή είναι τα φρούτα. Η αμέσως επόμενη επιλογή είναι τα γλυκά του κουταλιού, το ρυζόγαλο, το παστέλι και το τζέλι.
• Σαλάτα μαζί με κάθε γεύμα. Μας κρατά περισσότερη ώρα χορτάτους και μας προσφέρει ένα σωρό βιταμίνες καθώς και φυτικές ίνες.
• Μην ξεχνάτε το νερό. Μην αντικαθιστάτε το νερό με αναψυκτικά και χυμούς, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη.
• Μασάτε αργά το φαγητό σας. Χρειάζονται 20 λεπτά για να δοθεί το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι χορτάσαμε.
• Τρώτε ένα κυρίως γεύμα και ένα ελαφρύ μέσα στη μέρα σας. ισχύει η φράση το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.