ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ (19/04/2022) με τον Υπουργό Υγείας κ Θάνο Πλεύρη, με αντικείμενο τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο της ΠΦΥ
Αναλύθηκαν διεξοδικά οι προτάσεις της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ όπως κατατέθηκαν στη διαβούλευση.
Ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα διορθωθούν τα σχετικά εδάφια του Νόμου, κατόπιν σχετικών αιτημάτων / προτάσεων του ΔΣ:
Το gatekeeping δεν θα ισχύει εντός της ΠΦΥ και θα είναι ελεύθερη η παραπομπή όλων των ιατρών της ΠΦΥ προς τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Αποδέχθηκε το αίτημα μας να είναι προσωπικός ιατρός και ο ελευθεροεπαγγελματίας παθολόγος, γενικός ιατρός και παιδίατρος. Αναμένεται να καθορισθεί η αμοιβή per capita (ανά άτομο). Οι προσωπικοί ιατροί θα δικαιούνται άδεια ή αναπλήρωση.
Οι χρόνιοι πάσχοντες θα απευθύνονται στον ειδικό ιατρό τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Οι ιατροί λοιπών ειδικοτήτων θα αμείβονται με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή.
Σχετικά με το αντικίνητρο της υποχρεωτικής προσφοράς υπηρεσιών στις δημόσιες δομές υγείας από ιδιώτες ιατρούς, δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει προσεκτικά. Υπήρξε η επισήμανση μας ότι υπάρχει ο κίνδυνος φυγόκεντρων τάσεων από τη σύμβαση ειδικά στην Περιφέρεια και περαιτέρω αποδυνάμωσης της ΠΦΥ στις εν λόγω περιοχές.
Η ενίσχυση των δημόσιων δομών θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά την ΠΦΥ εντός νομού, για όσους και εφ’όσον το επιθυμούν.
Όσον αφορά το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός δήλωσε ότι ίσως υπάρξει αναθεώρηση του εδαφίου. Τονίσθηκε ότι είναι άκρως απαραίτητη η παρουσία εκπροσώπου του ΠΙΣ σε αυτό, ώστε να υπάρχει η θεσμική άποψη της ιατρικής κοινότητας όσον αφορά τους κανόνες δημόσιας υγείας, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Για τα ποιοτικά κριτήρια των υπηρεσιών υγείας θα προκύψει η διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς, ώστε να εξειδικευθεί η εφαρμογή τους. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι οι εποπτεύουσες αρχές που είναι σε θέση να θέσουν σε σωστή βάση, αυτά τα κριτήρια.
Η ενοποίηση των πόρων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με την αρχή ότι η δαπάνη θα ακολουθεί τον ασθενή, δημιουργεί βαλβίδα αποσυμφόρησης από το clawback.
Η σύναψη συλλογικής σύμβασης με τον ΠΙΣ και συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο.
Διευκρινίστηκαν τα ακόλουθα σημεία:
Οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες δεν θα βαραίνουν οικονομικά τους ιατρούς αλλά αποτελεί επιλογή και χρέωση του ΕΟΠΥΥ.
Το τέλος διαπραγμάτευσης δεν αφορά τους ιατρούς αλλά τους παρόχους και τους προμηθευτές.
Ακολούθησε συζήτηση για καίρια ζητήματα που απασχολούν το δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών της ΠΦΥ. Ζητήθηκαν από τα μέλη του ΔΣ:
η θωράκιση της ιατρικής πράξης στην ΠΦΥ και η εφαρμογή ποινών για την παράβαση της εκτέλεσης φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Να αποσυρθούν ιατρικές πράξεις από τα φαρμακεία.
η αναδιανομή των αδιάθετων επισκέψεων που υπολείπονται του πλαφόν των 200 επισκέψεων κάθε μήνα, ώστε να καλύπτουν υπάρχουσες ανάγκες.
η επίσπευση του real time ελέγχου στο σύνολο των υποβολών με ψηφιακό τρόπο, ώστε να αποτυπωθούν οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών με την τήρηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Αυτές οι ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως από την πολιτεία και να καταργηθεί επιτέλους η επιβολή κουρεμάτων clawback στις υποβολές των ιατρών του διαγνωστικού τομέα.
η επίσπευση της εφαρμογής του προγράμματος πρόληψης που θα αμείβεται στο ακέραιο, ώστε να αποδεσμευτεί σχετικό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για τη μείωση των περικοπών clawback.
η πλήρης κατάργηση του clawback και το κούρεμα των απαιτήσεων του Οργανισμού έναντι του διαγνωστικού κλάδου. Κάθε ιατρική πράξη που εκτελείται να πληρώνεται στο ακέραιο, ανάλογα με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό. Ενημερωθήκαμε ότι η πληρωμή του Ιανουαρίου του 2022 προχωράει με υπολογισμό clawback βάσει των ανώτατων ορίων του Δεκεμβρίου του 2021.
Αδιαπραγμάτευτοι όροι για τον ιατρικό κλάδο είναι:
η ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασθενή
η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλους τους ιατρούς
η ελεύθερη παραπομπή του ασθενούς από όλους τους ιατρούς
η ισότιμη πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς από όλους του ιατρούς
η θωράκιση της ιατρικής πράξης στην ΠΦΥ
η αναβάθμιση της ιατρικής αμοιβής
η κατάργηση του clawback, με αποπληρωμή ιατρικών εξετάσεων και πράξεων στο ακέραιο
ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί στην ΠΦΥ
η ελεύθερη και ατομική επιλογή του ιατρού να συνδράμει στις δημόσιες δομές
ο σεβασμός εκ μέρους της πολιτείας στη λειτουργία του ιδιωτικού ιατρείου
δίκαιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ με καταγραφή ρεαλιστικών κανόνων συνταγογράφησης βάσει πρωτοκόλλων.
Εκτιμούμε ως θετικό το γεγονός ότι ο Υπουργός άνοιξε ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο για το νομοσχέδιο της ΠΦΥ. Επιφυλασσόμαστε όμως για τοποθέτηση επί του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου, που θα εισαχθεί στη Βουλή και ζητάμε ακρόαση από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Oικονόμου Δημήτριος