5 Συνήθειες που αξίζει να ξεκινήσεις στις χριστουγεννιάτικες γιορτές
Σίγουρα, η περίοδος των γιορτών αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες μου περιόδους μέσα στη χρονιά. Και αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι αλλάζουν οι συνήθειές μας μέσα σε αυτές τις ημέρες σε χριστουγεννιάτικες συνήθειες. Από τη διατροφή έως ακόμα και το καθημερινό μου πρόγραμμα! Μήπως συμβαίνει σε σένα και στις χριστουγεννιάτικές συνήθειές σου;
Μάλιστα, αυτό συχνά αποτελεί εξίσου δύσκολο για πολλούς, όταν θέλουν να διατηρήσουν τις αγαπημένες και υγιεινές του συνήθειες. Συχνά, η περίοδος των χριστουγεννιάτικών διακοπών είναι συνδεδεμένη στο μυαλό αρκετών ανθρώπων ως «διακοπή από τις υγιεινές συνήθειες και απώλεια ελέγχου»…Έτσι δεν είναι;
Υπάρχει αυτή η οπτική σίγουρα! Όμως τι θα έλεγες να το έβλεπες διαφορετικά αυτή τη φορά; Όπως ήδη δηλαδή κάνεις διαβάζοντας τα άρθρα μου.
Μπορείς πραγματικά να απολαύσεις τον εαυτό σου και να αισθάνεσαι όμορφα με εσένα και με τους γύρω σου. Χρειάζεται μόνο λίγη Ανοιχτότητα θα έλεγα και Ευελιξία να το δεις από διαφορετική οπτική γωνία.
Πάμε λοιπόν, να δούμε 5 αγαπημένες χριστουγεννιάτικες συνήθειες που αξίζει να ξεκινήσεις την περίοδο των γιορτών και να τις διατηρήσεις και μετά!
1. Η σημασία του πρωινού
Ξεκίνησε την ημέρα σου με το αγαπημένο σου πρωινό. Τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας αποτελεί ένας καλός σύμμαχος στο να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη οργάνωση στη διατροφή μας.
Ο κύριος λόγος που συχνά εμφανίζεται και είναι τόσο δύσκολο να παραμείνουμε «συνεπείς» κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης που βλέπουμε παντού γύρω μας. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες… Σου θυμίζει κάτι;
Αν, λοιπόν διαλέξεις να έχεις ένα πρωινό, το οποίο είναι πλούσιο σε ζάχαρη, μετατρέπει και αυξομειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σαν να κάνει βόλτα με το roller-coaster. Τι σημαίνει αυτό;
Δηλαδή, αυξάνονται απότομα και αντίστοιχα, απότομα μειώνονται τα επίπεδα του σακχάρου μέσα στην ημέρα σου, με αποτέλεσμα αυτό που συχνά εμφανίζεται ως διατροφική συμπεριφορά είναι η έντονη ανάγκη για φαγητό ή και γλυκό, καθώς και το γνωστό τσιμπολόγημα.
Το σημαντικό σημείο όμως, είναι ότι στη μείωση του σακχάρου, εκεί ακριβώς έρχεται η ανάγκη συχνά για γλυκό. Το γρήγορο και ενδεχομένως, συνεχόμενο πάνω-κάτω του σακχάρου και η ανάγκη ενθουσιασμού για περισσότερο γλυκό, μπορεί όμως να φέρουν μαζί, και πιο δυσάρεστα συναισθήματα, όπως ενοχής.
Και όλο αυτό μπορεί να δώσει το σήμα για να ανοίξει ο φαύλος κύκλος της δίαιτας.
Θυμήσου ότι το πρώτο γεύμα είναι το γεύμα που θέτει το πρώτο βήμα για το πώς θα κυλήσει η υπόλοιπη ημέρα στη διατροφή μας!
Εύκολες και θρεπτικές ιδέες για πρωινό
Έτσι, λοιπόν διάλεξε να έχεις επιλογές πρωινού που θα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και θα αυξάνουν, δηλαδή πιο αργά το σάκχαρο στο αίμα σου. Ορισμένες τέτοιες επιλογές πρωινού που μπορείς να έχεις είναι:
- Γάλα χαμηλό σε λιπαρά μαζί με δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς
- Φρυγανισμένο ψωμί ζέας με 1 αυγό ποσέ και λίγη ρόκα & τοματίνια
- Κεφίρ χαμηλό σε λιπαρά μαζί με βρώμη, μήλο και κανέλα
- Ομελέτα με λαχανικά και φρυγανιές ολικής άλεσης
- Ψωμί ολικής άλεσης με αμυγδαλοβούτυρο και φρέσκα μούρα
- Smoothie με γάλα αμυγδάλου, μήλο, μπανάνα, αμύγδαλα και κανέλα
Έξυπνο tipΣυνδύασε τη μαγική τριάδα σε κάθε σου γεύμα! Δοκίμασε να έχεις μία επιλογή από υδατάνθρακες, μία επιλογή τροφίμου που θα σου παρέχει την πρωτεΐνη για κορεσμό και μία επιλογή φυτικών ινών. Η επιπλέον ενυδάτωση και τα θρεπτικά συστατικά στο γεύμα σου θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς καλύτερα.
2. Αντί να φας λιγότερο, φάε πιο ποιοτικά!
Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό σου, κάτι που είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλουμε να συμβεί. Και αυτές τις ημέρες και σε κάθε άλλη περίπτωση!
Το σκεπτικό του να αφαιρέσεις γεύματα, ώστε να μπορέσεις να φας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή της πρωτοχρονιάς, είναι μία από τις χριστουγεννιάτικες συνήθειες και ένας τρόπος σκέψης που στην πραγματικότητα θα σε σαμποτάρει!
Και ήδη έχουμε αρκετούς εσωτερικούς σαμποτέρ στη διατροφή!
Μία οδηγία που θα σου φανεί χρήσιμη είναι το εξής:
Μισή ώρα περίπου πριν πας στο τραπέζι ή το ρεβεγιόν, απόλαυσε με το δικό σου χρόνο και ηρεμία ένα μικρό σνακ!
Ναι, ναι καλά διάβασες. Γεύμα πριν το γεύμα!
Με αυτό τον τρόπο, όταν θα φτάσεις στο τραπέζι, το στομάχι σου θα είναι λιγότερο άδειο και περισσότερο γεμάτο από ότι αν ήσουν χωρίς καθόλου γεύμα. Επίσης, με αυτό τον τρόπο το σάκχαρο στο αίμα σου θα βρίσκεται σε ισορροπία, με αποτέλεσμα να μπορείς να κάνεις πολύ καλύτερες επιλογές.
Αντί λοιπόν να σκεφτείς να «εξοικονομήσεις θερμίδες για απόψε», διάλεξε να έχεις ένα πλήρες πρωινό και μεσημεριανό γεύμα και, στη συνέχεια, πήγαινε στο βραδινό τραπέζι με σταθερά επίπεδα τα σακχάρου στο αίμα. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορείς να απολαύσεις καλύτερα το γεύμα σου, κατά τη διάρκεια του τραπεζιού, μα και φυσικά την παρέα σου!
3. Ρόφημα μέντας μετά το γεύμα
Κάθε φορά που θυμάμαι τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και τις χριστουγεννιάτικες συνήθειες, συνέχεια μου έρχονται στο νου ροφήματα και αφεψήματα και η μυρωδιά της κανέλλας. Συμβαίνει και σε εσένα αυτό;
Πώς θα σου φαινόταν φέτος να δοκιμάσεις τη γεύση του ροφήματος της μέντας;
Το ρόφημα της μέντας χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να βοηθήσει την πέψη. Μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά στην ανακούφιση του αερίου και του φουσκώματος στο στομάχι, καθώς ελαττώνει τους μυϊκούς σπασμούς και διευκολύνει την πεπτική διαδικασία. Μπορεί επίσης να μειώσει την καούρα και τη δυσπεψία.
Αποτελεί επίσης, ένα υπέροχο τρόπο να κλείσεις το γεύμα σου με ένα «γλυκό» ρόφημα χωρίς ζάχαρη! Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι αυτή η συνήθεια μετά το δείπνο αντικαθιστά πραγματικά την ανάγκη για γλυκό.
Αν λοιπόν, συνηθίζεις να έχεις «ένα γλυκάκι μετά το φαγητό», τότε δοκίμασε να έχεις φέτος ένα ρόφημα μέντας και παρατήρησε τη διαφορά, είναι μία από τις χριστουγεννιάτικες συνήθειες που αξίζει να έχεις.
Για εμένα αποτελεί το αγαπημένο μου «τελετουργικό υγείας & ευεξίας», όπως συχνά λέω για μετά το δείπνο.
Πέρα από τη συνήθεια, η μέντα θα βοηθήσει την πέψη σας, ενυδατώνοντας το σώμα σας και θα θρέψετε τις αισθήσεις σας.
Φυσικά, όπως και όλα τα βότανα, έτσι και η μέντα χρειάζεται να αποφεύγεται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως έλκος στομάχου, σε περιπτώσεις γαστρικής υπερέκκρισης, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή διαφραγματοκήλης, σε περιπτώσεις χολολιθίασης.
Μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά για τη μέντα, στο πλήρες άρθρο που έχω γράψει για τη μέντα.
4. Λίγους και καλούς, παρά πολλούς και αρνητικούς
Η υγεία μας είναι πολλά περισσότερο από ό, τι τρώμε. Είναι το τι σκεφτόμαστε, το τι κάνουμε, με ποιους ανθρώπους συναναστρεφόμαστε και το πώς λειτουργεί το σώμα μας!
Έτσι, λοιπόν όπως όλα γύρω μας σε αυτό το σύμπαν, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων αποτελούνται από ενέργεια που «κινείται» σε διαφορετικές συχνότητες.
Είναι αυτό που λένε, σύμφωνα με τη θεωρία του χάους, ότι το πέταγμα της πεταλούδας εδώ μπορεί να προκαλέσει σεισμό στην άλλη άκρη του πλανήτη.
Ας το κάνουμε όμως, πιο απλό για το πώς λειτουργεί στην ημέρα μας. Ένα παράδειγμα στους ανθρώπους είναι η ενέργεια της καρδιάς μας. Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) μπορεί να μετρήσει τα ηλεκτρικά σήματα που παράγονται από την καρδιά μας και εκτείνονται σε όλο μας το σώμα, μέσα και έξω.
Η κίνηση ή αλλιώς δόνηση λοιπόν, που παράγουμε ως άνθρωποι και ξεκινάει από την καρδιά μας δεν είναι ορατή, αν και είναι αισθητή από όλους και από όλα γύρω μας. Όταν ακούς τους ανθρώπους να μιλούν για «καλή ατμόσφαιρα» ή «θετική αύρα» ή «καλή και θετική ενέργεια», δεν είναι απλώς κάτι τέτοιο. Είναι στην πραγματικότητα «σήματα» που λαμβάνουμε και στέλνουμε ο ένας στον άλλον.
Από τη μία πλευρά, στιγμές μέσα στην ημέρα που σε κάνουν να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη, καλοσύνη, προσφορά, αγάπη, αφοσίωση στην υγεία και το γνήσιο ενδιαφέρον για άλλους ανθρώπους είναι δραστηριότητες που παράγουν υψηλής δόνησης ενέργεια.
Και όπως λέει ο νόμος της έλξης, ό,τι εκπέμπεις… έλκεις!
Από την άλλη πλευρά, πράγματα ή καταστάσεις μέσα στην ημέρα, όπως η αρνητική αυτοκριτική, η ανησυχία, οι ταπεινωτικές λέξεις προς τους άλλους ή και εσωτερικά στον εαυτό μας, τα κουτσομπολιά, είναι καταστάσεις που παράγουν χαμηλής δόνησης ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι μειώνουν τη ενέργειά μας και μας φέρνουν…και αντίστοιχους ανθρώπους γύρω σου!
Δραστηριότητες με θετική ενέργεια
Και σε αυτό το σημείο, ίσως και να αναρωτιέσαι πως μπορεί να συμβαίνει αυτό. Θυμήσου στο παρελθόν, στιγμές ή καταστάσεις που ενδεχομένως πέρναγες δύσκολα. Ποιοι άνθρωποι ήταν κοντά; Τι ενέργεια (θετική-αρνητική) είχαν;
Μπορείς βέβαια, να σκεφτείς και άλλους ανθρώπους που θαυμάζεις και να παρατηρήσεις τι ανθρώπους έχουν γύρω τους. Τι ενέργεια «εκπέμπουν»;
Ξέρεις… αυτό είναι το σημείο που θυμάμαι μία από τις αγαπημένες μου φράσεις που έλεγε ο Einstein, «Η δύναμη ελκύει πάντα ανθρώπους με χαμηλή ηθική».
Για παράδειγμα, φέτος τις γιορτές απόφυγε να ασχοληθείς με κουτσομπολιά, ταπεινωτικές λέξεις και άλλα αντίστοιχα, τα οποία έχουν πάντα χαμηλή δόνηση και είναι ιδιαίτερα ανεξέλεγκτα κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Αντί αυτών, επίλεξε να συμμετάσχεις σε δραστηριότητες υψηλότερης ενεργειακά δόνησης για να διατηρήσεις την Υγεία και την Ευεξία σου. Για παράδειγμα:
- γράψε 3 τουλάχιστον πράγματα ή καταστάσεις που είσαι ευγνώμων σήμερα
- κάνε διαλογισμό
- πήγαινε μία εκδρομή στη φύση (βουνό, θάλασσα, ό,τι σου αρέσει)
- βρες τουλάχιστον 10 χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου που σου αρέσουν
- πέρνα χρόνο με ανθρώπους που γελάτε και περνάς πραγματικά όμορφα μαζί τους
5. Κίνησε το σώμα σου
Η Κίνηση είναι μία από τις βασικές εκφράσεις ενέργειας του σώματος και γενικότερα, του συστήματος που λειτουργεί ο οργανισμός μας, ακόμα και σε βιοχημικό επίπεδο. Όταν θρέφουμε και προσφέρουμε οξυγόνο, πληροφορίες μέσω από τις 5 μας αισθήσεις και φυσικά, θρεπτικό φαγητό, το σώμα μας το μόνο που έχει να κάνει είναι:
- να “κινηθεί” και εσωτερικά μέσω του χτύπου της καρδιάς, της αναπνοής κ.α. τις βασικές δηλαδή λειτουργίες,
- να κινηθεί εξωτερικά μέσω της συμπεριφοράς μας, είτε με κινήσεις του σώματος (τη λεγόμενη γλώσσα σώματος), είτε ακόμα και κάνοντας εκφράσεις προσώπου, όπως ακόμα και το χαμόγελό μας.
Η ικανότητα λοιπόν, να κινούμαστε είναι η βάση του σώματός μας, καθώς μέσα από την κίνηση καταφέρνουμε τους καθημερινούς μας στόχους, δημιουργούμε, επικοινωνούμε και άλλα πολλά!
Έτσι, λοιπόν πριν σε πιέσεις που δεν πας γυμναστήριο, θυμήσου ότι μπορεί να μην πας γυμναστήριο (και ενδεχομένως, να μη χρειάζεται να πας), καθώς ξέρεις – και κατανοείς ακόμα περισσότερο τώρα – ότι η καθημερινή της κίνηση είναι πιο σημαντική από τη γυμναστική!
Αναρωτήσου λοιπόν:
– Πώς μπορώ να κινώ το σώμα μου;
– Μετά από μία ημέρα με λίγη φυσική δραστηριότητα, τι μπορώ να κάνω καλύτερα την επόμενη φορά;
– Μετά από μία ημέρα με πολύ φυσική δραστηριότητα, τι μπορεί να χρειάζεται το σώμα μου τώρα;
…και Συνδέσου με εσένα!
Οι ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών θα σου προσφέρουν, λοιπόν την ευκαιρία να κινήσεις το σώμα σου…αλλιώς! Περπάτησε για να αγοράσεις δώρα για τους αγαπημένους σου ανθρώπους, χόρεψε περισσότερο με την παρέα σου, βγάλε μεγαλύτερη βόλτα το σκύλο σου ή αξιοποίησε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο σου κάνοντας απλά… περισσότερα βήματα!
Συμπερασματικά
Μπορώ, φυσικά να συνεχίσω να γράφω πολλές συνήθειες που αξίζει να τις ξεκινήσεις ως χριστουγεννιάτικες συνήθειες και φυσικά, να παραμείνουν ως συνήθειες καθημερινότητας.
Γιατί, ξέρεις κάθε συμπεριφορά μας έχει θετική πρόθεση, οπότε τι καλύτερο να την ξεκινήσεις με την καλύτερη πρόθεση; Αυτή των Χριστουγέννων που γεμίζει Αγάπη, Ευγνωμοσύνη, Προσφορά, Ασφάλεια και Οικογένεια!
Βιβλιογραφία
Barker, P. (2019). The gift of less Christmas stress. Veterinary Record, 185(23), 736-737.
Robinson, P. G. (2018). Public Health at Christmas. Community dental health, 35(4), 195-196.
Ahner, H. (2019). Good Against Christmas Mood-Cultural Studies’ Readings of a Festival. Deutsche medizinische Wochenschrift (1946), 144(25), 1825-1829.