Η διάγνωση της κοιλιοκάκης με ορολογικές εξετάσεις

Facebooktwitterpinterest

Ένας τίτλος IgA-tTG ιστικής τρανσγλουταμινάσης μεγαλύτερος από 10 φορές το ανώτερο όριο του φυσιολογικού έχει πολύ υψηλή θετική προγνωστική αξία.

Επί του παρόντος, η κοιλιοκάκη διαγιγνώσκεται χρησιμοποιώντας τόσο ορολογικές εξετάσεις (αξιολόγηση IgA ιστικής τρανσγλουταμινάσης [IgA-tTG]) όσο και βιοψία δωδεκαδακτύλου. Ωστόσο, μπορεί μια προσέγγιση χωρίς βιοψία, που χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε παιδιά, να είναι κατάλληλη για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης και σε ενήλικες;

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετανάλυση 18 μελετών που αφορούσαν 12.000 ασθενείς με υποψία κοιλιοκάκης και εξέτασαν την ακρίβεια των επιπέδων IgA-tTG ≥ 10 φορές το ανώτερο όριο του φυσιολογικού (10× ULN) για την πρόβλεψη θετικής βιοψίας δωδεκαδακτύλου για αυτή τη νόσο. Η ευαισθησία της ορολογικής εξέτασης ήταν 51% (δηλαδή, το επίπεδο IgA-tTG ήταν ≥10× ULN σε περίπου τις μισές περιπτώσεις που έχουν αποδειχθεί με βιοψία). Η ειδικότητα ήταν >99% (δηλαδή, σχεδόν κανένα ψευδώς θετικό ορολογικό αποτέλεσμα). Η θετική προγνωστική αξία (PPV) ήταν 98%, και η αρνητική προγνωστική αξία (NPV) ήταν 62%.

Ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης σε αυτές τις μελέτες ήταν 62%, υποδεικνύοντας έναν ιδιαίτερα επιλεγμένο πληθυσμό και εξηγώντας το σχεδόν 100% PPV όταν το IgA-tTG είναι ≥10× ULN. Καμία από τις μελέτες δεν έγινε σε περιβάλλον πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου η πιθανότητα προ-εξέτασης θα ήταν πιθανότατα πολύ χαμηλότερη (και θα εξαρτιόταν από την αίσθηση του κλινικού γιατρού για το ποιος χρειάζεται τη διενέργεια της εξέτασης). Για παράδειγμα, αν η πιθανότητα πριν από την εξέταση ήταν μόνο 10%, το PPV της θετικής εξέτασης θα εξακολουθούσε να είναι υψηλό (≈95%) αλλά πιθανότατα όχι αρκετά υψηλό ώστε να δεσμεύεται ένας ασθενής σε μια δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Στο τέλος, οι κλινικοί γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα μπορούσαν να συζητήσουν την αναβολή της βιοψίας σε ασθενείς με υψηλή κλινική πιθανότητα κοιλιοκάκης και πολύ υψηλά επίπεδα IgA-tTG. Αλλά μια απόφαση να παραλειφθεί η βιοψία δεν πρέπει απαραίτητα να σημαίνει μη παραπομπή σε γαστρεντερολόγο: Η διάγνωση και η θεραπεία ιδανικά θα πρέπει να περιλαμβάνουν τόσο την πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και τους ειδικούς γιατρούς.

Βιβλιογραφία

Shiha MG et al. Accuracy of the no-biopsy approach for the diagnosis of celiac disease in adults: A systematic review and meta-analysis. Gastroenterology 2024 Apr; 166:620.

Ηρακλής Αβραμόπουλος, Ειδικός Παθολόγος

Ηρακλής Αβραμόπουλος,
Ειδικός Παθολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.