Άγχος της «Επιστροφής στην Κανονικότητα μετά τις Διακοπές»

Άγχος της «Επιστροφής στην Κανονικότητα μετά τις Διακοπές»- ένα Συναισθηματικό Τρενάκι του Τρόμου Facebooktwitterpinterest

ένα Συναισθηματικό Τρενάκι του Τρόμου!

Αυτό το φαινόμενο είναι πιο συνηθισμένο από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς και επηρεάζει τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους, καθιστώντας την επιστροφή στις καθημερινές υποχρεώσεις δύσκολη.

Ορισμός του Άγχους της «Επιστροφής στην Κανονικότητα μετά τις Διακοπές»

Το άγχος της «επιστροφής στην κανονικότητα μετά τις διακοπές» περιγράφει τα συναισθήματα ανησυχίας, στρες ή ακόμα και τρόμου που μπορεί να βιώσουν τα άτομα καθώς προετοιμάζονται να ξαναρχίσουν την εργασιακή ή σχολική τους ζωή μετά από μια περίοδο ξεκούρασης.

Αυτή η μορφή άγχους προκύπτει από τη μετάβαση από μια χαλαρή και ευέλικτη νοοτροπία διακοπών στις απαιτητικές και δομημένες ρουτίνες της επαγγελματικής ή ακαδημαϊκής ζωής.

Σημάδια του Άγχους της «Επιστροφής στην Κανονικότητα μετά τις Διακοπές»

Υπάρχουν αρκετά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος μπορεί να βιώνει αυτόν τον τύπο άγχους:

  1. Έντονη νοσταλγία: για τις διακοπές που τελείωσαν
  2. Στεναχώρια και δυσφορία για τους χειμωνιάτικους μήνες που έρχονται
  3. Δυσκολία στον Ύπνο: Το άγχος για την επιστροφή στην εργασία μπορεί να προκαλέσει αϋπνία ή δυσκολία στον ύπνο τις ημέρες που προηγούνται της επιστροφής.
  4. Κούραση: σωματική και ψυχική
  5. Ευερεθιστότητα: Τα άτομα μπορεί να γίνονται πιο οξύθυμα ή να απογοητεύονται εύκολα καθώς προβλέπουν το άγχος της επιστροφής στη ρουτίνα.
  6. Έλλειψη Κινήτρου: Μια αισθητή πτώση στην ενέργεια και τον ενθουσιασμό για τη δουλειά και τα καθήκοντά μας.
  7. Αυξημένο Στρες: Σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, ένταση ή πόνοι στο στομάχι, μπορεί να αναπτυχθούν ως απάντηση στο άγχος για την εργασία ή το σχολείο.
  8. Αναβλητικότητα: Η αποφυγή καθηκόντων ή η καθυστέρηση των προετοιμασιών για την επιστροφή στην εργασία είναι άλλο ένα σημάδι άγχους μετά τις διακοπές.

Ο όρος «άγχος της επιστροφής στην κανονικότητα μετά τις διακοπές» αναφέρεται στην ανησυχία και το στρες που βιώνουν οι άνθρωποι όταν πρέπει να επανέλθουν από τον χαλαρό ρυθμό των διακοπών στις δομημένες ρουτίνες της καθημερινής ζωής.

Γιατί Είναι Δύσκολο να Επανέλθουμε στη Ρουτίνα Μετά τις Καλοκαιρινές Διακοπές;

Αρκετοί παράγοντες συντελούν στη δυσκολία επιστροφής στη ρουτίνα μετά τις διακοπές, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού:

  1. Αλλαγή στις Συνήθειες Ύπνου: Κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι άνθρωποι συνήθως χαλαρώνουν το πρόγραμμα ύπνου τους, μένουν ξύπνιοι ως αργά ή κοιμούνται περισσότερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και δυσκολία προσαρμογής στις πρωινές ώρες εργασίας.
  2. Μελαγχολία Μετά τις Διακοπές: Η επιστροφή στις καθημερινές εργασίες μπορεί να φαίνεται μονότονη σε σύγκριση με την ελευθερία και τον ενθουσιασμό των διακοπών, οδηγώντας σε αισθήματα δυσαρέσκειας.
  3. Συσσωρευμένη Εργασία: Οι άνθρωποι που επιστρέφουν στην εργασία αντιμετωπίζουν συχνά τη συσσώρευση καθηκόντων που έχουν συγκεντρωθεί κατά την απουσία τους, κάνοντας την επιστροφή να φαίνεται καταπιεστική.
  4. Εποχιακή Μετάβαση: Οι καλοκαιρινές διακοπές συνήθως συμπίπτουν με μεγαλύτερες ημέρες και ευχάριστο καιρό, κάνοντας την επιστροφή σε μια πιο αυστηρή ρουτίνα κατά τους πιο ψυχρούς μήνες να φαίνεται συναισθηματικά βαρύτερη.

Ποιοι Επηρεάζονται από το Άγχος της «Επιστροφής στην Κανονικότητα μετά τις Διακοπές»;

Αυτό το είδος άγχους μπορεί να επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα ατόμων, όπως:

  1. Υπάλληλοι: Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από παρατεταμένες διακοπές μπορεί να αισθάνονται την πίεση να επανέλθουν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, ιδιαίτερα σε κλάδους με υψηλό στρες.
  2. Μαθητές: Παιδιά και έφηβοι μπορεί να βιώνουν άγχος καθώς μεταβαίνουν από τις καλοκαιρινές διακοπές στις πιέσεις των σχολικών εργασιών, των εξετάσεων και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
  3. Γονείς: Οι γονείς αισθάνονται καταβεβλημένοι από την επιστροφή στους διπλούς ρόλους διαχείρισης των οικογενειακών ευθυνών και των εργασιακών τους υποχρεώσεων, ιδιαίτερα μετά από διακοπές όπου οι συνηθισμένες ρουτίνες ήταν πιο χαλαρές.
  4. Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Επιχειρηματίες: Εκείνοι που εργάζονται για τον εαυτό τους μπορεί να αντιμετωπίσουν άγχος, καθώς πρέπει να παρακινήσουν τον εαυτό τους και να αναδιαρθρώσουν το πρόγραμμά τους μετά από ένα διάλειμμα.

Συμβουλές για να Αντιμετωπίσετε το Άγχος της «Επιστροφής στην Κανονικότητα μετά τις Διακοπές»

Υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες που προκαλεί η μετάβαση πίσω στη ρουτίνα μετά από διακοπές:

  1. Ανοίξτε το Ημερολόγιο και Δείτε Πότε Είναι οι Επόμενες Διακοπές: αποσπά την προσοχή και σας προσφέρει την προσδοκία για κάτι ευχάριστο στο σύντομο μέλλον.
  2. Σχεδιάστε Κάτι για το Οποίο Ανυπομονείτε: Ένα μελλοντικό κίνητρο, όπως ο προγραμματισμός μιας μικρής εξόδου ή η ενασχόληση με ένα χόμπι που σας αρέσει, μπορεί να βοηθήσει να σπάσει η μονοτονία της ρουτίνας και να σας δώσει κάτι για το οποίο θα ανυπομονείτε.
  3. Κάντε λίστα με τα «πρέπει»
  4. Σταδιακή Επανένταξη στη Ρουτίνα: Αντί να βουτήξετε απευθείας στα βαθιά, σε πλήρη φόρτο εργασίας, προσπαθήστε να επιστρέψετε σταδιακά στη ρουτίνα σας, ξεκινώντας με πιο εύκολα καθήκοντα.
  5. Προτεραιότητα στον Ύπνο: Η επαναφορά υγιών προτύπων ύπνου μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη μείωση του άγχους. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο σε τακτική ώρα για μερικές ημέρες πριν από την επιστροφή στην εργασία ή στο σχολείο.
  6. Οργανωθείτε: Κάντε ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσετε το φόρτο εργασίας μετά τις διακοπές σε μικρά, διαχειρίσιμα βήματα.
  7. Κίνηση και Άσκηση: Η άσκηση είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να μειώσετε το στρες και να βελτιώσετε τη διάθεση. Γυμναστική, κολυμβητήριο, ή ακόμη και μικρές βόλτες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των αισθημάτων άγχους.
Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Δρ. Λίζα Βάρβογλη,
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.