Έρευνα: Το φολικό οξύ στο επιτραπέζιο αλάτι προλαμβάνει γενετικές ανωμαλίες
Eρευνητές απέδειξαν για πρώτη φορά σε μια επιτόπια μελέτη, ότι η χρήση ιωδιούχου επιτραπέζιου αλατιού ενισχυμένου με φολικό οξύ μπορεί να αποτρέψει πολλαπλές σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.
Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες πόσο σημαντικό είναι για μία γυναίκα να έχει αρκετό φολικό οξύ στον οργανισμό της πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την πρόληψη σοβαρών γενετικών ανωμαλιών, όπως η δισχιδής ράχη και η ανεγκεφαλία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όλες τις γυναίκες να λαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος καθημερινά, από τη στιγμή που θα αρχίσουν τις προσπάθειες να συλλάβουν έως και τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.
Ο υποχρεωτικός εμπλουτισμός βασικών τροφίμων με φολικό οξύ είναι ένας οικονομικά αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος έλλειψης φολικού οξέως.
Τον Μάιο του 2023, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε ψήφισμα που προωθεί τον εμπλουτισμό των τροφίμων με φολικό οξύ για να επιταχύνει την πρόληψηςτης δισχιδούς ράχης και άλλων γενετικών ανωμαλιών που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος στη μητέρα στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.
Ωστόσο, περίπου 260.000 μωρά παγκοσμίως (περίπου 20 ανά 10.000 γεννήσεις) εξακολουθούν να γεννιούνται με δισχιδή ράχη ή ανεγκεφαλία, με αποτέλεσμα πολλούς θνησιγενείς τοκετούς, τερματισμό εγκυμοσύνης και θανάτους βρεφών και μικρών παιδιών.
Το φολικό οξύ έχει προστεθεί υποχρεωτικά σε βασικά σιτηρά σε περίπου 65 χώρες. Δυστυχώς όμως, περισσότερες από 100 χώρες δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τον εμπλουτισμό είτε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης είτε λόγω περιορισμένης ικανότητας για μεγάλης κλίμακας εμπλουτισμό των βασικών σιτηρών.
Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, στην οποία συνεργάστηκαν Αμερικανοί και Ινδοί ερευνητές, δείχνουν ότι υπάρχει μία λύση, την οποία μάλιστα έχουν ήδη πολλοί άνθρωποι στα τραπέζια τους.
Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι η ανάμειξη φολικού οξέος με ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι (το οποίο διατίθεται στο εμπόριο) με βάση την υπάρχουσα μέση ημερήσια κατανάλωση αλατιού, αύξησε τα επίπεδα φολικού ορού μεταξύ των συμμετεχόντων σε επίπεδα που θεωρούνται απαραίτητα για την πρόληψη της δισχιδούς ράχης και της ανεγκεφαλίας.
Η αύξηση ήταν σημαντική. Διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά φολικού οξέως βελτιώθηκαν κατά 3,7 φορές μετά από χρήση ιωδιούχου αλατιού με φολικό οξύ για περίοδο τεσσάρων μηνών.
“Αποδείξαμε ότι το φολικό οξύ μπορεί να εισέλθει στο αίμα μέσω του αλατιού”, είπαν οι ερευνητές. Η ενίσχυση του αλατιού είναι φθηνή λύση και ότι είναι πολύ εύκολο να προστεθεί η ποσότητα φολικού οξέος που απαιτείται για να σωθούν ζωές, εξήγησαν.
Μπορεί απλώς να κιτρινίσει λίγο το αλάτι, κάτι που δεν ενόχλησε τις συμμετέχουσες στη μελέτη. Ξέρουμε ότι είναι αποτελεσματικό, είπαν οι ερευνητές και τόνισαν ότι με αυτόν τον απλό τρόπο μπορούν να προληφθούν γενετικές ανωμαλίες που δεν θεραπεύονται.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον το 50% των σημερινών παγκόσμιων κρουσμάτων δισχιδούς ράχης θα είχαν αποφευχθεί εάν τα κύρια, ήδη στο ιωδιούχο αλάτι προσέθεταν φολικό οξύ.
Διαβάστε περισσότερα για την έρευνα εδώ
Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.