D- μαννόζη & κράνμπερι για ουρολοιμώξεις

D- μαννόζη & κράνμπερι για ουρολοιμώξεις Facebooktwitterpinterest

Η D- μαννόζη είναι ένα απλό σάκχαρο που βρίσκεται στον ανανά & στα κράνμπερι. Όταν εισέρχεται στον οργανισμό, το μεγαλύτερο μέρος της απορροφάται από το ανώτερο γαστρεντερικό (στομάχι), πριν φτάσει στο έντερο.

Αυτό σημαίνει ότι όλη σχεδόν η ποσότητα της μεταφεραται στα ουρά μέσω των νεφρών και μόνο μια μικρή της ποσότητα μεταβολίζεται από τον οργανισμό.
Αν και αρχικά ο οργανισμός αναγνωρίζεται την d -μαννόζη ως αρχρηστο προϊόν του μεταβολισμού, έχει πολύ επιθυμητή δράση στα άτομα που υποφέρουν από διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος όπως ουρολοίμωξη.
Το πιο συχνό βακτηρίδιο που βρίσκεται πίσω από τις ουρολοιμώξεις είναι το Escherichia coli (Ε.Coli). Αυτο αποικεί υπο φυσιολογικές συνθήκες ως φυσιολογική μικροβιολογική χλωρίδα, ωστόσο αν στελέχη του Ε.coli εισέλθουν στην ουροφόρο οδό μπορούν να μολύνουν την ουροδόχο κύστη. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στις γυναίκες και είναι πολύ συχνή αιτία ουρολοιμώξεων ιδιαίτερα στις εποχές που το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ευάλωτο. Έτσι μεταφέρονται απο τον γυναικείο κολπο στην ουρηθρα και απο εκεί στην ουροδόχο κυστη και γιαυτο οι γυναίκες εμφανίζουν τέτοια λοίμωξη έπειτα από την ερωτική συνεύρεση.
Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης αυτής εμφανίζουν ακράτεια, αισθηση καύσου κατά την ούρηση, επείγουσα ανάγκη για ούρηση χωρίς πλήρωση της κένωσης των σκουρόχρωμων ούρων και δύσοσμα ούρα, πόνο χαμηλά στην κοιλιά και συχνοουρία.
Ακραία εξέλιξη παραμελημένης ουρολοίμωξης είναι μόλυνση των νερών οταν τα βακτήρια μεταφερθούν στα νεφρά μέσω την ουρητήρων. Τότε τα συμπτώματα είναι μεγαλύτερης βαρύτητας και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση που υπακούει στο αντιβιόγραμμα ή και νοσηλεία.
Η D -μαννόζη έχει μοναδική δομή, η οποία της επιτρέπει να προσκολλάται στα στελέχη του E.Cοli πιο επίμονα από οτι τα στελέχη του Ecoli προσκολλώνται στα κύτταρα. Έτσι η συνήθης ούρηση εφόσον στα ούρα υπάρχει επαρκής ποσότητα d μαννοζης μετατρέπεται σε μια απλή και αποτελεσματική θεραπεια για τις προαναφερθεισες διαταραχές. Οσο απίστευτο και αν ακούγεται τα στελέχη του E coli που επικαλύπτονται από τη d – μαννοζη αποκολλώνται από τα ανθρωπινα κύτταρα και εξέρχονται από τον οργανισμο με την ουρηση.
Συνήθως η αγωγή με αντιβίωση ακολουθείται με υποτροπή, αν και είναι απαραίτητο να γίνει. Δυστυχώς πολλές γυναίκες αν και απαλλασονται από την μολυνση με E coli έπειτα λόγω της αντιβίωσης έχουν αλλα ζητήματα όπως μυκητιασεις ή γαστρεντερικές διαταραχές.
Η d μαννοζη δεν διαθέτει αντιμυκητισιακές ιδιότητες. Δεν εξοντώνει βακτήρια ούτε τα φιλικά ούτε τα επιβλαβή. Ο μηχανισμός δράσης έγκειται στην αποβολή του E.coli από το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης μέσω της φυσιολογικής ουρησης. Το θετικό είναι λοιπόν οτι δεν επιβαρύνει τον οργανισμό.
Πλέον υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα διαθέσιμα στο εμπόριο που μπορούν να υποστηρίξουν αυτήν την λειτουργία της αποφυγής υποτροπής μετά από την αντιβίωση. Αυτό βέβαια σε συνεννόηση με τον θεραπων ιατρό.
Για το επιλογικό μέρος θα λέγαμε ότι, ειναι εύστοχο επίσης να κάνουμε τις απαραίτητες διατροφικές τροποποιήσεις προκειμένου να ενισχύσουμε και το ανοσοποιητικό μας σύστημα!.

Γεωργία Κατσογριδάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γεωργία Κατσογριδάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.