Γιατρέ μου έχω πέτρα στα νεφρά, τι θα κάνω? ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΛΙΘΩΝ ΝΕΦΡΟΥ: ΟΥΡΗΤΗΡΟ-ΝΕΦΡΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ
Αρκετά συχνά τυχαίνει κάποιος να υποφέρει από έντονο, βασανιστικό και αγωνιώδη πόνο στο νεφρό, γνωστό και ως κολικό νεφρού. Η συνηθέστερη αιτία είναι κάποια πέτρα που αποφράσσει την ροή των ούρων και προκαλείται έτσι αυτός ο έντονος πόνος. Για την αντιμετώπιση της πέτρας λίγο πολύ όλοι έχουν ακούσει την μέθοδο της λιθοτριψίας.
Απλή, σύντομη και τις πιο πολλές φορές αποτελεσματική. Τι γίνεται όμως όταν αποδεικνύεται ότι η πέτρα είναι πολύ ανθεκτική και δε σπάει με τη λιθοτριψία; Παλιότερα η μόνη λύση ήταν μία: «νυστέρι»! Τώρα όμως έχουμε και εναλλακτικές λύσεις που η πρόοδος της τεχνολογίας και οι εξελίξεις στην ιατρική μπορεί να προσφέρουν. Έτσι η ενδοσκοπική μέθοδος της νεφρο/ουρητηρολιθοτριψίας είναι η μέθοδος εκλογής σε αυτές τις περιπτώσεις.
Τι ακριβώς είναι αυτή η μέθοδος; Είναι μια ενδοσκοπική μέθοδος κατά την οποία χωρίς τομές στο δέρμα εισέρχεται από την ουρήθρα ένα ειδικό ενδοσκοπικό εργαλείο που στη συνέχεια περνάει στην ουροδόχο κύστη και εντοπίζεται με ειδική κάμερα το ουρητηρικό στόμιο, η έξοδος του ουρητήρα δηλαδή προς την κύστη. Με ειδική τεχνική και με κατάλληλους χειρισμούς εισέρχεται στη συνέχεια το εργαλείο προς πάνω, μέσα στον ουρητήρα μέχρι που να εντοπιστεί η πέτρα στον ουρητήρα ή στον νεφρό. Στη συνέχεια με χρήση λειζερ ή άλλων ειδικών μηχανημάτων και λαβίδων η πέτρα θρυμματίζεται και αφαιρείται.
Η όλη διαδικασία γίνεται με τον ασθενή να έχει πάρει μια ελαφρά νάρκωση (μέθη) και συνήθως κρατάει λιγότερο από μία ώρα. Ο ασθενής είναι σε θέση να εξέλθει από την κλινική λίγες ώρες αργότερα. Είναι μια μέθοδος εξαιρετικά αποτελεσματική, απαιτεί όμως ειδική εκπαίδευση και τον κατάλληλο σύγχρονο εξοπλισμό. Την ενδοσκοπική εικόνα που βλέπει ο ουρολόγος μπορεί να δει κανείς στα παρακάτω βίντεο. Στο πρώτο βίντεο φαίνεται η ειδική τεχνική καθετηριασμού του ουρητήρα όπου μπορεί να δει κανείς για τι μικρά μεγέθη μιλάμε και στο δεύτερο η σύλληψη με ειδικό εργαλείο ενός λίθου από το εσωτερικό του νεφρού προκειμένου εν συνεχεία να αφαιρεθεί. Λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους της κάμερας έστω και μια σταγόνα αίμα δυσκολεύει τον ιατρό.
Είναι όλες οι πέτρες δυνατόν να αντιμετωπιστούν με αυτόν τον τρόπο; Οι περισσότερες ναι, αλλά όχι όλες ή τουλάχιστον όχι σε μια και μοναδική επέμβαση. Ανάλογα το μέγεθος αλλά και τη θέση της πέτρας ο ιατρός θα εξηγήσει στον ασθενή τι αποτέλεσμα μπορεί να περιμένει κανείς. Επίσης μπορεί να απαιτηθεί να τοποθετηθεί και κάποιο stent (pig tail) για να εξασφαλιστεί η αποβολή των συγκριμάτων.
Ενας ασθενής που υποφέρει από κολικό θα πρέπει να συζητήσει με το ιατρό του το ενδεχόμενο της ενδοσκοπικής αυτής τεχνικής για να απαλλαγεί οριστικά από το πρόβλημα του αυτό ή να απευθυνθεί σε κάποιο ουρολόγο εκπαιδευμένο στην τεχνική αυτή.