Η σημασία του δότη μυελού των οστών
“Όντας γιατρός βλέπετε πράγματα από την άλλη πλευρά. Αναγάγει ό, τι περνάτε στην απόλυτη κατανόηση μας”
Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, συναντάμε τον Δρ Tom Livingston, Επιμελητη Παθολογιας στο Royal Derby Hospital, ο οποίος εμπνεύστηκε να εγγραφεί στο DKMS μετά τη μάχη της μητέρας του με τον καρκίνο του αίματος.
Της υποβλήθηκε σε θεραπεία με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων αίματος που της έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, και τώρα πέντε χρόνια αργότερα, ο Τομ έχει συνδυαστεί με έναν ασθενή που έχει ανάγκη από σωτηρία.
Γνωρίσαμε τον Tom στην κλινική του Λονδίνου καθώς δωρίζει τα βλαστοκύτταρά του σε μια γυναίκα στις ΗΠΑ που δεν έχει γνωρίσει ποτέ,
Τι εμπλέκεται στη δωρεά βλαστοκυττάρων αίματος;
Η ιστορία του Τομ
«Έχω εγγραφεί στο DKMS το 2015, ένα χρόνο μετά τη διάγνωση της μητέρας μου με πολλαπλουν μυέλωμα, που είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος. Τότε, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, πήρα το τηλεφώνημα για να πω ότι ήμουν πιθανός δότης για κάποιον.
«Μου έστειλαν ένα πακέτο και έκανα κάποιες εξετάσεις αίματος για να ελέγξω ότι ήμουν ο σωστός δοτης και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώθηκε ότι ήμουν ο καλύτερος αγώνας για έναν ασθενή. Έτσι, η DKMS μεριμνά για να κάνω τισ εξετάσεις στο Λονδίνο, και στη συνέχεια τακτοποίησε τισ λεπτομέρειες για μένα να παρευρεθώ στην κλινική του Λονδίνου για να δωρίσω τα κύτταρα του μυελού και την ασθενή που τα χρειαζόταν.
«Αυτή η διαδικασία είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που είχε κάνει η μητέρα μου. Απογοητεύτηκε με τη διάγνωσή της, αλλά τα κατάφερε πολύ καλά με τη θεραπεία – είχε αφαιρέσει τα δικά της βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια τα έβαλε πίσω ώστε να μπορούσε να έχει υψηλή δόση χημειοθεραπείας για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα του αίματος. Το να γνωρίζω ότι τα βλαστικά κύτταρα του αίματός μου έχουν πάει σε κάποιον για να τον θεραπεύσουν από τον καρκίνο τους είναι ένα πραγματικά φοβερό συναίσθημα. ”
Η διαδικασία της δωρεάς
«Υπάρχει η αντίληψη ότι η δωρεά βλαστικών κυττάρων αίματος είναι μια οδυνηρή διαδικασία, αλλά στο 90% των περιπτώσεων γίνεται με μια περιφερειακή μέθοδο, οπότε μια διαδικασία πολύ παρόμοια με την παροχή αίματος. Νιώθω αρκετά χαλαρός – είμαι άνετα, έχω ανθρώπους να με περιμένουν. Δεν είχε πραγματικά καμία δυσκολία και ένα καταπληκτικό πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν λάβετε υπόψη τον αντίκτυπο που θα έχει στη ζωή κάποιου και στη ζωή της οικογένειάς του.
«Το νοσοκομείο όπου εργάζομαι ήταν πολύ υποστηρικτικό και μου έδωσε το χρόνο να δωρίσω, αλλά είχα πολλή διαβεβαίωση από το DKMS ότι εάν υπήρχαν προβλήματα με την άδεια, ή τυχόν έξοδα, ότι θα μεριμνούσαν να το λύσουν.
«Σκέφτομαι πολλά για το άτομο στο τέλος λήψης. Νομίζω ότι όταν είσαι γιατρός αιματολογικών θαλάμων βλέπεις πράγματα από την άλλη πλευρά και ξέρεις τι περνάει ο ασθενής. Είναι μια από τις πιο εντατικές θεραπείες που μπορεί να έχει ένα άτομο. Και πάλι, μέρος αυτού έρχεται με το να βλέπω τι έπρεπε να υπομείνει η μαμά μου κατά τη διάρκεια της θεραπείας της. Καταλαβαίνω απόλυτα για ποιο λόγο κάνω αυτή τη δωρεά κυττάρων. ”
Ο Δρ Μάνος Νικολούσης, ιατρικός σύμβουλος στο DMKS, δήλωσε:
«Ως γιατρός, είχα το μεγάλο προνόμιο να επιβλέπω αμέτρητες δωρεές βλαστικών κυττάρων αίματος. Για μερικούς δωρητές, είναι μια αποθαρρυντική προοπτική, λόγω των μύθων και των παρανοήσεων γύρω από τη διαδικασία, αλλά μόλις καταλάβουν τις μεθόδους δωρεάς και τι εμπλέκεται, καθησυχάζονται. Για τους περισσότερους δότες, ο χρόνος ανάκαμψης είναι πολύ γρήγορος και τα βλαστικά κύτταρα του αίματός τους θα αναγεννηθούν εντός 4 εβδομάδων, οπότε δεν υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στον δότη.
«Οι αντιστοιχίες βλαστικών κυττάρων αίματος καθορίζονται από τον τύπο ιστού ανθρώπινου λευκοκυττάρου (HLA) και όχι από τους τύπους αίματος γίνονται πολλές μεταμοσχεύσεις με ασύμβατες ομάδες αίματος αλλά όχι ασύμβατους δότες HLA. Υπάρχουν χιλιάδες τύποι ιστών και εκατομμύρια διαφορετικοί συνδυασμοί που υπάρχουν, έτσι θα μπορούσατε ενδεχομένως να είστε ο μόνος συνδυασμός για ένα άτομο με καρκίνο του αίματος που χρειάζεται μεταμόσχευση. Θα μπορούσατε κυριολεκτικά να το κάνετε για να σώσετε τη ζωή κάποιου. ”