Θεραπείες υπογονιμότητας-Ξεκινώντας

Θεραπείες υπογονιμότητας-Ξεκινώντας Facebooktwitterpinterest

Η πρώτη επίσκεψη ενός ζευγαριού στο ιατρείο είναι ιδιαίτερα σημαντική και γι’ αυτό προτείνουμε πάντα το ζευγάρι να έρχεται μαζί, να προσκομίζει όλες τις πιθανές εξετάσεις, τις οποίες έχει κάνει μέχρι τότε και να έχει στη διάθεσή του αρκετό χρονικό διάστημα.
Αρχικά γίνεται η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού τόσο στη γυναίκα όσο και στον άντρα.

Πραγματοποιείται γυναικολογική εξέταση που περιλαμβάνει διακολπικό υπερηχογράφημα, ενώ παράλληλα, αν υπάρχει υποψία ανδρικού παράγοντα ως αιτίου υπογονιμότητας, μπορεί να γίνει και εξέταση του άντρα.
Στη συνέχεια, και ανάλογα με το πρόβλημα το οποίο φαίνεται να υπάρχει, ορίζονται κάποιες ορμονολογικές εξετάσεις αίματος που γίνονται στη γυναίκα τη 2η – 3η ημέρα της έμμηνου ρύσης καθώς και κολπικό υπερηχογράφημα την 3η ημέρα του κύκλου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναγκαία η διενέργεια υστεροσαλπιγγογραφίας, μιας ακτινογραφίας με την οποία ελέγχουμε την ανατομία της κοιλότητας της μήτρας, καθώς και τη βατότητα των σαλπίγγων.

Στον άνδρα γίνονται οπωσδήποτε μια εξέταση σπέρματος, δηλαδή σπερμοδιάγραμμα, δοκιμασία ενεργοποίησης σπερματοζωαρίων και καλλιέργεια σπέρματος και πιθανόν ένα υπερηχογράφημα όσχεου.

Ανάλογα με τα ευρήματα και το ιστορικό, ο γιατρός μπορεί να συστήσει πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως καρυότυπος, έλεγχος θρομβοφιλίας, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση κλπ. Όλες οι παραπάνω εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε στη μονάδα εξωσωματικής είτε σε οποιοδήποτε άλλο διαγνωστικό κέντρο, καθώς επίσης και στην επαρχία εφόσον το ζευγάρι διαμένει εκεί.
Σε μια δεύτερη επίσκεψη αξιολογούνται τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων και καθορίζεται, πάντα σε συνεργασία με το ζευγάρι, ένα πλάνο δράσης. Αυτό το πλάνο, μπορεί να περιλαμβάνει στην αρχή μία αναμονή χωρίς καμία ιδιαίτερη θεραπεία, εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας υπογονιμότητας –ενδεικτικά, πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με προγραμματισμένη επαφή, σπερματεγχύσεις- ή να οδηγήσει κατευθείαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Δίνοντας τη συγκατάθεσή σας
Πριν ξεκινήσει η θεραπεία θα πρέπει να δώσετε την έγγραφη συγκατάθεσή σας:
• για τη διαδικασία της θεραπείας σας –για παράδειγμα, ωοληψία, εμβρυομεταφορά, πιθανή δωρεά γαμετών (σπέρματος ή ωαρίων) ή εμβρύων- και

• για την κρυοσυντήρηση των γαμετών (σπερματοζωάρια ή ωάρια) ή των εμβρύων σας, εφόσον χρειαστεί να πραγματοποιηθεί.

• Εάν δεν είστε παντρεμένοι απαιτείται, με βάση το νόμο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης της προσπάθειας.

Απαραίτητες εξετάσεις
Επιπλέον, με βάση το νόμο, πρέπει να ελεγχθείτε για τους ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV I-II), για ηπατίτιδα B και C και για σύφιλη. Στη σύζυγο διενεργείται επιπρόσθετα και ηλεκτροκαρδιογράφημα, στην περίπτωση που της χορηγηθεί αναισθησία.

Γιώργος Νικολόπουλος Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γιώργος Νικολόπουλος
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.