Ψηλά Τακούνια & Προβλήματα Στα Πόδια: Τι Πρέπει Να Προσέχετε

Ψηλά Τακούνια & Προβλήματα Στα Πόδια: Τι Πρέπει Να Προσέχετε Facebooktwitterpinterest

Τα ψηλά τακούνια χαρίζουν στις γυναίκες επιπλέον αυτοπεποίθηση και καλοσχηματισμένα πόδια, όμως δεν είναι τόσο αθώα. Τα ψηλά τακούνια έχει αποδειχθεί ότι δημιουργούν προβλήματα στα πόδια και όχι μόνο. Η συχνή χρήση των ψηλών τακουνιών, δηλαδή άνω των 5 πόντων, μπορεί να προκαλέσει μια πληθώρα ορθοπαιδικών προβλημάτων, τα οποία εκθέτονται παρακάτω.

Τι προβλήματα παρουσιάζουν τα πόδια τα ψηλά τακούνια;

  • Εμφάνιση κάλων: τα ψηλά τακούνια ευθύνονται για την εμφάνιση κάλων στα γυναικεία πόδια. Οι κάλοι εμφανίζονται στο πέλμα, στην περιοχή των κεφαλών των μεταταρσίων, εξαιτίας της αυξημένης πίεσης που δέχεται η συγκεκριμένη περιοχή  του ποδιού όταν η πτέρνα είναι υπερυψωμένη. Οι κάλοι είναι επώδυνοι, δυσχεραίνουν την βάδιση και κάποιες φορές μπορεί να χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.
  • Κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος): η συνηθέστερη αιτία για το κότσι του ποδιού είναι η συχνή χρήση στενών και ψηλών παπουτσιών. Το κότσι είναι η πιο συχνή παραμόρφωση του ποδιού και πρόκειται στην ουσία για την παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου το οποίο στρέφεται προς τα έξω, δηλαδή προς τα υπόλοιπα δάκτυλα του ποδιού. Προκαλεί, εκτός από αισθητικά προβλήματα, πόνο στην περιοχή αλλά και δυσκολία στη βάδιση. Σε μεγάλες παραμορφώσεις και σε επίμονα συμπτώματα η οριστική λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση με διορθωτικές οστεοτομίες του μεγάλου δακτύλου.
  • Σφυροδακτυλία: η συχνή χρήση ψηλών παπουτσιών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σφυροδακτυλίας. Η σφυροδακτυλία είναι η πάθηση κατά την οποία τα δάκτυλα του ποδιού κάμπτονται. Τα δάκτυλα συμπιέζονται για να χωρέσουν στον στενό χώρο των ψηλοτάκουνων παπουτσιών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα  τη μόνιμη παραμόρφωσή τους σε θέση κάμψης. Σε περιπτώσεις που προκαλούν έντονα συμπτώματα στην ασθενή, η σφυροδακτυλία αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
  • Νεύρωμα Morton: Πρόκειται για φλεγμονή του πελματιαίου νεύρου το οποίο παγιδεύεται ανάμεσα στις κεφαλές των μεταταρσίων  και πίεζεται σαν σε “μέγγενη” λόγω της στενότητας  που υπάρχει στο πρόσθιο μέρος των τακουνιών. Η συνήθης εντόπιση του νευρώματος Morton και επομένως και ο πόνος στο πόδι αφορά στη μεσοδακτύλια πτυχή μεταξύ 2ου και 3ου μεταταρσίου και κάποιες φορές μεταξύ του 3ου και 4ου. Ο πόνος στο πέλμα είναι συνήθως  οξύς σαν κάψιμο και δυσχεραίνει σημαντικά τη βάδιση ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει και αίσθηση μούδιασματος στα δάκτυλα των ποδιών. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης του πελματιαίου νεύρου η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Ψηλά τακούνια και προβλήματα στο υπόλοιπο σώμα

Όπως προαναφέρθηκε, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια οφείλονται για μια σειρά προβλημάτων στα πόδια των γυναικών. Εκτός όμως από τα πόδια, μπορεί να επηρεάσουν και άλλα σημεία του σώματος.

Όπως είναι φυσικό η χρήση τους επιβαρύνει τα γόνατα, τις γάμπες, την πλάτη, αλλά και τη μέση. Τα γόνατα, αν και είναι από τις αρθρώσεις που καταπονούνταιι καθημερινά από διάφορες δραστηριότητες, τα ψηλοτάκουνα έρχονται να τα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο. Το βάδισμα με τακούνια προκαλεί αλλαγή στο κέντρο βάρους μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση επιπλέον φορτίου στα γόνατα και τη σταδιακή φθορά τους που μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα στο γόνατο ή να επιβαρύνει μια ήδη υπάρχουσα αρθρίτιδα.

Επίσης, πολλές γυναίκες που φορούν ψηλοτάκουνα παραπονιούνται ότι έχουν πόνο στη μέση, στην πλάτη στα ισχία και στις γάμπες. Η προσπάθεια των γυναικών να ισορροπήσουν πάνω στα αγαπημένα τους ψηλοτάκουνα με την πτέρνα υπερυψωμένη, αλλάζει την αξονική φόρτιση όλου του σκελετού επιβαρύνοντας τις εν λόγω περιοχές.

Συμπερασματικά

Όλες οι γυναίκες πρέπει να είναι επιφυλακτικές με τη χρήση τακουνιών. Η χρήση τους δίνει πόντους κομψότητας και αυτοπεποίθησης, όμως αφαιρεί πόντους υγείας. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμεριστούν τελείως. Για καθημερινή χρήση θα πρέπει να επιλέγονται όχι πολύ ψηλά παπούτσια, με φαρδύ μπροστινό μέρος ενώ τα ψηλοτάκουνα τακούνια θα πρέπει να περιορίζονται μόνο για ιδιαίτερες κοινωνικές περιστάσεις.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.