Πώς Να Επιλέξετε Τα Κατάλληλα Αθλητικά Παπούτσια

Πώς Να Επιλέξετε Τα Κατάλληλα Αθλητικά Παπούτσια Facebooktwitterpinterest

Η επιλογή του σωστού αθλητικού παπουτσιού δεν είναι απλή υπόθεση. Οι επαγγελματίες αθλητές θεωρούν τα καλά αθλητικά παπούτσια ως «επένδυση» για τις επιδόσεις τους.  Όπως, πριν το ξεκίνημα οποιασδήποτε δραστηριότητας, ελέγχουμε αν διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία ή υλικά, έτσι συμβαίνει και στην άθληση.

Η κακή επιλογή αθλητικών παπουτσιών κάνει την άσκηση λιγότερο αποδοτική και επίσης μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Επομένως, τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια είναι βασική προϋπόθεση για οποιοδήποτε είδος άσκησης ή δραστηριότητάς μας μέσα στην ημέρα.

Κατάλληλα αθλητικά παπούτσια και αθλήματα

Η επιλογή του αθλητικού σας παπουτσιού εξαρτάται πρωτίστως από το άθλημα που θα επιτελέσετε. Ωστόσο παράγοντες που συνθέτουν το ξεχωριστό προφίλ του κάθε αθλουμένου όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, ο τρόπος βάδισης, η μορφολογία του ποδιού αλλά ακόμη και περιβαλλοντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εποχή που επιτελείται μία δραστηριότητα και με τις καιρικές συνθήκες πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν. Στο εμπόριο υπάρχει μια τεράστια ποικιλία αθλητικών παπουτσιών που μπορούν να στηρίξουν επαρκώς τα πόδια σας, όταν αθλείστε, αφού κατά την άθληση οι φορτίσεις που δέχονται είναι αυξημένες. Σε γενικές γραμμές, το κατάλληλο αθλητικό παπούτσι για εσάς είναι αυτό που παρέχει πλήρη στήριξη και σταθερότητα στο πόδι σας, ανεξαρτήτως της μορφολογίας του.

Κατάλληλα αθλητικά παπούτσια και είδος δραστηριότητας

Όπως προαναφέρθηκε, η επιλογή του παπουτσιού έχει να κάνει πρωτίστως με το είδος της δραστηριότητας που θέλουμε να συμμετάσχουμε. Ειδικότερα:

  • Τρέξιμο: η επιλογή αθλητικών παπουτσιών για τρέξιμο είναι ίσως η πιο περίπλοκη επιλογή. Tα παπούτσια τρεξίματος κατηγοριοποιούνται σε παπούτσια για τρέξιμο σε δρόμο και σε παπούτσια για τρέξιμο σε μονοπάτια, όπου δεν είναι ασφαλτοστρωμένα. Το μέρος που πρόκειται να τρέξουμε επηρεάζει την επιλογή μας. Πιο συγκεκριμένα, τα αθλητικά παπούτσια για δρόμο είναι ελαφριά και μαλακά, για να απορροφούν τους κραδασμούς που δέχονται τα πόδια μας από το σκληρό έδαφος. Αντίθετα, για το τρέξιμο σε μονοπάτια τα ιδανικά αθλητικά είναι αυτά που έχουν σκληρή εξωτερική σόλα, η οποία συμβάλλει ταυτόχρονα στην προστασία του πέλματος.
  • Αθλήματα γηπέδου: στα αθλήματα γηπέδου συγκαταλέγονται αθλήματα όπως το μπάσκετ, το τένις και το βόλεϊ. Τα προαναφερθέντα αθλήματα απαιτούν πολλές πλευρικές κινήσεις του πέλματος, οπότε απορρίπτονται τα παπούτσια με σκληρή σόλα. Το κατάλληλο παπούτσι για το μπάσκετ είναι αυτό που φτάνει να καλύπτει τον αστράγαλο. Το ύψος αυτό είναι ιδανικό, αφού μπορεί να παρέχει την κατάλληλη στήριξη κατά την προσγείωση από τα άλματα. Για το τένις και το βόλεϊ ιδανικά είναι παπούτσια που μπορούν να προσφέρουν ευελιξία κινήσεων.
  • CrossFit & Αεροβική άσκηση: σε αυτού του τύπου αθλητικές δραστηριότητες καλό είναι να επιλέγετε αθλητικά παπούτσια ελαφριά με μεγάλη αντικραδασμική προστασία.
  • Περπάτημα: αν χρειάζεστε ένα αθλητικό παπούτσι το οποίο θα είναι ιδανικό για περπάτημα, η επιλογή είναι αρκετά εύκολη. Μπορείτε να επιλέξετε ένα ελαφρύ παπούτσι με καλή απορρόφηση των κραδασμών.

Άλλα κριτήρια επιλογής κατάλληλων αθλητικών παπουτσιών

Εκτός από το άθλημα, κριτήρια επιλογής για τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια αποτελούν τα παρακάτω:

Ηλικία

Σωματικό βάρος

  • Μέγεθος του ποδιού
  • Σχήμα του ποδιού
  • Τρόπος βάδισης
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες (έδαφος, εποχή, καιρικές συνθήκες κ.τ.λ)

Το σχήμα του ποδιού μας εξαρτάται από το μέγεθος της καμάρας του πέλματος. Πιο συγκεκριμένα, τα πόδια χωρίζονται σε:

  • Φυσιολογικά πόδια: είναι τα πόδια που στο πελματικό τους αποτύπωμα η γραμμή που ενώνει τη φτέρνα με το πέλμα δεν ξεπερνά τα 2 εκατοστά.
  • Πόδια με μεγάλη καμάρα: σε αυτή την περίπτωση η γραμμή που ενώνει τη φτέρνα με το πέλμα είναι αρκετά λεπτή και ίσως να διακόπτεται σε κάποια σημεία.
  • Επίπεδα πόδια: πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου η γραμμή ένωσης φτέρνας και πέλματος είναι πολύ φαρδιά, αφήνοντας ένα αποτύπωμα που μοιάζει με τη σόλα του παπουτσιού.

Τέλος, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν την αγορά τους ότι τα αθλητικά παπούτσια συνήθως φοριούνται με χοντρές κάλτσες. Επίσης, πριν επιλέξετε, μην ξεχνάτε ότι τα πόδια μας πρήζονται ελαφρώς κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ποιος μπορεί να με βοηθήσει να επιλέξω τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια;

Οι πωλητές στα μαγαζιά αθλητικών ειδών στις μέρες μας γνωρίζουν αρκετά για την «επιστήμη» του σωστού αθλητικού παπουτσιού και μπορούν να σας δώσουν μία γενική κατευθυντήρια γραμμή ως προς την επιλογή του κατάλληλου αθλητικού σας υποδήματος. Ωστόσο ο πλεόν εξειδικευμένος για το σκοπό αυτό είναι ο ορθοπαιδικός μετά από εξέταση  της μορφολογίας του ποδιού και του τρόπου της βάδισής σας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.