Αποκλειστικός θηλασμός και προτίμηση για λαχανικά
Περισσότερος αποκλειστικός θηλασμός μεταφράζεται σε μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών αργότερα
Μία πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική έρευνα δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition. Καναδοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο Πληθυσμιακής Υγείας της Οτάβα θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην διάρκεια αποκλειστικού θηλασμού και την κατανάλωση λαχανικών αργότερα, σε παιδιά ηλικίας 4 ετών, ανεξάρτητα από παράγοντες που παραδοσιακά συσχετίζονται με την πρόσληψη λαχανικών στα παιδιά.
Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα παιδιών του Κεμπέκ στον Καναδά (1549 παιδιά), γεννημένων το 1998, εξετάστηκε με διαδοχικές συνεντεύξεις των γονιών (και πατέρα και μητέρας) και συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με το μοτίβο διατροφής τους και τις συμπεριφορές κατανάλωσης τροφής.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, παιδιά των οποίων οι μητέρες κατείχαν πτυχίο πανεπιστημίου είχαν 9 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καταναλώνουν δύο ή παραπάνω μερίδες λαχανικών την ημέρα στην ηλικία των 4 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά μητέρων που δεν έβγαλαν το λύκειο. Επίσης, παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά για τρεις μήνες ή παραπάνω είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να καταναλώνουν δύο ή περισσότερες μερίδες λαχανικών την ημέρα σε σύγκριση με παιδιά που δεν θήλασαν καθόλου ή δεν θήλασαν αποκλειστικά ούτε για τρεις μήνες.
Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ο αποκλειστικός θηλασμός για τουλάχιστον τρεις μήνες προβλέπει την μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών κατά την προσχολική ηλικία.
Το μητρικό γάλα προσφέρει ποικιλία στα γευστικά ερεθίσματα του βρέφους και αλλάζει γεύση και σύσταση ανάλογα με το τι τρώει η μητέρα, σε αντίθεση με την γευστική μονοτονία της φόρμουλας. Με αυτόν τον τρόπο πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά γίνονται πιο δεκτικά αργότερα να δοκιμάσουν και να προτιμούν υγειινές τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά. Αυτό είναι κάτι που βιώνω κάθε μέρα στο ιατρείο μου, πιθανώς πιο έντονα από τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας, η οποία δεν έκανε διαβάθμιση για βρέφη που θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον 6 μήνες, για βρέφη που θήλασαν για τουλάχιστον 12 μήνες και για παιδιά που συνεχίζουν να θηλάζουν μετά τον χρόνο. Κατά την εμπειρία μου, πολλά παιδιά που ανήκουν στις παραπάνω τυχερές ομάδες επιδεικνύουν μια εκπληκτική προτίμηση σε υγειινές τροφές. Πολλά παιδιά που θηλάζουν για καιρό φαίνεται να αγαπούν τα πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά, να μην ενδιαφέρονται για υπερβολικά γλυκές γεύσεις, να αγαπούν πολύ το λεμόνι, τα πορτοκάλια κα γενικώς τα ξινά. Είμαι σίγουρος ότι μελλοντικές έρευνες θα αποδείξουν ακόμα πιο έντονες συσχετίσεις του μητρικού θηλασμού με υγειινή διατροφή του παιδιού κατά τα επόμενα χρόνια.
Τέλος πρέπει να αναφέρω ότι, βλέποντας το πράγμα αντίστροφα – όπως θα έπρεπε να κάνουμε και όπως είναι η πραγματικότητα – , δεν είναι τόσο ο θηλασμός προστατευτικός παράγοντας για σωστές επιλογές διατροφής των παιδιών μας αργότερα, αλλά είναι η βρεφική διατροφή με τεχνητό γάλα ένας παράγοντας κινδύνου για διατροφικές δυσκολίες και στασιμότητα διατροφικής ανάπτυξης σε όλη την προσχολική ηλικία, για αποφυγή λαχανικών και φρούτων, για υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών, για εθισμό στην ζάχαρη και στην γευστική μονοτονία.
Πηγή: Burnier D et al. Exclusive breastfeeding duration and later intake of vegetables in preschool children. Eur J Clin Nutr. 2011;65(2):196-202.
Photo by Farhad Ibrahimzade on Unsplash