Παχυσαρκία: Άσκηση και ποιοτικός ύπνος βοηθούν στη διατήρηση της απώλειας βάρους
Η άσκηση βελτιώνει τον ύπνο και, μαζί, βοηθούν στη διατήρηση της απώλειας βάρους σε άτομα με παχυσαρκία, αποδεικνύει μια νέα μελέτη.
«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές που επηρεάζουν την ανάκτηση του χαμένου βάρους», δήλωσε η Signe Torekov, PhD, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία 2022 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Ο τρόπος που κοιμάται κάποιος, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην διατήρηση της επιθυμητής απώλειας βάρους», δήλωσε σχετικά.
Σχολιάζοντας ο Christopher E. Kline, PhD, από το Πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι τα ευρήματα “ενισχύουν την πιθανότητα για το εάν η παρέμβαση στον ύπνο μετά την απώλεια βάρους, θα βοηθούσε στη διατήρηση της απώλειας βάρους“, αν και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα ήταν μια δευτερεύουσα ανάλυση μελέτης και έτσι δεν μπορούσε να εξαχθεί αιτιότητα. «Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η διάρκεια δεν είναι πάντα η διάσταση του ύπνου που σχετίζεται περισσότερο με την καλύτερη απώλεια βάρους», είπε στο Medscape Medical News, σχολιάζοντας το γεγονός ότι «η άσκηση φαινόταν να βελτιώνει περισσότερο την ποιότητα του ύπνου».
Σύμφωνα με μελέτη του 2021, ο χρόνος του ύπνου και η κανονικότητα της ώρας του πρωινού ξυπνήματος ήταν οι ισχυρότεροι προγνωστικοί παράγοντες απώλειας βάρους – όχι η διάρκεια του ύπνου. Ο Ihuoma Eneli, MD, του Κέντρου για Υγιές Βάρος και Διατροφή στο Nationwide Children’s Hospital, Columbus, Ohio, δήλωσε ωστόσο, ότι τόσο η διάρκεια όσο και η ποιότητα του ύπνου πρέπει να ληφθούν υπόψη.
«Στον τομέα της παχυσαρκίας, αναγνωρίζουμε ότι μαζί με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος είναι μια βασική συμπεριφορά που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση. Στο κέντρο μας, κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας και της ποιότητας, του πόσες φορές ο ασθενής ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς και την υγιεινή του ύπνου», είπε.
Η ποιότητα ή η ποσότητα ύπνου κάνει τη διαφορά;
Τα δεδομένα αντλήθηκαν από μια δευτερεύουσα ανάλυση της δοκιμής S-LITE, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη στην οποία 195 ενήλικες με παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος [ΔΜΣ], 32-43 kg/m2) ακολούθησαν μια 8 εβδομάδων, 800 θερμίδων /ημέρα δίαιτα και έχασαν κατά μέσο όρο το 12% του σωματικού τους βάρους.
Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια τυχαιοποιήθηκαν σε ένα 12μηνο πρόγραμμα συντήρησης απώλειας βάρους με: Α) ένεση εικονικού φαρμάκου (49 συμμετέχοντες), Β) ημερήσια ένεση 3 mg του αγωνιστή GLP-1 λιραγλουτίδη- liraglutide (49) Γ) τέσσερις συνεδρίες άσκησης την εβδομάδα (48) Δ) συνδυασμό λιραγλουτίδης συν άσκηση (49).
Eπιταχυνσιόμετρα (accelerometers) χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της διάρκειας ύπνου πριν και μετά τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων και στις 26 και 52 εβδομάδες διατήρησης βάρους, ενώ το ερωτηματολόγιο Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της ποιότητας ύπνου κατά τον έλεγχο, την έναρξη και το τέλος της μελέτης.
Μετά την αρχική απώλεια βάρους, οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με τη μέση διάρκεια ύπνου τους (κάτω/πάνω από 6 ώρες/νύχτα) ή την ποιότητα του ύπνου (κάτω/πάνω από βαθμολογία PSQI 5, με πάνω από 5 να σημαίνει κακό ύπνο). Τα αποτελέσματα μετά το, χαμηλής θερμιδικής δίαιτας, μέρους της μελέτης έδειξαν ότι η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου βελτιώθηκαν κατά 0,8 συνολική βαθμολογία PSQI και 17 λεπτά/νύχτα (P < 0,0001), αντίστοιχα.
Στη συνέχεια, μετά από έναν χρόνο της φάσης διατήρησης απώλειας βάρους, οι συμμετέχοντες σε ομάδες με άσκηση διατήρησαν τις βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου που επιτεύχθηκε από τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων, ενώ εκείνοι στις ομάδες που δεν ασκούνταν, έχασαν μέρος του οφέλους που κέρδισαν (μέση διαφορά μεταξύ των ομάδων : 1 βαθμολογικός βαθμός PSQI, P = 0,02).
Η θεραπεία με λιραγλουτίδη δεν είχε σημαντική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου.
Όσον αφορά τη διάρκεια του ύπνου, μετά από 1 έτος της φάσης διατήρησης απώλειας βάρους, ο ΔΜΣ αυξήθηκε κατά 1,4 kg/m2 σε συμμετέχοντες με λιγότερες από 6 ώρες/νύχτα ύπνο σε σύγκριση με εκείνους με 6-7 ώρες/νύχτα ύπνο (P = 0,02) . Η διάρκεια του ύπνου δεν επηρεάστηκε από την άσκηση ή τη λιραγλουτίδη.
Τα άτομα που είχαν κακή ποιότητα ύπνου αύξησαν επίσης τον ΔΜΣ τους κατά 1,2 kg/m2 (P =,01) σε σύγκριση με τους καλής ποιότητας ύπνους κατά τη διάρκεια της φάσης συντήρησης ενός έτους.
ECO 2022. Presented May 3-7, 2022. Poster PO3.26.