Ψάρια. Πότε θεωρούνται φρέσκα και πότε χάνουν κάθε θρεπτική τους αξία ?

Ψάρια. Πότε θεωρούνται φρέσκα και πότε χάνουν κάθε θρεπτική τους αξία ? Facebooktwitterpinterest

Μεγάλη κουβέντα γίνεται χρόνια τώρα για το πότε τα ψάρια που αγοράζουμε θεωρούνται φρέσκα, πότε θεωρητικά τουλάχιστον έχουν χάσει την διατροφική τους αξία, ή είναι ακατάλληλα για κατανάλωση και τέλος πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να είναι κατεψυγμένα.

Ο λόγος γίνεται γιατί τα ψάρια είναι μια απαραίτητη τροφή για τον άνθρωπο και μάλιστα έχει παρατηρηθεί πως λαοί που κύρια τροφή έχουν αυτά παρουσιάζουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μακροζωία. 

Ας γνωρίσουμε καλύτερα σήμερα τις κατάλληλες συνθήκες που πρέπει να έχουν πριν την κατανάλωση τους από εμάς.  
Ψάρια:
Τα φρέσκα ψάρια διατηρούνται στο ψυγείο και είναι ασφαλή για κατανάλωση για 48 ώρες από την αλίευση τους και ασφαλώς συντηρημένα στον πάγο. ( Ψύξη )
Θα πρέπει δηλαδή να αποθηκευτούν νωπά τα ψάρια στο ψυχρότερο σημείο του ψυγείου σας ή στο κατάλληλο συρτάρι και προ πάντων όχι στριμωγμένα μεταξύ τους γιατί ο ψυχρός αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω από αυτά. 

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να είστε σίγουροι ότι τα ψάρια είναι φρέσκα είναι να τα πιάσετε μόνοι σας.
Εάν όμως αγοράσετε τα ψάρια, δεν θα είστε σε θέση να γνωρίζετε πόσο φρέσκα είναι και γι αυτό θα πρέπει να τα καταναλώσετε την ίδια μέρα.
Τα χαρακτηριστικά του φρέσκου ψαριού είναι το ζωηρό τους χρώμα, το σφικτό τους σώμα, τα γυαλιστερά, ζωντανά μάτια και τα κόκκινα βράγχια.

Αν δεν καταναλώσετε το ψάρι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να τα καταψύξετε συσκευασμένα σε σακούλα πολυαιθυλενίου ή αλουμινόχαρτο.
Απόψυξη κατεψυγμένων ψαριών
Για να ξεπαγώσετε κατεψυγμένα ψάρια, τοποθετήστε τα στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Αυτό θα επιτρέψει στο ψάρι να αποψυχθεί σταδιακά και θα το αποτρέψει από το να χαλάσει και να χάσει τις θρεπτικές του ουσίες.
Μια εναλλακτική μέθοδος για την απόψυξη των ψαριών είναι να τοποθετήστε τα ψάρια σε μια πλαστική σακούλα και να βυθίσετε σε κρύο νερό μέχρι να αποψυχθούν.
Ποτέ απευθείας στο νερό, ή κάτω από την βρύση.
Το ζεστό νερό σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο.
Όταν αποψυχτούν τελείως κρατήστε το ψάρι στο ψυγείο για όχι περισσότερο από δύο ημέρες πριν το μαγειρέψετε.


Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης 
ψαριών


Προϊόν  Ψύξη (4,5°C) Κατάψυξη (-18°C)
Ψάρι νωπό, άπαχο 1-2 ημέρες 4-6 μήνες
Ψάρι νωπό, λιπαρό Την ίδια ημέρα ή 2-3 ημέρες 2-3 μήνες
Ψάρι μαγειρεμένο 3-4 ημέρες  1 μήνας
Ψάρι κατεψυγμένο Άμεση χρήση  3-6 μήνες
Ψάρι ελαφρώς καπνιστό
(π.χ. σολομός)
1-2 ημέρες  Δεν υποδεικνύεται,
χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες
Ψάρι έντονα καπνιστό
(π.χ.ρέγγες)
6-7 ημέρες Δεν υποδεικνύεται,
χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες
Ψάρι ξηρό ή αλατισμένο 1 εβδομάδα Δεν υποδεικνύεται,
χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες

Θαλασσινά:Όταν αγοράζετε θαλασσινά, τοποθετήστε τα στο ψυγείο αμέσως μόλις φθάσετε στο σπίτι.
Συσκευάσατε τα θαλασσινά όπως μύδια, στρείδια, καβούρια ή καραβίδες σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία και καλύψτε το δοχείο με υγρό ύφασμα, χαρτοπετσέτα ή μεμβράνη.
Αποθηκεύσατε τα νωπά, καπνιστά ή παστεριωμένα θαλασσινά στους 0 με 3°C. Τα κατεψυγμένα θαλασσινά που είναι συσκευασμένα σε περιτυλιγμένους δίσκους θα πρέπει, πριν να τοποθετηθούν στον καταψύκτη, να συσκευάζονται σε πλαστικές, χάρτινες ή σακούλες αλουμινίου κατάλληλες για κατάψυξη.
Η θερμοκρασία αποθηκεύσεως πρέπει να είναι –18°C ή παρακάτω.


Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης θαλασσινών

Προϊόν  Ψύξη  Κατάψυξη
ΝΩΠΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Καβούρια & amp; αστακοί ζωντανοί Την ίδια ημέρα Δεν υποδεικνύεται
Μύδια & αχιβάδες ζωντανά 2-3 ημέρες Δεν υποδεικνύεται
Στρείδια ζωντανά 7-10 ημέρες Δεν υποδεικνύεται
Μύδια & αχιβάδες χωρίς κέλυφος 1-2 ημέρες 3-4 μήνες
Στρείδια χωρίς κέλυφος 5-7 ημέρες 3-4 μήνες
Γαρίδες, κρέας κάβουρα 2-3 ημέρες 4 μήνες
Χτένια 2-3 ημέρες 3 μήνες
Καλαμάρια, νωπά 1 ημέρα 3 μήνες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ & ΨΑΡΙΑ
Καβούρια 1-2 ημέρες 3 μήνες
Γαρίδες 3-4 ημέρες 2 μήνες
Ψάρια sticks, εμπορικά Δεν υποδεικνύεται 18 μήνες
Γαρίδες με επικάλυψη, εμπορικές Δεν υποδεικνύεται 1 έτος
Ψάρια, τεμάχια μαγειρεμένα 3-4 ημέρες 3 μήνες

 

Είναι καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους:
Όσο και αν μας διευκολύνουν τα έτοιμα και προπαρασκευασμένα ψαρικά είναι καλό να τα αποφεύγουμε, όσο και αν αρέσουν στα παιδιά μας.

Είναι προτιμότερο να αγοράσετε έναν αποξηραμένο αλμυρό μπακαλιάρο και να τον επεξεργαστείτε μόνοι.
Αν το ακριβό δεν σηματοδοτεί φορές και την καλύτερη ποιότητα, σίγουρα το φθηνό είναι ακόμα περισσότερο επικίνδυνο τόσο για ψάρια, όσο και για θαλασσινά.
Επιβάλλεται να μάθετε την εποχή τόσο των ψαριών, όσο και των θαλασσινών που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Ο ψαράς της γειτονιάς σας είναι η καλύτερη πηγή αγοράς για φρέσκο ψάρι, όσο και ο επώνυμος στα κατεψυγμένα.
Αν σας ξεγελάσουν μια φορά, μην τους δώσετε δεύτερη ευκαιρία γιατί δεν την αξίζουν.
Τέλος, ως χώρα με εκατομμύρια παράκτια χιλιόμετρα παραλίας, δικαιωματικά μας αναλογεί και η καλύτερη ποιότητα ψαριών και θαλασσινών.

Συμπερασματικά:
Τα ψάρια και τα θαλασσινά υπήρξαν σε πρώτη απεικόνιση του ανθρώπου από αρχαιοτάτους χρόνους.
Σίγουρα δεν ήταν τυχαία η συμμετοχή τους στην διατροφή τους.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.