Δεκαπλάσιος ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών για τις γυναίκες με ενδομητρίωση

Facebooktwitterpinterest

Μια μελέτη ορόσημο Αμερικανών ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με σοβαρή ενδομητρίωση είναι 10 φορές πιο πιθανό να πάθουν καρκίνο των ωοθηκών, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έχουν τη νόσο.

Οι Αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν μία μεγάλη βάση δεδομένων με στοιχεία υγείας για τους κατοίκους της Γιούτα, το οποίο υπάρχει στο Huntsman Cancer Institute.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μια αιτιολογική σχέση μεταξύ της ενδομητρίωσης και του καρκίνου των ωοθηκών. Τώρα οι  ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να αναλύσουν με ακρίβεια τη σχέση διαφορετικών τύπων ενδομητρίωσης από τα αρχεία 78.000 γυναικών με υποτύπους καρκίνου των ωοθηκών.

Πρόκειται για σημαντικά ευρήματα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την κλινική φροντίδα γυναικών με σοβαρή ενδομητρίωση. Οι ασθενείς θα ωφεληθούν από την παροχή συμβουλών σχετικά με τον κίνδυνο και την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών.

Μία καθηγήτρια αμερικανικού πανεπιστημίου έκανα έρευνα για την ενδομητρίωση και δύο άλλοι καθηγητές ερευνούσαν τον καρκίνο των ωοθηκών. Οι τρεις καθηγητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα από τις δύο μελέτες και έτσι προέκυψε αυτή η πολύ σημαντική ανάλυση για τη σύνδεση των δύο παθήσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που πάσχουν από πιο σοβαρούς τύπους ενδομητρίωσης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών τύπου Ι.

«Βρήκαμε 19 φορές αυξημένο κίνδυνο, δηλαδή περίπου όπως είναι η σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα! Ως επιδημιολόγος, το να βλέπεις τέτοιους αριθμούς είναι πραγματικά εντυπωσιακό», είπε ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες με οποιοδήποτε είδος ενδομητρίωσης έχουν 4,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών σε σύγκριση με εκείνες που πάσχουν από αυτή τη γυναικολογική ασθένεια. Έχουν επίσης πάνω από 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών τύπου Ι, ο οποίος καθυστερεί να αναπτυχθεί αλλά δεν ανταποκρίνεται καλά στη χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ο καρκίνος των ωοθηκών έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 50%.

«Το μεγάλο ερώτημα για τις γυναίκες είναι «τι μπορώ να κάνω για αυτό;». Τα ευρήματα των Αμερικανών ερευνητών θα επιτρέψουν στις γυναίκες να «ζυγίζουν» σε τι είδους θεραπείες θα μπορούσαν να υποβληθούν για να αποφύγουν κάθε είδους ασθένεια στο μέλλον. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμένα να δίνω στις γυναίκες τις σωστές πληροφορίες και στη συνέχεια να μπορούν να λαμβάνουν κοινές αποφάσεις με τον γιατρό τους», είπε ο ένας εκ των καθηγητών.

Ως προληπτικό μέτρο, οι γυναίκες με ενδομητρίωση θα μπορούσαν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της υστερεκτομής ή της αφαίρεσης των ωοθηκών. Οι ερευνητές λένε πάντως ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να φανεί αν όντως αυτή είναι η σωστή «οδός».

«Μπορεί να χρειαστούν μόνο μερικές κλινικές μελέτες ή μελέτες εφαρμογής για να καταλάβουμε πώς τα ευρήματά μας μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα από τους γιατρούς και τους ασθενείς τους», είπαν οι ερευνητές.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια στην οποία ο ιστός της επένδυσης της μήτρας (του ενδομητρίου) αναπτύσσεται σε άλλο σημείο της πυέλου (λεκάνης), δημιουργώντας βλάβες στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή πίσω από τη μήτρα. Υπολογίζεται ότι η 1 στις 10 γυναίκες πάσχουν από ενδομητρίωση και πάρα πολλές δεν το γνωρίζουν, καθώς η διάγνωσή της είναι δύσκολη και χρειάζεται ένας πεπειραμένος ιατρός για να βεβαιωθεί ότι τα συμπτώματα οφείλονται στην ενδομητρίωση και όχι σε κάποια άλλη γυναικολογική πάθηση. Συχνά η ενδομητρίωση προκαλεί χρόνιο πόνο και υπογονιμότητα.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη ενδομητρίωσης. Η επιφανειακή ενδομητρίωση παρατηρείται κυρίως στη βλεννογόνο μεμβράνη γύρω από την πυελική κοιλότητα. Πιο σοβαρές μορφές εντοπίζονται ως κύστεις εντός των ωοθηκών (που ονομάζονται ενδομητριώματα) και η εν τω βάθει ενδομητρίωση, η οποία επηρεάζει τα όργανα κοντά στη μήτρα, όπως τις ωοθήκες, την ουροδόχο κύστη και το έντερο.

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2821194

Ιάκωβος Σούσης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.