Συμβουλές Για Ασφαλές Τρέξιμο Στην Πόλη

Συμβουλές Για Ασφαλές Τρέξιμο Στην Πόλη Facebooktwitterpinterest

Το τρέξιμο είναι καθολικώς αποδεκτό ότι είναι ένας καλός τρόπος άσκησης γυμνάζοντας ταυτοχρόνως τις περισσότερες μυϊκές ομάδες του σώματός μας. Για να ξεκινήσει κάποιος το τρέξιμο δύο πράγματα χρειάζονται: ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια και κυρίως καλή διάθεση. Εκτός του  ότι αποτελεί έναν καλό τρόπο εκγύμνασης, έρευνες έχουν ταυτίσει το τρέξιμο με την καταπολέμηση του άγχους, ακόμη και της κατάθλιψης. Πώς όμως μπορούμε να επιτύχουμε ένα ασφαλές τρέξιμο στην πόλη μας;

Παρακάτω θα βρείτε τις σημαντικότερες συμβουλές:

Προσέξτε τις επιφάνειες που τρέχετε

Οι επιφάνειες τρεξίματος θα πρέπει να επιλέγονται με προσοχή. Το συνεχές τρέξιμο με κλίση του εδάφους (ανηφόρες, κατηφόρες) καταπονεί ιδιαίτερα τις αρθρώσεις και τους μύες λόγω του αυξημένου φορτίου που δέχονται. Ιδανική λύση είναι η επιλογή επίπεδων επιφανειών.

Μεταφέρετε μαζί σας τα απαραίτητα

Όταν πηγαίνετε για τρέξιμο, μεταφέρετε μαζί σας όσο το δυνατόν τα πιο απαραίτητα αντικείμενα όπως κλειδιά, χρήματα  και το κινητό σας τηλέφωνο. Επίσης, αν η διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσετε είναι μεγάλη μπορείτε να έχετε μαζί σας λίγη τροφή, την ταυτότητά σας και την κάρτα μετακινήσεών σας.

Σταδιακή αύξηση της έντασης

Αν έχετε θέσει κάποιον στόχο, αυτός θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός και ανάλογος της φυσικής σας κατάστασης. Η έντονη και απότομη καταπόνηση του σώματος, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει. Το σώμα σας, ειδικά αν είστε αρχάριος, θα υποστεί σοκ και θα είναι πιο επιρρεπές στους τραυματισμούς. Η επίτευξη του στόχου σας θα πρέπει να είναι σταδιακή.

Σωστή προθέρμανση

Η σωστή προθέρμανση είναι το Α και το Ω για ένα ασφαλές τρέξιμο. Τόσο η προθέρμανση, όσο και η αποθεραπεία είναι πολύ σημαντικές και για την αποφυγή τραυματισμών. Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης μπορείτε να κάνετε δυναμικό stretching, που ουσιαστικά αποτελεί τη μίμηση των κινήσεων στο τρέξιμο, αλλά και βαθιά καθίσματα. Η σωστή προθέρμανση προετοιμάζει τους μυς και τις αρθρώσεις σας και θα είναι ευεργετική κατά το τρέξιμό σας.

Μείνετε πάντα ενυδατωμένοι

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Ένα μπουκαλάκι νερό ή ένα ενεργειακό ποτό είναι ιδανικές λύσεις για την ενυδάτωσή σας.

Ντυθείτε κατάλληλα

Η ένδυση είναι πολύ σημαντική για τους δρομείς και ειδικότερα για τους δρομείς της πόλης. Αρχικά, για ένα ασφαλές τρέξιμο στην πόλη θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί τα κατάλληλα υποδήματα. Τα σωστά υποδήματα θα προστατεύσουν τα πόδια σας και θα κάνουν το τρέξιμό σας πιο ευχάριστο. Επιπροσθέτως, το τρέξιμο στην πόλη επιβάλει συγκεκριμένους κανόνες  ντυσίματός προκειμένου να είστε ασφαλείς. Η επιλογή των σωστών ρούχων είναι πολύ σημαντική, αφού θα πρέπει να φοράτε ρούχα έντονων χρωμάτων, για να είστε ορατοί τόσο στους οδηγούς, όσο και στους πεζούς. Ειδικότερα, αν τρέχετε τη νύχτα καλό θα είναι να φοράτε και ανακλαστικά ρούχα.

Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες

Το ασφαλές τρέξιμο στην πόλη συνεπάγεται ότι ως δρομείς θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αποφύγετε τη χρήση ακουστικών και τους πολυσύχναστους δρόμους. Επίσης, όταν επιλέγετε να τρέξετε σε κάποιο πεζοδρόμιο τρέξτε στην αντίθετη φορά από αυτή που ακολουθούν τα αμάξια. Τέλος, επιλέξτε τις σωστές ώρες, αποφεύγοντας  τις ώρες αιχμής, όπου υπάρχουν έντονες εκπομπές καυσαερίων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.